Μήπως κάτι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο αντιμετώπισης βίαιων επεισοδίων

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009Με αφορμή την συνεχόμενη στοχοποίηση της αστυνομίας με διάφορες καταγγελείες και δημοσιεύματα πέρι "Νέας Ζαρντινιέρας" και κακοποίησης μεταναστών, Θέλω να προβάλλω το άνωθεν βίντεο.

Απεικονίζει νεαρούς εν δράση στις 7 Δεκεμβρίου του 2009. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από χούλιγκανς αλλά είναι γνωστό ότι ο χώρος των Αναρχικών και Αντίφα του Athens Indymedia συγκοινωνεί με αυτό των βίαιων φιλάθλων. Άφθονα είναι τα συνθήματα : Antifa Χούλιγανς ΧΧ (συμπληρώστε την θύρα της αρεσκείας σας).

Μια απορία που θα επιθυμούσαμε να μας λύσουν οι νομικοί που συνέταξαν τους νόμους ίσης βίας είναι να εξηγήσουν πως 5 άτομα μπορούν να απαντήσουν με ίση βία εναντίων 100;

Σήμερα, η σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών κινδυνεύει ανα πάσα στιγμή, όχι τόσο απο σεσημασμένους κακοποιούς, αλλά από κακομαθημένους πιτσιρικάδες. Η εμπειρία μία επίθεσης, ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο αστυνομικός αδυνατεί να αμυνθεί, δεν μπορεί παρά να δυναμιτίζει την συμπεριφορά και του ιδίου, ωθώντας τον σε ακραίες αντιδράσεις.

Με άλλα λόγια, ο χούλιγκαν, πότε αναρχικός, πότε εξοργιζμένος νέος, που επιτίθεται σε αστυνομικό, συμβάλει στην διαιώνιση της αστυνομικής βίας, κατα της οποία υποτίθεται ότι μάχεται.

Γεγονότα σαν αυτά που διαδραματίζονται στο βίντεο που παραθέτουμε, μιλούν από μόνα τους. Πέραν από την κοινωνική παρέμβαση, είναι προφανές ότι το πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών απαιτεί άμεση αναβάθμιση. Ειδάλως, η κλιμάκωση της βίας θα συνεχιστεί, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

(Το βίντεο ανέβηκε στο blog thermopylai)