Αλβανικό Σχολείο στην Καλαμπάκα.

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009


Όπως φαίνεται η προσπάθεια παροχής Αλβανικής εκπαίδευσης στα παιδιά των Αλβανών στην Ελλάδα συνεχίζεται. Πρότινος το υπουργείο Παιδείας έβαλε φρένο στις πρωτοβουλίες τέλεσης μαθημάτων στα Αλβανικά, με Αλβανικά βιβλία, από ¨προοδευτικούς¨ εξ´ Aριστεράς ορμώμενους εκπαιδευτικούς στο 132ο Δημοτικό σχολείο Γαλατσίου. (περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Από τα μέσα του Οκτ. 2008 ο Δήμαρχος Καλαμπάκας εγκαινίασε την παράδοση εβδομαδιαίων μαθημάτων της Αλβανικής γλωσσάς στο δήμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έρευνα περί τους 600 Αλβανούς ζουν στην περιοχή.

Εάν ανατρέξετε την ιστοσελίδα του δήμου Καλαμπάκας και σε σχετικά δημοσιέυματα θα παρατηρήσετε την έντονη εισροή του Αλβανικού στοιχείου και την ανάμιξη στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής.

Τον Νοέμβριο ο Αλβανός πρέσβης Βιλι Μιναρόλι περιόδευσε στην περιοχή, και ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την έναρξη των Αλβανικών μαθημάτων.
http://www.diavatirio.net/diavat/news.php?extend.3507

Τον Φεβρουάριο επισκέφθηκε τον δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Μπουτίνα, ο δήμαρχος Τιράνων Enver Dorzi μαζί με νομαρχιακό σύμβουλο του νομού Τιράνων,

«…για να τον ευχαριστήσουν για όλα όσα έχει προσφέρει στην κοινότητα των Αλβανών στην πόλη μας εξασφαλίζοντάς τους όσο το δυνατόν γίνεται μία άνετη διαβίωση σ’ αυτή. Ιδιαίτερες μνείες εξέφρασαν για την διάθεση αίθουσας προκειμένου να λειτουργήσει σχολείο εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας ώστε να διατηρηθούν οι αλβανικές ρίζες και στη νέα γενιά .»

http://www.kalabakacity.gr/content/view/3433/202/lang,el/

Τον Δεκέμβριο ο κ. Βύρωνας Μπουτίνα επισκέφθηκε Αλβανικό σχολείο και μοίρασε δώρα:

«Επίσκεψη Μπουτίνα σε Αλβανικό Σχολείο

Επίσκεψη στους μαθητές του Αλβανικού Σχολείου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας με αφορμή τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο κος Μπουτίνας συνοδευμένος από τον Άγιο Βασίλη μοίρασε δώρα στα παιδιά τα οποία τον ευχαριστήσανε ψέλνοντάς του τα Κάλαντα.»

http://www.trikaland.gr/2008122111104/eidiseis/dimoi/episkepsi-mpoutina-se-albaniko-sxoleio.html

Από το δημοσίευμα δεν γίνεται κατανοητό εάν πρόκειται για σχολείο στην Αλβανία ή το τμήμα στην Καλαμπάκα. Στην δεύτερη περίπτωση, το εν λόγω εγχείρημα δεν μοιάζει να είναι ένα απλό εβδομαδιαίο φροντιστήριο της Αλβανικής γλώσσας όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί αλλά Αλβανικό σχολείο μη εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Από την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμπάκας ανακοινώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις Αλβανών, και κάλυψη από το Αλβανικό κανάλι Top Chanel:

«Εκδήλωση των Αλβανών μεταναστών στην Καλαμπάκα
Γράφει ο/η Administrator 12.04.09 - Ώρα δημοσίευσης: 13:27

Την εκδήλωσή τους θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 25 Απριλίου το βράδυ οι Αλβανοί μετανάστες που βρίσκονται στην Καλαμπάκα και περιοχή. Ο σύλλογος τους που λειτουργεί στην Καλαμπάκα με την επωνυμία "Τα Μετέωρα" καλεί όλο τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί τους στο Κλειστό "Βλαχάβειο" γυμναστήριο της Καλαμπάκας με Αλβανούς καλλιτέχνες. Την εκδήλωση θα καλύψει το μεγαλύτερο Αλβανικό κανάλι "Top chanel" και στήριγμα στην προσπάθεια αυτή έχουν τον Δήμο Καλαμπάκας.»

