O OHE σέρνει πρώτος τον χορό τον ψευδο-μειονοτήτων

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009
Έπειτα από 6 μήνες η κυρία Mcdougal, εμπειρογνώμον σε θέματα μειονοτήτων του ΟΗΕ, κατόρθωσε να αντιγράψει την έκθεση του Παναγιώτη Δημητρά (Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) για τις μειονότητες στην Ελλάδα. Έρχεται λοιπόν τώρα να μας την τρίψει στα μούτρα με την βούλα του ΟΗΕ. Να υπενθιμίσουμε ότι η κ.McDougal επισκέφθηκε την χώρα μας ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ, ως προσωπική καλεσμένη του κ. Δημητρά , και του κ. Βοσκόπουλου (πρώην Γ.Γ. του κόμματος Ουράνιου Τόξου που προωθεί τα Εθνικά “ζητήματα” των Σκοπιανών στην Ελλάδα).

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ζήτημα, αφήνοντας για πολλοστή φορά την χώρα μας να εκτεθεί από τους συνήθεις υπόπτους.

Στην έκθεσή της, η κ. McDougal κάνει αναφορά στην συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Ξεχνά ότι προϋπόθεση για την διατήρηση της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, υπήρξε η αντίστοιχη προστασία της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Αυτή όμως έπαψε να υφίσταται με την μορφή που περιγράφει η Συνθήκη εδώ και 50χρόνια.

Ξεχνά επίσης ότι η εν λόγω Συνθήκη αναγνωρίζει κατηγορηματικά μόνο την ύπαρξη Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, και όχι Τουρκικής, για σοβαρό λόγο, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την ευημερία στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει δικαιώματα μόνο σε ότι αφορά την ελευθερία διαφοροποίησης στο Θρήσκευμα.Όχι όμως και δικαιώματα σε εθνικά ιδιώματα.

Ο λόγος πίσω από αυτή την θέση είναι ξεκάθαρος: Η αναγνώριση Τουρκικής μειονότητας στην Θράκη θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την Εθνική ασφάλεια και την Εθνική κυριαρχία της χώρας. Η απειλή εξ Ανατολάς είναι ορατή και ξεκάθαρη. Ας απαντήσουμε λοιπόν στην κ. Mcdougal και τον ΟΗΕ ότι, όσο η Τουρκία αμφισβητεί την Εθνική κυριαρχία και αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, η χώρα μας δεν μπορεί ούτε στο παραμικρό να εξετάσει το ζήτημα Εθνικών μειονοτήτων. Ειδικά όταν μια κίνηση προς αυτήν την κατέυθυνση ταυτίζεται με τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος χώρας.

Όσο για την δήθεν “Μακεδονική” μειονότητα, ο ίδιος ο Πάυλος Βοσκόπουλος σε μια περίτρανη παραδοχή “αυτοπροσδιορισμού”, δηλώνει ότι η επιλογή του να είναι “εθνικά ‘Μακεδόνας’ είναι καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ”. Παρόλα αυτά δηλώνει επισης … Άεθνος! Αρά ας μην μιλούμε για Εθνικές μειονότητες αλλά για Πολιτικά Κόμματα με ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ βλέψεις.

Πάντως έως σήμερα, η Πολιτεία μοιάζει να αδιαφορεί εγκληματικά για τις μεθοδεύσεις του Παναγιώτη Δημητρά και των εκ Φλωρίνης ορμώμενων φίλων του. Μόνο βουλευτές του ΛΑΟΣ ενδιαφέρθηκαν να κινήσουν κάποια εισαγγελική έρευνα εις βάρος του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε νεώτερα.

Το γεγονός ότι η είδηση της επίσκεψης αποσιωπήθηκε από τα Ελληνικά ΜΜΕ, συμβάλει στην εμπέδωση των αρνητικών εντυπώσεων που προσπαθεί να επιβάλει ο ΟΗΕ γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Βλέποντας ο αναγνώστης το σημερινό δημοσίευμα, δεν έχει επίγνωση των συνθήκων υπό τις οποίες διεξήχθει η επίμαχη επίσκεψη. Η φωτογραφία της φυγάδευσης της κ. McDougal κατα την διαρκεια της περιοδίας της στην Β. Ελλάδα, αποτυπώνει την έλειψη διαφάνειας του σκηνικού που διαδραματίστηκε.

