Αντιεξουσιαστική Αριστερά και "Ψευδοδημοκρατία"

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009
Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στην Αθήνα


Εκρήξεις σημειώθηκαν σε:

-Υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Μαρίνου Αντύπα στο Νέο Ηράκλειο

-Υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στην Λ. Μεσογείων

-Υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στο Κορωπί

-Υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στα Σπάτα

- Υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Θερμοπυλών 35 στο Μεταξουργείο

-Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Λ. Δεκελείας στην Ν. Φιλαδέλφια

-Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Θράκης στο Μαρούσι

-Σταθμευμένα οχήματα της ΔΕΗ στη Λ. Αμφιθέας στο Π. Φάληρο.

-Σταθμευμένο αυτοκίνητο του διπλωματικού σώματος στην οδό Σπύρου Μήλιου στην Ηλιούπολη

-Σταθμευμένο αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Θράκης και Γραβιάς στο Μαρούσι

-Σταθμευμένο αυτοκίνητο στη οδό Μαρίνου Αντύπα στο Νέο Ηράκλειο

-Σταθμευμένο αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Αλταίου και Ιθάκης στο Γαλάτσι.

Αξιοσημείωτο για την Αστυνομία είναι ότι οι εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν συντονισμένα και σε διάστημα μικρότερο των 15 λεπτών.

Αναρτηση απο :
www.zougla.gr


Ποιός άραγε να είναι ο στόχος των συνεχιζόμενων επιθέσεων από αντιεξουσιαστές; τα νεαρά άτομα που πραγματοποιούν τις επιθέσεις θα μας έλεγαν ότι μάχονται για να ρίξουν το σύστημα. Αυτά μπορεί να τα διαβάσει κανείς στην πληθώρα ιστοσελίδων που διατηρούν.

Στο θέμα αυτό εντοπίζουμε μια πολύ κατατοπιστική παράγραφο από την αναλυση του κ. Νίκου Μουζέλη, καθηγητή στο London School of Economic, σε άρθρο στο ΒΗΜΑ με τίτλο "Αριστερά και τρομοκρατία"(Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 ):

"Πιο συγκεκριμένα, η «17 Νοέμβρη» ανήκει σαφώς στον ακροαριστερό, επαναστατικό χώρο της αναρχικής Αριστεράς· ή μάλλον (επειδή υπήρξαν και υπάρχουν αναρχικοί που απορρίπτουν τα βίαια μέσα), η ηγεσία της «17 Νοέμβρη» ανήκει σε αυτή τη μερίδα της αντιεξουσιαστικής Αριστεράς που πιστεύει στη θεωρία του Μαλατέστα περί της «προπαγάνδας της πράξης»: οι τρομοκρατικές ενέργειες δείχνουν την αδυναμία του κράτους και πείθουν τους απλούς πολίτες ότι ο επαναστατικός δρόμος για την υπέρβαση του καπιταλισμού και του κρατισμού είναι δυνατός."

Υπό αυτό το σκεπτικό μοιάζουν να δραστηριοποιούνται τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Παράλληλα, οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν στην προσέλκυση νέων υποστηρικτών που αναζητούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη να αντιδράσουν, μέσα από την δράση των αντιεξουσιαστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πολλούς αναρχικούς η καταστροφή της περιουσίας δεν συνιστά πράξη βίας. Η παράδοξη αυτή αντίληψη δίνει την δυνατότητα στους αναρχικούς να καλλιεργούν το προσωπείο του ¨αγνού αγωνιστή" που διαφέρει από αυτό του βίαιου τρομοκράτη.

Υπάρχουν όμως και άλλοι που προσδοκούν μια έντονη ένδειξη αδυναμίας του κράτους και επωφελούνται από αυτήν. Τα γεγονότα που επακολούθησαν τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο, έφεραν το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις δημοσκοπίσεις για πρώτη φορά μέσα σε 5 χρόνια. Η εικόνα μιας αδύναμης κυβέρνησης ολοένα και μειώνει τα ποσοστά της στην προτίμηση του λαού.

Ο κ. Μουζέλης συνεχίζει:

"Οσον αφορά την Ελλάδα, αυτή η ιδεολογία τούς οδήγησε στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η μεταπολίτευση εγκαθίδρυσε μια ψευδοδημοκρατία στο πλαίσιο της οποίας η διάχυση των δικαιωμάτων προς τις λαϊκές τάξεις είναι αδύνατη· ενώ η χρήση βίας μπορεί μακροχρόνια να αλλάξει τα πράγματα προς το δικαιότερο και το δημοκρατικότερο.
"

Στην περίπτωση της «17 Νοέμβρη» και των λοιπόν οργανώσεων των περαμένων δεκαετιών, η τοποθέτηση του κ .Μουζέλη είναι καίρεια. Με βάση τον ρόλο της αντιπολίτευσης όμως θα πρέπει να πούμε ότι η σημερινη κατάσταση θυμίζει μια "ψευδοδημοκρατία¨ όπου η πλειοψηφία του λαού ζητά επί του παρόντος την επίλυση του προβλήματος της βίας και της εγκληματικότητας, αλλά η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη από την αναμενόμενη αντίδραση του ίδιου λαού μέσα από τις μελλοντικές δημοσκοπίσεις. Με άλλα λόγια, στον απόηχο των "Δεκεμβριανών" η κυβέρνηση μοιάζει να φοβάται την μελλοντική κατακραυγή στην βίαια καταστολή που επιζητά ο λαός σήμερα.

Στην ουσία όμως η κατακραυγή δεν προέρχεται από την πλειοψηφία του λαού, αλλά από μια δυναμική και οργανωμένη μειοψηφία, που εκφράζεται μέσα από τα ΜΜΕ. Ίσως τελικά να είναι αυτή η ικανότητα των ΜΜΕ να παρουσιάζουν τις φωνές αυτές ώς εκφραστές του λαού όποτε χρειαστεί, που προσάπτει στην δημοκρατία μας τον όρο ¨"ψεύδο-".

Τέλος, τα οφέλη που θα αποκομίσει ο αναρχικός χώρος από μία πιθανή πτώση της παρούσας κυβέρνησης επικεντρώνονται στο ζήτημα της διατήρησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου, καθώς επίσης και στην προσδοκία του να "χρεωθεί" η αντιεξουσιαστική δράση την πτώση της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής η ανατροπή των ποσοστών στις δημοσκοπίσεις και η εκτίναξη των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ¨"επιτευχθεί".