Ο άναρχος τρόπος με τον οποίο εισέβαλαν οι Αλβανοί στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρονιά έχει δημιουργήσει μια ιδιόμορφη κατάσταση. Από την μια υπάρχουν τα δικαιώματα των πολιτών μιας χωράς. Από την άλλη τα εθνικά της συμφέροντα. Όπως οι Βορειοηπειρώτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν τα Εθνικοπολιτισμικα τους χαρακτηριστικά, το ίδιο δικαίωμα υα μπορούσαν να έχουν και οι Αλβανοί στην Ελλάδα. Υπάρχoυν όμως ουσιαστικές διαφορές:

Οι Βορειοηπειρώτες κατοικούν στην περιοχή Από τα βάθη της Ιστορίας, είναι πολίτες της Αλβανίας, και αναγνωρισμένη μειονότητα. Αντίθετα, οι Αλβανοί ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα, εισήλθαν όλοι παράνομα, και οι περισσότεροι συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται παράνομα.

Επιπλέον, οι αριθμοί των Αλβανών στην Ελλάδα αυξηθήκαν με τεραστία ποσοστά, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ομαλής απορρόφησης τους. Ο αριθμός τους υπολογίζεται στο 1,5 με 2 εκ. Μια τέτοια αύξηση και σε τόσο μεγάλο ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού είναι πολύ δύσκολο να αφομοιωθεί. Γιατί όμως αποτελεί τόσο σημαντικό εθνικό θέμα η αφομοίωση των Αλβανών, εφόσον παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα;

Η δημιουργία Αλβανικής μειονότητας με πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα τείνει να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Υπο την παρούσα κατάσταση, έκει οδηγούμαστε.

Η Αλβανία, εκμεταλλευόμενη την σύμπλευση με τα Αμερικάνικα συμφέροντα, ακολουθεί σήμερα την πιο επιθετική πολιτική στα Βαλκάνια. Το πιστοποιούν η βίαιη (δια οβίδων εξ ουρανού και του UCK επί εδάφους) απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, και η αποσταθεροποίηση των Σκοπιών. Και οι δυο αυτές ενέργειες έχουν ως κινητήριο μοχλό τους ντόπιους Αλβανικούς πληθυσμούς. Στην Ελλάδα, δεν έχουν περάσει 20 χρόνια από την άφιξη των Αλβανων λαθρομεταναστων, και γίνεται ήδη λόγος για Τσαμουριές, μέσω επισήμων διαύλων. Ας μην ξεχνούμε ότι ιστορικά οι Αλβανοί ήταν πάντα αντίπαλοι της Ελλάδα, με πιο πρόσφατη την συνεργασία των Τσαμηδών με τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής την περίοδο 41-44´.

Απόδειξη για την εχθρότητα που τρέφει η Αλβανία έναντι της Ελλάδος αποτελεί η συνεχιζόμενη καταπίεση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μειονότητα την οποία η Ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει παντελώς.

Επειδή ζούμε στα εύφλεκτα Βαλκάνια, ένα τόσο σημαντικό θέμα σαν και αυτό υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπ. Εξωτερικών μιας και τα δικαιώματα των Αλβανών στην Ελλάδα αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί προς προάσπιση των αντιστοίχων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Δεν δύναται λοιπόν να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες στα εθνικά μας θέματα ο οποιοσδήποτε δήμαρχος, αλλά η κυβέρνηση, και μονό μετά από σοβαρή μελέτη που οδηγεί στην επιλογή των απόψεων που διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Πάντως ένα είναι σίγουρο από τα μέχρι σήμερα δρώμενα: Όπου βρεθούν οι Αλβανοί εντός των Βαλκανίων, αργά ή γρήγορα δημιουργούνται σοβαρά εθνικά προβλήματα.