Μείνετε σίγουροι ότι το θέμα του ΕΠΣΕ θα το ξανασυζητήσουμε. Εως τότε, “απολαύστε“ το κύρηγμα από τα παπαγαλάκια του ΟΗΕ, ο οποίος εδώ και 60 χρόνια αδυνατεί να εκδόσει ένα ψήφισμα καταδίκης της επεκτατικής στρατηγικής του Ισραήλ. Οι κύριοι του ΟΗΕ μέχρι πρότινος απλώς “συνυπέγραφαν“ τις αναφορές του ΕΠΣΕ. Φέτος τις οικειοποιούνται πιο έντονα, λαμβάνοντας ενεργό δήθεν ρόλο στην έρευνα του δήθεν “άβατου“ των δήθεν “μειονοτήτων“ στην Ελλάδα. Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να κρούει αρκετά καμπανάκια στα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία. Ο γραφών όμως μέχρι στιγμής δεν τα έχει ακούσει να ηχούν…

ΟΗΕ: Προβλήματα στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα

(Από την Καθημερινή 5-2-2009)

Έκθεση της Ανεξάρτητης Εμπειρογνώμονος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων, Γκέι ΜακΝτούγκαλ.

Τα αποτελέσματα των επαφών της στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις δικές της εκτιμήσεις καταγράφει σε σχετική έκθεσή της η Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων, Γκέι ΜακΝτούγκαλ η οποία είχε επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 8 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2008.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της, σκοπός ήταν η «προώθηση της υλοποίησης της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες». Η κ. Μακ Ντούγκαλ αναφέρει ότι είχε ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές της χώρας και διεξήγαγε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και με θρησκευτικούς ηγέτες, κοινωνικούς παράγοντες και οργανώσεις των πολιτών.

mcdugall2

Στην έκθεσή της, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία προστατεύεται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το καθεστώς των άλλων μειονοτικών κοινοτήτων. Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη των άλλων μειονοτήτων είναι αβάσιμοι».

Στη συνέχεια, η κ. ΜακΝτούγκαλ προτρέπει την κυβέρνηση της Ελλάδας «να αποχωρήσει από τη διαμάχη» για το αν υπάρχει «Μακεδονική» ή «Τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και την καλεί «να επικεντρωθεί στην προστασία των δικαιωμάτων για τον αυτοπροσδιορισμό, την ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των εν λόγω κοινοτήτων», προσθέτοντας: «Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά με αυτές τις αποφάσεις ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τις λέξεις «Μακεδονική» και «Τουρκική» στο όνομά τους και να εκφράζουν ελεύθερα τις εθνοτικές ταυτότητες».

Επίσης, κάνει αναφορά σε «διακρίσεις κατά των Ρομά στην Ελλάδα», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πολλά παιδιά Ρομά είτε διαχωρίζονται σε σχολεία ή δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, λόγω της ταυτότητάς τους».

Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας επικροτεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη θετικών πολιτικών που συντονίζονται σε διυπουργικό επίπεδο από τον Υπουργό Εσωτερικών, μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για τους Ρομά. Ωστόσο, αναφέρει ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και για το διαχωρισμό των Ρομά σε ορισμένα δημόσια σχολεία».

Ικανοποίηση Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της έκθεσης της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Γκρούεφσκι, από την πόλη Στιπ όπου συμμετείχε σήμερα σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των προεδρικών και δημοτικών εκλογών της 22ας Μαρτίου, δήλωσε:

«Για εμάς ήταν κάτι το αναμενόμενο και δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Ίσως γι άλλους να αποτέλεσε έκπληξη, για εμάς όμως όχι. Είναι θετικό το γεγονός ότι το ζήτημα έλαβε διεθνή στήριξη. Για εμάς αποτελεί ένα είδος ικανοποίησης, διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε άρνηση παραδοχής».