Πως προβάλει το πρόβλημα στον Άγιο Παντελεήμονα η Καθημερινή

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Οι κατοίκοι του Αγιού Παντελεήμονα πραγματοποίησαν δύο (στις 19-1-2009, και τις 25-11-2008) συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πρόβλημα της εγκληματικότητας που οφείλεται στο μεγάλο αριθμό

ce91ce93ce99ce9fcea3-cea0ce91ce9dcea4ce95ce9bce95ce97ce9cce9fce9dce91cea3

λαθρομεταναστών στην περιοχή. Τα ΜΜΕ τις αποσιώπησαν. Ιδιαίτερα την δεύτερη από αυτές.

Εχθές, (5-3-2009) οι Αριστερές και Αντιεξουσιαστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν εκδήλωση για να συνδράμουν όπως είπαν στην επίλυση του προβλήματος. Στην ουσία, όπως συμπεραίνεται και από το άρθρο της Καθημερινής , πρόκειται αποκλειστικά για εκδήλωση συμπαράστασης στους Λαθρομετανάστες.

Την εκδήλωση αυτή την καλύπτουν με πρωτοσέλιδο άρθρο στην σημερινή Καθημερινή. Ο δημοσιογράφος Κωστας Ονισενκο έχει ασχοληθεί αρκετά με τα “δίκαια“ των λαθρομεταναστών σε άρθρα με τίτλους όπως :

“Μαθήματα ελληνικών και αγγλικών σε λαθρομετανάστες“

Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-09-08

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/09/2008_284283

Ανθρώπινη «βόμβα» στον Αγ. Παντελεήμονα

Hμερομηνία δημοσίευσης: 20-01-09

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_20/01/2009_300008

Βέβαια ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει ασχοληθεί και με “σοβαρά” θέματα του Ελληνισμού σε άρθρα όπως:

Ελληνικά πανεπιστήμια συνδέονται με Μαριούπολη

Hμερομηνία δημοσίευσης: 06-12-07

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_569983_06/12/2007_251517

Ουσιαστικά, οι κάτοικοι ζητούν να μειωθεί ο αριθμός των λαθρομετανάστων. Να εφαρμοσθεί απλά ο νόμος. Και οι αριστεροί απαντούν με το να προσφέρουν χέρι βοηθείας στους παράνομα βρισκόμενους στην χώρα. Επιπλέον, προσπαθούν να τους εντάξουν όλους στην κοινωνία και να τους παράσχουν ανεξαιρέτως Άσυλο. Τα υψηλά ποσοστά της εξαιρετικά βίαιης εγκληματικότητας που απορρέουν από τους λαθρομετανάστες δεν τους προκαλούν τον ελάχιστο ενδοιασμό ως προς την ορθότητα του εγχειρήματος αυτού. Φαίνεται ότι τους Έλληνες δεν τους ακούει κανείς πια. Όσο για τους νόμους που συνέταξαν οι προγονοί αυτών…

Ανοιχτή συζήτηση στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα

(Καθημερινή Hμερομηνία δημοσίευσης: 06-03-09)

Του Κωστα Oνισενκο

Πλήθος οργανώσεων, κυρίως αριστερών και αντιρατσιστικών, αλλά και απλοί κάτοικοι ενώθηκαν προκειμένου να συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του κοινω

νικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα από τη συρροή λαθρομεταναστών. Σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες επί της πλατείας, δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ντόπιων και μεταναστών από την Πολωνία, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Ρουμανία, την Αλβανία και αλλού. Τα τελευταία τρία χρόνια η περιοχή έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα με την έλευση πολλών προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν. δεν προσφέρεται κάποια αρωγή προς αυτούς, ούτε υπάρχει κάποιο σχέδιο εκ μέρους της πολιτείας για την ανακούφιση της ήδη

επιβαρυμένης περιοχής.

«Είμαι έξι μήνες στην Ελλάδα, ήρθα γιατί είχα σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μου. Για να έρθω εδώ δανείστηκα πολλά χρήματα και τα χρωστάω, έχω προβλήματα υγείας και δεν έχω καμιά βοήθεια από πουθενά. Σας παρακαλώ βοηθήστε με», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ένας μεσήλικας Αφγανός. Ενας άλλος συμπατριώτης του σχολίασε: «Κανένας δεν αφήνει το σπίτι του αν δεν έχει κάποιο πολύ σοβαρό λόγο». Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή της Αφγανικής Κοινότητας, στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα διαβιούν σήμερα περίπου 250 οικογένειες Αφγανών.

Η «Πρωτοβουλία Κατοίκων και Φορέων για τη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα - Αχαρνών» ζήτησε από το κράτος και τις τοπικές αρχές την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου, της Νομαρχίας και της Εκκλησίας για τη δημιουργία ανοιχτών χώρων φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και αστέγων. Επίσης προτείνεται η δημιουργία κέντρων υγείας, η τοποθέτηση δημόσιων τουαλετών, εγγραφή των παιδιών των μεταναστών σε σχολεία κ.ά. Η Επιτροπή απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς και κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στο διάλογο και τις δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή ενώ η επόμενη μεγάλη συγκέντρωση προγραμματίστηκε για τις 21 Μαρτίου.

