Δύο άρθρα από το Βήμα για την Συνθεση και τη δράση των Αντιεξουσιαστικών Ομάδων

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

Οι κουκουλοφόροι πολλαπλασιάζονται σαν τα μανιτάρια και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού, πότε και πώς θα χτυπήσουν

Πόλεις της βίας και της αναρχίας

Η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί με αμηχανία τις τρομοκρατικές ομάδες να οργανώνονται, να στρατολογούν περισσότερα μέλη και να μοιράζουν ρόλους σε κάθε επίθεση

Δ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΒΙΑ ΚΑΙ αναρχία. Στο έλεος των κουκουλοφόρων εμπρηστών βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Αθήνα. Ο κύβος ερρίφθη με τη δολοφονία

του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Εκτοτε οι άγνωστοι δράστες που, όπως οι ίδιοι περιγράφουν στις προκηρύξεις τους, φαντασιώνονται ένα γενικευμένο «αντάρτικο πόλεων» δεν εμφανίζονται για μια στιγμή και μετά χάνονται στο σκοτάδι όπως παλιά.

Το σκηνικό της βίας στήνεται σχεδόν κάθε μέρα, με κάθε αφορμή, σε οποιονδήποτε χώρο. Από το κέντρο της Αθήνας έως την Κηφισιά, τα δυτικά προάστια και την παραλιακή έχουν επανειλημμένα γίνει «θέατρα των επιχειρήσεων». Από κοντά η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξανακτυπήσουν, πού και με ποια αφορμή, ενώ την ίδια ώρα οι ομάδες δράσεις φαίνεται να πολλαπλασιάζονται σαν μανιτάρια. Τα ποιοτικά αλλά και τα αριθμητικά δεδομένα αυτών των ομάδων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών, έχουν αλλάξει κατά πολύ. Παλαιότερα δρούσαν σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων, χωρίς προετοιμασία ή οργάνωση του πλάνου δράσης τους. Το μόνο που προαποφασιζόταν ήταν ο στόχος στον οποίο τοποθετούσαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, συνήθως γκαζάκια, και κατόπιν χάνονταν στο σκοτάδι.

Σήμερα οι ομάδες αυτές έχουν περάσει σε νέα φάση δραστηριότητας. Δρουν οργανωμένα σε πολυμελείς ομάδες και στην κάθε επίθεση συμμετέχουν άτομα με συγκεκριμένα καθήκοντα, αρμοδιότητες και ρόλους στη διάρκεια κάθε επίθεσης, αλλά και στην προετοιμασία της. Κάποιοι παίζουν τον ρόλο του «τσιλιαδόρου» ή του «παρατηρητή», αν πρέπει να κατασκοπεύσουν προηγουμένως τον χώρο, λόγω της παρουσίας αστυνομικών ή άλλων φρουρών, άλλοι πραγματοποιούν την επίθεση για την οποία έχει γίνει προετοιμασία αναφορικά με τα χρησιμοποιούμενα υλικά και τον χρόνο αντίδρασης· η τελευταία υποομάδα βοηθάει στη διαφυγή, όπως χαρακτηριστικά συνέβη μετά την επίθεση στον σταθμό των ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, όταν οι εμπρηστές διέφυγαν, πιθανότατα με μηχανές μικρού κυβισμού.

Η ΕΛ.ΑΣ. σηκώνει τα «χέρια ψηλά» και παρακολουθεί προς το παρόν αμήχανη. Η παρουσία της περιορίζεται στον ρόλο του θεατή και του καταγραφέα των ζημιών. Την ίδια ώρα οι φάκελοι με τις εκκρεμείς υποθέσεις στα γραφεία των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας συσσωρεύονται, αποτελώντας έναν διαρκώς αυξανόμενο και επίμονο «πονοκέφαλο» για την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος, που βλέπει την εύλογη ανησυχία της κοινής γνώμης να εντείνεται καθημερινά.

