Αλέξης Ηρακλείδης: Ένας εκ των πολλών μειοδοτών Ελλήνων Ακαδημαϊκών

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2009Πάντα αναρωτιέμαι πως άνθρωποι που υπονομεύουν συστηματικά και με αδέξιο τρόπο τα εθνικά μας θέματα, βρίσκουν θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, και αρθρογραφούν σε μεγάλης κυκλοφορείας εφημερίδες όπως το ΒΗΜΑ, Τα ΝΕΑ κα. Εδώ παραθέτω μια σειρά απο δημοσιεύματα του καθηγητή του Παντείου Παν. Αλέξη Ηρακλείδη, που περιέχουν τις ενδοτικές του θέσεις στα Εθνικά μας ζητήματα.

Κλείνοντας παραθέτω δύο άρθρα από το Πρώτο θέμα στο οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας παρέχει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι δημοσιογράφοι ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ και ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ τα λένε "εξω από τα δόντια" και τα άρθρα τους αποτελούν μια ανάσα μέσα στον καταιγισμό ανθελληνικής προπαγάνδας στον Ελληνικό Τύπο. Ζήτημα είναι τώρα ο κόσμος να συνεχίσει να διαμαρτύρεται εως ότου οι φωνές μας να εισακουστούν στα αυτιά των βαρύκοων κυβερνούντων.

------------

Απο το ΒΗΜΑ
Το κόστος του βέτο
Α. ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ
6/4/2008

Το ελληνικό βέτο είχε μεγάλο κόστος διεθνώς (α) γιατί παραβήκαμε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Νέας Υόρκης που σαφώς επιτρέπει την ένταξη της γείτονος με το όνομα πΓΔΜ και (β) γιατί φάνηκε να βάζουμε το ελληνικό συμφέρον - για την ακρίβεια τους υπερβολικούς ελληνικούς φόβους σε σχέση με το όνομα της γείτονος - πάνω από την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Στα θετικά του βέτο είναι ότι η Αθήνα απέδειξε ότι δεν μπλοφάριζε, ούτε ακολούθησε σκληρή τακτική, τελευταίως, για λόγους διαπραγματευτικούς και μόνο. Κοντολογίς ότι ειλικρινά θεωρούσε ότι θιγόταν με την προτεινόμενη λύση.

Ερχόμαστε στην επόμενη μέρα. Απαραίτητο είναι να περάσουμε σε μια νέα σελίδα, τόσο διαδικαστικά όσο πρακτικά και ουσιαστικά. Διαδικαστικά να λάβουν χώρα ουσιαστικές διμερείς διαπραγματεύσεις, κατά προτίμηση χωρίς κανέναν μεσολαβητή ως ενδιάμεσο, με στόχο την ανεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό. Πρακτικά, να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πολλές από τις προταθείσες σύνθετες ονομασίες σε σχέση με το όνομα και όχι να εμμένουμε σε μία ή δύο μόνο λύσεις. Συνάμα (1ον) θα πρέπει να επιδείξουμε διεθνώς, και ειδικά έναντι της γείτονος, ότι δεν τρέφουμε καμία εχθρότητα απέναντί της, αλλά όντως επιδιώκουμε φιλικές σχέσεις και μάλιστα στη βάση της ισότητας και όχι στη λογική ισχυρού - αδύναμου όπως δώσαμε την εντύπωση ως τώρα, (2ον) να τους εξηγήσουμε ήρεμα και πειστικά, χωρίς υπεροψία και κορόνες, γιατί μας έχει καρφωθεί η ιδέα περί αλυτρωτισμού τους προς το Αιγαίο, (3ον) να παραδεχθούμε ότι η γραμμή Σαμαρά - Κωνσταντίνου Καραμανλή, που επικράτησε από το 1992 και επί μία σχεδόν δεκαετία, κακώς επικράτησε, ήταν άστοχη και το κυριότερο συγκρουσιακή, άδικη και προσβλητική απέναντί τους.

Χρειάζεται και κάτι παραπάνω: στις διμερείς διαπραγματεύσεις το πέρασμα σε μια εντελώς διαφορετική λογική (ένα paradigm shift όπως θα έλεγε ο Thomas Kuhn) και από τις δύο πλευρές: η αναζήτηση από κοινού λύσης σε ένα κοινό πρόβλημα, χωρίς νικητή-ηττημένο, αλλά με δύο νικητές-κερδισμένους (λύση «θετικού αθροίσματος»). Κλειδί για να σπάσει ο πάγος είναι να τους δηλώσουμε ευθαρσώς ότι αναγνωρίζουμε πέρα για πέρα ότι υπάρχει έθνος των Makedonski, το οποίο υφίσταται εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια (αφότου δηλαδή αποξενώθηκαν από τους εθνοτικά συγγενείς τους Βούλγαρους) και ότι σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό, εφόσον βέβαια αυτός δεν υποκρύπτει αλυτρωτισμό (με άλλα λόγια, η λογική του Πακέτου Πινέιρο, Απρίλιος 1992).

