Επιλεκτικές Οικολογικές Ευαισθησίες

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009


Οι αναγνώστες της Ελευθεροτυπίας, καθώς και οι τηλεθεατές του ΣΚΑΪ θα έχουν σίγουρα θορυβηθεί από το “μέγα“ οικολογικό σκάνδαλο: Την οικοδόμηση «Κέντρου αποθεραπείας-αποκαταστάσεως και ξεν ών αποκαταστάσεως για άτομα ηλικιωμένα και άπορα» από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στο Πανόραμα. Το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφέρεται στο θέμα επί σειρά ημερών (από τις 25/2/2009 και για 7 τουλάχιστον συνεχόμενες ημέρες)

Εν συντομία η νομαρχία Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκριναν την παροχή 32 στρεμμάτων στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τον σκοπό αυτό. Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Κώστας Λασκαρέλιας στις 22/2/09.Το κύρια σημεία του άρθρου επικεντρώνονται στα εξής:

- Παρότι η συμφωνία αφορά την Μητρόπολη ως δημόσιο φορέα, το δημοσίευμα βάλει προσωπικά κατά του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Άνθιμου.


- Το άρθρο ισχυρίζεται ότι ο νόμος που καλύπτει την παροχή δημοσίων εκτάσεων αφορά αποκλειστικά την κατασκευή Νοσοκομείου, ενώ το συγκεκριμένο ίδρυμα δεν είναι νοσοκομείο


- Επίσης ερωτεί ποιος ο λόγος που δόθηκε η κυριότητα της έκτασης στην Μητρόπολη;


- Τέλος διαμαρτύρεται διότι ο συντελεστής δόμησης είναι αυξημένος κατά 33% σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή.

Το άρθρο μας ενημερώνει ότι αρχικά τα 1000 στρέμματα στην περιοχή προορίζονταν για την ανέγερση κάποιου είδος νοσοκομείου μια και το 1957 παραχωρήθηκε στο υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας «υπέρ του εθνικού οργανισμού πολεμιστών Ν 751/48 Βορείου Ελλάδος». Το 1979 όμως η έκταση κυρήχθηκε αναδασωτέα ή δασική. Κατά αυτόν τον τρόπο η οικοδόμηση του ιδρύματος στα 32 στρέμματα γίνεται σε αναδασωτέα έκταση.

Δεν μας λέει όμως ο κ. Λασκασρέλιας το ποιο σημαντικό: Σε πόσα από αυτά τα 1000 στρέμματα έχουν ήδη ανεγερθεί … ΒΙΛΕΣ με ΠΙΣΙΝΕΣ; Δείτε της σχετικές φωτογραφίες. Γιατί άραγε η Ελευθεροτυπία και ο ΣΚΑΪ δεν ωρύονται για αυτές. Λίγο πιο βόρια και ανατολικά βρίσκεται το αθλητικό κέντρο της περιοχής με γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μήπως διότι στην ουσία οι βίλες ανήκουν σε γείτονες του κ. Λασκαρέλια ο οποίος είναι κάτοικος της περιοχής, ενώ το ίδρυμα θα ανήκει στην Εκκλησία και θα περιθάλπει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας;

Εάν η Εκκλησία ή η νομαρχία έχτιζε σε μία παρόμοια περιοχή μακριά από το Πανόραμα, θα διαμαρτυρόταν άραγε η Ελευθεροτυπία ο ΣΚΑΪ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;

Εάν επρόκειτο για κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών;

Είναι άξιο απορίας διότι στο δελτίο του ΣΚΑΪ στις 6/3/09 ο κ. Λασκαρέλιας αναφέρει ότι το Δασαρχείο είχε αρχικά δώσει την συγκατάθεση του για την ανέγερση νοσοκομείου. Τώρα όμως την αναιρεί μαθαίνοντας ότι δεν πρόκειται για νοσοκομείο. Ποια λοιπόν η διαφορά ενός τέτοιου ιδρύματος, το οποίο η Θεσσαλονίκη έχει άμεση ανάγκη, από ένα νοσοκομείο; Η διαφορά είναι ότι το νοσοκομείο θα εξυπηρετει τους κατοίκους του Πανοράματος, ενώ το ίδρυμα θα εξυπηρετεί άπορους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Η οικολογική ευαισθησία του Δασαρχείου στην οποία κάνει μνεία ο κ. Λασκαρέλιας στο δελτίο, είναι λοιπόν επιλεκτική!

Το συμπέρασμα που βγάζει κανείς από την παρουσίαση του ρεπορτάζ από τον ΣΚΑΙ και την Ελευθεροτυπία είναι ότι μοιάζει να έχει ως στόχο:


- Να αποτρέψει την ανέγερση του “Γηροκομείου“ στην exclusive περιοχή του Πανοράματος.


- Να βάλει κατά πολιτικών προσώπων με ιδιαίτερο βάρος στον Πατριωτικό χώρο - τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, και τον Νομάρχη Θεσσαλονίκη Παναγιώτη Ψωμιάδη.


- Να βάλει κατά της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας που στοχοποιήται μαζικά από το συγκεκριμένα ΜΜΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η εμπλοκή βουλευτών τουΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Τέλος, σε ένα από αυτά τα δελτία ειδήσεων (26/2/09) ο ΣΚΑΙ παρουσιάζει την είδηση “βόμβα:

Διάρρηξη στην οικία του Αλέκου Αλαβάνου! Η βίλα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στην Παλαιά Πεντέλη. Από το πόθεν έσχες του πολιτικού, μαθαίνουμε ότι πρόκειται για κτίριο 170τμ σε έκταση 570τμ.που χρονολογείται από το 1973.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως το 2004. Ο κ. Λασκαρέλιας μας πληροφορεί ότι η δόμηση σε εκτός σχεδίου έκταση πρέπει να καλύπτει μόνο το 10%. Επιπλέον, προσθέτουμε το ποιο σημαντικό: η έκταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα! Αυτό σημαίνει ότι για πολλά χρόνια η συγκεκριμένη οικία ήταν παράνομη. Εδώ, η περίπτωση του κ. Αλαβάνου δεν αναφέρεται για να “ στοχοποιηθεί “ ο ίδιος πολιτικά. Χρησιμοποιείται απλώς ως μια ένδειξη των επιλεκτικών οικολογικών ευαισθησιών που διέπει κάποιους ανθρώπους της ενημέρωσης.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