Δεν ξέρουν ποιους κυνηγούν

«Τα μέλη των ομάδων αυτών έχουν τέτοιο θράσος που είναι ικανά να πραγματοποιήσουν και την πιο απίθανη επίθεση και να μας αιφνιδιάσουν όσα μέτρα και αν έχουμε πάρει» παραδέχονται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «Παίζουν με τη φωτιά» τονίζουν οι ίδιες αστυνομικές πηγές. «Το κακό, η απώλεια της ζωής περαστικού ή ο σοβαρός τραυματισμός του μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή ακόμη και αν δεν το επιδιώκουν». Και ρισκάρουν και οι ίδιοι. «Η συμμετοχή πολλών ατόμων εμπεριέχει τον κίνδυνο σύλληψης κάποιου ή κάποιων εξ αυτών,ενώ και τα ίδια τα εγχειρήματα που αναλαμβάνουν γίνονται όλο και πιο σύνθετα και απαιτητικά». Ούτως ή άλλως, θεωρούν οι αξιωματικοί, έχουν να αντιμετωπίσουν φαντάσματα. «Το πρόβλημα είναι πως αυτοί που σχεδιάζουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους βαδίζουν στα τυφλά καθώς επί της ουσίας δεν ξέρουν ποιους κυνηγούν». Αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση των ομάδων αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως «αντάρτες πόλης» αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου γενικού αστυνομικού Διευθυντή Αττικής κ. Γ.Ραχωβίτσα, καθώς η γενική αίσθηση στα ανώτερα κλιμάκια της Αστυνομίας είναι ότι «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και πρέπει να μπει ένα τέλος».

Ηγετική ομάδα και «στρατός»

Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εκτιμούν ότι οι νεαροί με τις κουκούλες δεν δρουν αυθόρμητα. «Δεν αποφασίζουν τα χτυπήματα λίγες ώρες προτού τα πραγματοποιήσουν,πίνοντας καφέ ή μπίραμε την παρέα τους.Τα σχεδιάζουν καιρό πριν» αναφέρουν χαρακτηριστικά και εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει μια ηγετική ομάδα, οι «πνευματικοί ηγέτες» που αποφασίζουν την ημέρα, την ώρα και τον στόχο. Στη συνέχεια μπαίνει σε εφαρμογή ο σχεδιασμός της επίθεσης, με σταδιακή ενημέρωση των «μελών» που θα αναλάβουν δράση, υπό το πρίσμα και των ικανοτήτων ενός εκάστου και των απαιτήσεων που το κάθε χτύπημα μπορεί να έχει. Επειτα από αυτή τη διαδικασία αναλαμβάνει δράση ολιγομελής ομάδα που ελέγχει τη συνοικία, τους δρόμους και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τον εκάστοτε στόχο, δίνοντας έμφαση στο αν, ποιες ώρες και από ποιους φρουρείται (όπως έγινε με την επίθεση στο σπίτι του εισαγγελέα κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Ηλιούπολη), αν ο στόχος βρίσκεται σε σημείο με κίνηση όλες τις ώρες της ημέρας κτλ. Η ομάδα «κατασκοπείας και παρατήρησης» ενημερώνει τα άτομα που θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν το «χτύπημα» και, κατά πάσα πιθανότητα, ακολουθούν… «προπονήσεις» συνήθως σε σπίτια μελών, όπου λαμβάνει χώρα πλέον ο κατ΄ εξοχήν επιχειρησιακός σχεδιασμός, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε επίθεσης και τη «δυσκολία» του στόχου αποφασίζεται ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετάσχει και οι συμμετέχοντες διαχωρίζονται στις διάφορες υποομάδες, με τα ειδικότερα καθήκοντα και εντολές. Οπως έδειξε και η πρόσφατη επίθεση στους συρμούς του Ηλεκτρικού στην Κηφισιά στις πολυπλοκότερες επιχειρήσεις υπάρχει και ομάδα υποστήριξης, δηλαδή συνεργοί των εμπρηστών που τους περιμένουν είτε σε μοτοσικλέτες είτε σε αυτοκίνητα προκειμένου να βοηθήσουν στη διαφυγή, και σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμοι να επέμβουν, αν κάτι «στραβώσει».