Ο κ. Αλέξης Ηρακλείδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ανάλυσης συγκρούσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

------------

Η μαγική συνταγή που προτείνει ο κ. Ηρακλείδης είναι να τους εξηγήσουμε την θέση μας ήρεμα και καθαρά, διχως εθνικιστικές κορώνες. Φαίνεται ότι μεχρι σήμερα οι εκάστοτε υπουργοί εξωτερικών γκαρίζουν στις διεθνές συναντήσεις με τους Σκοπιανούς. Έτσι εξηγήται το ότι δεν μας καταλαβαίνουν. Ιστορία, Διπλωματία και Γεωστρατηγική ανάλυση υψίστης ποιότητος . Ο κ. Ηρακλείδης τολμά να γράφει τέτοιες ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ από την έδρα καθηγητή Πανεπιστημίου σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Ανάλυση Συγκρούσεων.

Ο κύριος αυτός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα έθνη δεν δημιουργούνται σε μια νύχτα δια υφαρπαγής ξένου πολιτισμού και αμφισβήτισης ιστορικά τεκμηριωμένης αλήθειας. Είναι να απορεί κανείς με την κατάντια των Πανεπιστημίων μας. Φένεται όμως ότι κάποιοι στον έντυπο Τύπο έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται αυτά που εμείς χρόνια φωνάζουμε με τις δήθεν "εθνικιστικές μας κορώνες".

Ο ίδιος κύριος μας παρότρυνε να πούμε το ΝΑΙ στο σχέδιο Αννάν το 2004:Σε άλλο άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νεα, έπειτα από το Κυπριακό δημοψήφισμα ο κ. Ηρακλείδης επεδίωκε να καλλιεργήσει τον φόβο στον αναγνώστη ως προς τις συνέπειες του επικείμενου ΟΧΙ στο σχέδιο Αννάν των Ελληνοκυπρίων το 2004:

Αλέξης Ηρακλείδης: Κύπρος - Οι πέντε συνέπειες του "ΟΧΙ" Δε 26/4/2004


Το άκριτο ελληνοκυπριακό «Όχι» θα έχει δυσάρεστες συνέπειες κυρίως για την Κυπριακή Δημοκρατία (για τους Ελληνοκυπρίους) και, κατά δεύτερον λόγο, για την ίδια την Ελλάδα. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε κατηγορίες δυσάρεστων συνεπειών: (α) το τι θα αντιμετωπίσουν οι Ελληνοκύπριοι μέσα στην E.E., (β) ότι μάλλον ουδείς διεθνής παράγοντας θα ασχοληθεί ξανά με το Κυπριακό και την επίλυσή του, (γ) ότι θα εδραιωθεί για τα καλά η διχοτόμηση, θα γίνε και de jure, με τη σχεδόν βέβαιη αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας της βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους, (δ) θα επιδεινωθεί η κατάσταση στο νησί, ειδικά για τους Ελληνοκύπριους, και (ε) θα υπάρξουν συνεχή αγκάθια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τριβές στις σχέσεις Αθήνας - E.E. και Αθήνας - Λευκωσίας, ειδικά όσο στο πηδάλιο μένουν οι απορριπτικοί υπό τον T. Παπαδόπουλο.

Καταλήγοντας, το δήθεν αγέρωχο ελληνοκυπριακό «Όχι» θα καταγραφεί, νομίζω, ως ένα μεγάλο ιστορικό λάθος, ίσως το μεγαλύτερο που έχει κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενδεχομένως χειρότερο και από τα «13 Σημεία» του Μακαρίου, από την άρνησή του να δεχθεί το αποτέλεσμα των Διακοινοτικών του 1968-1974 και από το «Όχι» του Κυπριανού στο σχέδιο Ντε Κουέγιαρ το 1985. Ο Αλέξης Ηρακλείδης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Καθηγητής κύριος Ηρακλείδης είχε υποστηρίξει, πριν το δημοψήφισμα στην Κύπρο, με άρθρο του στα ΝΕΑ, τα θετικά του ΝΑΙ


------------

Μόνο τους σεισμούς και τους καταποντισμούς ξέχασε ο κ. Ηρακλείδης στην έκτη κατηγορία. Πάντως πέντε χρόνια μετά το ΟΧΙ, μια χαρά τα βγάζει πέρα η Κύπρος. Είναι φανερό ότι όσοι καλλιεργούσαν αβάσιμη τρομολαγνεία, είχαν ξεκάθαρα ενδοτικούς σκοπούς.