Εξετάστε επίσης το πλήθος και το ύφος δημοσιευμάτων στην Καθημερινή

Η άλλη παράλληλη Ελλάδα

Tης Τασουλας Καραϊσκακη

Δίπλα στην Ελλάδα του εαυτουλισμού, της ασυνειδησίας, δίπλα στην Ελλάδα των ασύδοτων κερδοσκόπων και του οκνού τηλεορασόπληκτου πλήθους, ζει μια άλλη, καλή Ελλάδα. Η Ελλάδα της βοήθειας, της σύνεσης, της αφοσίωσης, της εγρήγορσης, της μάχης. Είναι η Ελλάδα των γειτόνων της Κωνσταντίνας Κούνεβα που έσπευσαν, μέσα στη νύχτα, με ένα λάστιχο ποτίσματος να «ξεκολλήσουν» από πάνω της το φονικό βιτριόλι - χωρίς αυτούς ίσως να ’χε πεθάνει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_25/01/2009_300775

Ξεκίνησαν για τον παράδεισο, κατέληξαν σε μια τρώγλη…

Της Μαριλης Mαργωμενου

Ενα χρόνο πριν, Πρωτοχρονιά του 2008 στην Καμπούλ: «Η Ευρώπη είναι παράδεισος». Ετσι έλεγαν οι άλλοι στο Αφγανιστάν. «Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι ευγενικοί. Εχει μεροκάματο για όλους». Ο Οτζάτ το μόνο που ήθελε, ήταν να γίνει η ζωή του πάλι όπως όταν ήταν παιδί:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_03/01/2009_298068

To «Hotel Afghan» δεν υπάρχει πια

Της Φιλιως Π. Κοντραφουρη

Επισκέφθηκα το τριώροφο με τους Αφγανούς πρόσφυγες στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Καθόμασταν στο μικρό δωμάτιο του Τζαβάντ και μεταξύ σοβαρού και αστείου, καθώς έφευγα τον ρώτησα εάν όταν ξανάρθω θα στολίσουμε δέντρο - τουλάχιστον στο δικό του όροφο που τον εποινοίκιαζε σε άλλους Αφγανούς. «Οχι δέντρο», μου είπε με νόημα κι έβαλε στην πρίζα τα πολύχρωμα φωτάκια που είχε πάντα τυλιγμένα γύρω από το κούφωμα του παραθύρου. «Εμείς έχουμε άλλου είδους δέντρο εδώ», είπε πριν με ξεπροβοδίσει στις σκάλες και το δωμάτιο γεμίσει από δεκάδες χριστουγεννιάτικες λάμψεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_22/01/2009_300236

(Σημ. το Ηοτελ Αφγκαν ήταν που φιλοξενούσε το κοπάδι με τις προβατίνες)

Ανθρώπινη «βόμβα» στον Αγ. Παντελεήμονα

Του Κωστα Ονισενκο

Από τη μια οι μετανάστες με κακές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, από την άλλη οι Ελληνες κάτοικοι, γεμάτοι ανασφάλεια και φόβο

«Μένω στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνο μαζί με τους γονείς και τον μικρότερο αδερφό μου. Είμαι ο μόνος από την οικογένεια που εργάζεται, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες πηγαίνω στο σχολείο. Είμαι ερωτευμένος με μια κοπέλα στο σχολείο μου, αλλά δεν μπορώ να της το πω γιατί ντρέπομαι», μας λέει ανοίγοντας την καρδιά του ο 13χρονος Αχμέτ από το Αφγανιστάν, ένας από τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που ζουν στη μεγάλη, «πολυεθνή» γειτονιά, στον Αγιο Παντελεήμονα. Ο Αχμέτ είναι από τους τυχερούς. Εργάζεται ως τεχνικός σε ίντερνετ καφέ της περιοχής όπου συχνάζουν πολλοί συμπατριώτες του, «παίζει τα ηλεκτρονικά στα δάχτυλα», χτίζει όνειρα.

Από την άλλη, η «Κίνηση Πολιτών 6ου Διαμερίσματος Κυψέλης» καλεί δήμο και πολιτεία να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών. «Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες, αλλά η χρόνια υποβάθμιση της περιοχής», λέει κάτοικος της περιοχής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_20/01/2009_300008

Συμπλοκές για μετανάστες στον Αγ. Παντελεήμονα

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Τρεις κλούβες των ΜΑΤ χώριζαν στα δύο χθες το απόγευμα την οδό Αχαρνών, στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση για τους μετανάστες, κάτοικοι της περιοχής. Το στίγμα τους έδωσαν μέλη της «Χρυσής Αυγής», αλλά και ομάδες αναρχικών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_20/01/2009_300008

(Σημ. Ένα λίγο πιο ισσοροπημένο άρθρο το οποίο όμως δεν διστάζει να ρίξει και λίγη λάσπη στον μικρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής που παρεβρέθηκε στην συγκέντρωση και χτυπηθηκε δίχως λόγο από τους άνδρες των ΜΑΤ. Ίσως για να έχουν να γράφουν οι δημοσιογράφοι την επόμενη ημέρα. Φυσικά τα ΜΑΤ δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τους τραμπούκους Αντιεξουσιαστές που φέροντας μαδέρια, στήθηκαν στην πλατεία από νωρίς για να αποτρέψουν την συγκέντρωση των κατοίκων.)