Μια ομάδα, πολλές ταυτότητες

Παρά τον πολλαπλασιασμό και τον πλουραλισμό «υπογραφών» και αναλήψεων ευθύνης οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν ασχοληθεί με υποθέσεις εμπρηστικών επιθέσεων πιθανολογούν ότι δεν πρόκειται για πολλές διαφορετικές ομάδες, αλλά για μία, η οποία εμφανί ζεται ανά διαστήματα με διαφορετική σύνθεση και άλλη ονομασία για να προκαλέσει αφενός την εντύπωση ότι δρουν πολλές οργανώσεις στην Αθήνα και αφετέρου να «θολώσει» τα νερά και να προκαλέσει τεχνητή σύγχυση στις αστυνομικές αρχές. Κατά την κρατούσα πρακτική οι δράστες αναλαμβάνουν την ευθύνη, τηλεφωνώντας σε εφημερίδες Το τελευταίο διάστημα όμως κερδίζει έδαφος η αποστολή εκτεταμένων κειμένων εν είδει «προκήρυξης- διακήρυξης αντικρατικών αρχών» σε ιστοσελίδα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι συνήθεις αφορμές για τις επιθέσεις περιλαμβάνουν μεγάλη γκάμα γεγονότων ή περιστάσεων, ενώ το τελευταίο διάστημα, όπως υποστηρίζεται στις διάφορες προκηρύξεις, τα χτυπήματα πραγματοποιούνται είτε ως ένδειξη συμπαράστασης σε προφυλακισμένα άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου όπως ο Γ. Δημητράκης ή σε άλλους φυλακισμένους, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη απεργία πείνας στις φυλακές, ακόμη και σε δραπέτες όπως ο ποινικός Β. Παλαιοκώστας .

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα σχετικά κείμενα η κατακλείδα τους: «Θα επιστρέψουμε» προειδοποιούν οι δράστες, απειλώντας με νέες ακόμη σκληρότερες ενέργειες. Θεσσαλονίκη Φωτιά στα βιβλία Από την οργή των άγνωστων δραστών δεν ξεφεύγει ούτε η Εκκλησία. Την περασμένη Πέμπτη, μετά το τέλος πορείας αντιεξουσιαστών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κουκουλοφόροι έσπασαν με πέτρες τις βιτρίνες στο βιβλιοπωλείο της Αγιορείτικης Εστίας. Εν συνεχεία πέταξαν στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ και στουπιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε. Την ίδια στιγμή, άλλοι νεαροί έγραφαν σε γειτονικούς τοίχους διάφορα συνθήματα εναντίον του Αγίου Ορους, του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, αλλά και της Εκκλησίας γενικότερα. Το περιστατικό απετέλεσε το αποκορύφωμα του «κλεφτοπόλεμου» που διήρκεσε σχεδόν όλη τη νύχτα μεταξύ των δυνάμεων της Αστυνομίας και των κουκουλοφόρων γύρω από την Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.

Εστιατόριο

Ο λογαριασμός στο κράτος Τ ο ιδιότυπο «αντάρτικο» των τελευταίων μηνών κάποτε ανακαλύπτει και νέες μορφές δράσης. Σε γνωστό εστιατόριο των Εξαρχείων αποτελεί πια «μυθικό» ανέκδοτο το πραγματικό ομαδικό τραπέζωμα πολλών αντιεξουσιαστών που την ώρα του λογαριασμού ζήτησαν «να πληρώσει το κράτος» και έφυγαν σαν κύριοι. Αυτή τη φορά τα μόνα θύματα ήταν ο καταστηματάρχης και ο σερβιτόρος, που έμειναν άναυδοι. Πριν από μερικούς μήνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος δέχτηκε αρχικώς τη φραστική επίθεση ομάδας νεαρών, οι οποίοι αργότερα εκτόξευσαν και ένα γιαούρτι, προκειμένου να γίνουν πιο… πειστικοί, όταν ζήτησαν από το κυβερνητικό στέλεχος να μην ξαναπατήσει στα Εξάρχεια. Κατά καιρούς, νεαροί με αβγά, μπογιές ή με γιαούρτια έχουν υποδεχτεί και αποδοκιμάσει και άλλους πολιτικούς, κυρίως του ΠαΣοΚ, καθώς τα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γειτνιάζουν με τη… διακεκαυμένη ζώνη των Εξαρχείων. Πιο πρόσφατο θύμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο ομάδα νεαρών έλουσε με μπογιές κάτω από τα νέα γραφεία του Κινήματος στην Ιπποκράτους.

Εγκλημα

Ληστές και μαφιόζοι εν δράσει Τ η στιγμή που το κύμα της πολιτικής βίας εξαπλώνεται σαν τσουνάμι, προβληματισμό προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. οι μαφιόζικου τύπου ένοπλες επιθέσεις μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη και δίπλα σε σχολεία, και οι ανατινάξεις οχημάτων που κατεγράφησαν μέσα σε ένα 48ωρο στην Αθήνα. Την Πέμπτη το μεσημέρι κακοποιός ο οποίος λήστεψε το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Νίκαια εκτέλεσε εν ψυχρώ τον υπαρχιφύλακα Μιχάλη Σπανουδάκη που προσπάθησε να τον καταδιώξει. Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το σκηνικό της βίας είχε μεταφερθεί σε μια γειτονιά στην Κυψέλη, όπου άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 31χρονο. Δεν πέρασαν ούτε δέκα ώρες και ένας ισχυρός θόρυβος αναστάτωσε τη Βούλα και τις γύρω περιοχές. Προερχόταν από την έκρηξη ενός αυτοκινήτου, τύπου τζιπ, τη στιγμή που το έβαζε μπροστά ο οδηγός του, ένας 62χρονος επιχειρηματίας στη Βούλα, ο οποίος είχε γίνει στόχος ανάλογης επίθεσης και το 2004. Ο 62χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, στο οποίο αμέσως υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε αναγκαίο να ακρωτηριαστεί το ένα πόδι του. Το τζιπ ήταν σταθμευμένο απέναντι από ένα δημοτικό σχολείο και τη στιγμή εκείνη τα παιδιά και οι δάσκαλοι ήταν στις αίθουσες για μάθημα. Επίσης, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην οδό Νικολάου Τρυπιά και Μαγνησίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, άγνωστος πλησίασε ένα ζευγάρι τη στιγμή που επιβιβαζόταν σε αυτοκίνητο και πυροβόλησαν στο κεφάλι τον άνδρα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν σοβαρά.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=258279

Ξύπνησαν οι «Αποστάτες του ήσυχου ύπνου» και οι «Εμπρηστικές Ομάδες Νύχτας»

Η γεωγραφία του «αντάρτικου»

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009 Δράση με έντονη την οσμή από τη βενζίνη των μολότοφ και το αέριο από τα γκαζάκια έχουν αναπτύξει τα δύο τελευταία χρόνια οι ομάδες, οι πυρήνες ή τα σχήματα που αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικά και αυτοσυστήνονται ως «τμήματα ενός νέου αντάρτικου πόλεων». «Πυρήνες της Φωτιάς», «Συμμορίες Συνείδησης», «Εξτρεμιστές», «Αποστάτες του ήσυχου ύπνου», «Ανυπόταχτοι Πυρήνες», «Αντικρατική Πολιτοφυλακή», «Εμπρηστικές Ομάδες Νύχτας» είναι μόνο μερικές από τις «υπογραφές» έπειτα από κάθε νέο χτύπημα, σε πληθώρα ενεργειών, που συνεχώς αυξάνονται. Οι επιθέσεις αυτές ενδύονται με νεφελώδεις, ιδεολογικούς μανδύες και σε πολλές περιπτώσεις ακολουθούν τη συγκυρία και την επικαιρότητα, είτε αυτή αφορά την οικονομική κρίση, τις απολύσεις, τους μετανάστες, τον ρόλο της Αστυνομίας είτε διάφορα άλλα γεγονότα, από την επίθεση με βιτριόλι στην καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα έως… τον Βασίλη Παλαιοκώστα . Σε κάθε περίπτωση οι εμπνευστές και οι εκτελεστές τους φαίνεται σταδιακά να αποθρασύνονται, να προσχεδιάζουν μεθοδικά και να επιδιώκουν όλο και πιο θεαματικά, ταυτόχρονα, «επικοινωνιακά» χτυπήματα.

Τα τρένα της φωτιάς

Τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας ο εμπρησμός των συρμών των ΗΣΑΠ, στην Κηφισιά, από την εικοσαμελή ομάδα των «Συμμοριών Συνείδησης» και των «Εξτρεμιστών Περάματος» προκάλεσε την ολοσχερή καταστροφή οκτώ βαγονιών, ενώ παρέλυσε η κυκλοφορία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθ΄ όλη την επόμενη ημέρα. Στην προκήρυξη που κυκλοφόρησαν διαδικτυακά οι δύο ομάδες καταφέρονταν εναντίον των ΗΣΑΠ, που αποτελούσαν τον έμμεσο εργοδότη της καθαρίστριας κυρίας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Κατέκριναν και τη νοοτροπία που όπως έγραφαν «διέπει την αποστειρωμένη μετακίνηση ανθρώπων που μεταφέρονται από και προς τις δουλειές τους,σαν εμπορεύματα»! Οι δύο ομάδες είχαν δώσει τα… πύρινα διαπιστευτήριά τους την περασμένη χρονιά με μια σειρά εμπρηστικές επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα του Αιγάλεω και του Περάματος, καθώς και σε υπερκατάστημα ειδών ρουχισμού στη Λυκόβρυση. Οι επιθέσεις αυτές, τότε, είχαν συνδυαστεί από τους εμπνευστές τους με τα επεισόδια στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την κατασκευή ΧΥΤΑ, ενώ από εσφαλμένο χειρισμό οδηγού οχήματος μια γυναίκα είχε χάσει τη ζωή της. Ειδικά, όμως, για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω, που είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή αστυνομικών οχημάτων, οι «Συμμορίες» έγραφαν στην τότε προκήρυξή τους ότι «έγινε και με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις “αγανακτισμένων πολιτών΄΄ σε μετανάστες,την ώρα που οι ίδιοι ή συμπολίτες τουςζητούν αύξηση της αστυνόμευσης και περισσότερους “σερίφηδες” στην πόλη».

Στόχος οι δικαστές

Μεγαλύτερο αριθμό αλλά και «πυκνότητα» ενεργειών φαίνεται να έχει στο ενεργητικό της η «Συμμορία των Πυρήνων της Φωτιάς», με «παραρτήματα» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Πιο εντυπωσιακή ήταν η σειρά χτυπημάτων με γκαζάκια, σε λιγότερο από 18 ώρες, από τη νύχτα της 11ης Φεβρουαρίου έως τις απογευματινές ώρες της επομένης. Ανάμεσα στους στόχους ήταν το σπίτι του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Δ. Παπαγγελόπουλου , το διαμέρισμα του αρεοπαγίτη κ. Β.Φούκα, το γραφείο του πρώην υπουργού και βουλευτή κ. Θ.Πάγκαλου, το γραφείο του καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Γ.Πανούση, το αυτοκίνητο του πρώην προέδρου της ΕΡΤ κ. Π.Παναγιώτου , το γραφείο του δικηγόρου κ. Σ.Γεωργίου , τράπεζες καθώς και το λογιστήριο της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Η εν λόγω ομάδα δείχνει εμφανή προτίμηση στα ταυτόχρονα ή κατά σειρά χτυπήματα. Ετσι, τον περασμένο Νοέμβριο, μέλη της τοποθέτησαν διαδοχικά γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκη, στην Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, στον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Πυροβολικού και σε οχήματα του Πολεμικού Ναυτικού στο Χαλάνδρι και στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι απαγωγές

Οι «Πυρήνες» στις προκηρύξεις τους επιμένουν στη «συμβολική διάσταση» των ενεργειών τους. Τις επιθέσεις του Νοεμβρίου τις δικαιολόγησαν υπό το πρίσμα, όπως έγραφαν, «της προέλασης του στρατού εκτός συνόρων και της στρατιωτικοποίησης των μηχανισμών καταστολής. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη δολοφονική ειρήνη των αφεντικών και της σιωπηλής πλειοψηφίας». Αντίστοιχα αιτιολόγησαν το πρόσφατο «κύμα» επιθέσεων του Φεβρουαρίου ως «μικρογραφία ενός γενικευμένου αντάρτικου πόλεων και πράξεις ενός ταξικού πολέμου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φούκας ήταν αναπληρωτής πρόεδρος στο Εφετείο της 17Ν, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αποσπασμένος στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Τα μέλη των «Πυρήνων» τόνιζαν στη σχετική προκήρυξή τους τις ιδιότητες αυτές, ενώ προσέθεταν ότι «και η επίθεση στο γραφείο του δικηγόρου Γεωργίου έγινε επειδή ήταν πολιτική αγωγή εναντίον της 17Ν». Και στις δύο προκηρύξεις τους οι «Πυρήνες» έκαναν εκτενείς αναφορές στα «πρότυπα αντάρτικου που εξακολουθούν να εμπνέουν, παρά τις στρατηγικές και προσωρινές ήττες» όπως έγραφαν, και αυτά προέρχονταν από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, τη «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RΑF) και, βέβαια, τη «δική μας»- συνέχιζαν- «17Ν». Οι «Πυρήνες», όμως, έχουν υποστηρίξει και τον κρατούμενο, τότε, Βασίλη Παλαιοκώστα, μετά τη σύλληψή του για την απαγωγή του βιομηχάνου κ. Γιώργου Μυλωνά. Με μπόλικα γκαζάκια έξω από τράπεζες και οχήματα χρηματαποστολών στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου οι «Πυρήνες» εκδήλωναν, όπως έγραφαν στη σχετική προκήρυξη, «αλληλεγγύη στον αναρχικό σύντροφο Π.Γεωργιάδηκαι τους Β.Παλαιοκώστα, Β.Χρυσοχοΐδη και Γ.Χαραλαμπίδη». Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία που ενισχύουν την άποψη της ΕΛ.ΑΣ. ότι υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και ατόμων του κοινού ποινικού δικαίου.

Γκαζάκια εις μνήμην

«Χτυπήσαμε τον πολιτικό εκφραστή της μηδενικής ανοχής» ήταν το μήνυμα της αντιεξουσιαστικής ομάδας «Εκτη Δεκεμβρίου», όταν τοποθέτησε γκαζάκια έξω από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρ.Μαρκογιαννάκη, πριν από μερικές εβδομάδες, την ημέρα ακριβώς που συμπληρώνονταν δύο μήνες από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η «Εκτη Δεκεμβρίου» έκανε λόγο για «πράξη κοινωνικού πολέμου και ανυπακοής», ενώ την ίδια ημέρα τους εμπρησμούς σε αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων ανέλαβαν οι «Αποστάτες του ήσυχου ύπνου». Εμπρηστικές επιθέσεις με… ονομασία προέλευσης προκλήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες και στα Χανιά. Με προκήρυξή τους σε τοπική εφημερίδα οι αυτοαποκαλούμενοι «Ανυπότακτοι Πυρήνες ενάντια στον έλεγχο και την αστυνόμευση» ανέλαβαν την ευθύνη για τα γκαζάκια σε οχήματα εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας, ενώ στην πόλη είχε αναλάβει δράση μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και η ομάδα των «Εμπρηστών ενάντια στη Λήθη», με επίθεση στο υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και σε αυτοκίνητο επιχειρηματία του νομού.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=258280&ct=32