Βέβαια, ο κ. Ηρακλέιδης δεν είναι μόνος. Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ η οποία παρέχει πολιτική στήριξη σε αυτούς τους "εφιάλτες" μας παρέχειμια ολόκληρη λίστα.. Του ευχαριστούμε διότι μας βγάζουν από τον κόπο να συλλέξουμε εμείς οι ίδιοι τα άρθρα.


Οι προσφωνήσεις στο όνομα του κ. Ηρακλείδη στην Τουρκία δεν είναι κάτι καινούριο. Αναφορές στο όνομα του γίνονται ανά διαστήματα όπως σε άρθρο στην TümGazeteler με τίτλο:

Yunanlı profesör: Ege Yunan gölü değil - Έλληνας Καθηγητής: Το Αιγαίο δεν είναι Ελληνική λίμνη. Το άρθρο βασιζόταν σε δημοσίευμα του κ. Ηρακλείδη στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ στο οποίο στρεφόταν κατά της "επιθετικής"Ελληνικής πολιτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12νμ.

Ο κ. Ηρακλείδης ήταν ο ένας εκ των τεσσάρων Ελλήνων ακαδημαικών που έδωσαν ομιλία στο Διεθνές συνέδριο για τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις που οργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Ανατολικών και Βαλκανικών μελετών.

Η ομιλία του κ. Ηρακλείδη στο συνέδριο μπορεί να χαρακτηριστεί ως
πρόχειρο ψυχογράφημα των δύο λαών: Ρίχνει το πρόβλημα σε μια μερίδα σκληρών εθνικιστών (τους οποίους αποκαλεί με τον αγγλο-αμερικανικό όρο "γεράκια"), δίχως να κάνει αναφορά στο παραμικρό γεωπολιτικό στοιχείο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι:
Παναγώτης Τσάκωνας (Παν. Αιγαίου)
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (Παν. Μακεδονίας)
Φίλιππος Σαββίδης (ISTAME)

Ολόκληρη η αναφορά εδώ.

------------

Τα άρθρα στο Πρώτο Θέμα:


Ο πανεπιστημιακός Αλέξης Ηρακλείδης «ανακάλυψε» ότι κάναμε εθνοκάθαρση κατά των Τούρκων!

Ο άνθρωπος που πληρώνεται από την ελληνική Πολιτεία να διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στους Έλληνες φοιτητές επέλεξε, όχι τυχαία, την 25η Μαρτίου να δηλώσει: «Το 1919 οι Έλληνες έκαναν στους Τούρκους ό,τι οι Σέρβοι στη Βοσνία» Η «ΠΑΡΕΑ» της συγγραφέως του ανιστόρητου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού ξαναχτυπά. Δεν προλάβαμε να γλιτώσουμε από την κυρία Μαρία Ρεπούση, που δίδασκε στα Ελληνόπουλα ότι η Σφαγή της Σμύρνης δεν ήταν παρά ένας συνωστισμός στην προβλήτα, και μας προέκυψε ο καθηγητής του Παντείου κ. Αλέξης Ηρακλείδης, ο οποίος μιλά για εθνοκάθαρση των Τούρκων από τους Ελληνες το 1919!


Την ίδια ώρα που οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος τα Κατεχόμενα της Κύπρου και αρνούνται τη διεθνώς αναγνωρισμένη Γενοκτονία των Αρμενίων, ένας Ελληνας καθηγητής υποστηρίζει ότι «κατά τη μικρασιατική εκστρατεία έγινε από τους Ελληνες εθνοκάθαρση εναντίον των Τούρκων». Ο άνθρωπος που πληρώνεται από την ελληνική Πολιτεία για να διδάσκει τα παιδιά μας -Διεθνείς Σχέσεις και Ανάλυση Συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο- επέλεξε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ισχυριστεί ότι «το 1919 οι Ελληνες έκαναν μεγάλα έκτροπα, περίπου ό,τι έκαναν οι Σέρβοι στη Βοσνία. Οι Έλληνες ήταν οι επιτιθέμενοι. Φωτιά και μπούρμπερη έως την Αγκυρα. Σκοτώνουν, σφάζουν, η απόλυτη φρίκη, η απόλυτη ντροπή». Και σαν να μην έφταναν αυτά, κατέληξε μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας»: «Ντρέπεσαι που είσαι Έλληνας».


Όπως ήταν φυσικό, το ανθελληνικό παραλήρημα του κ. Ηρακλείδη προκάλεσε σάλο και σωρεία αντιδράσεων τόσο μεταξύ των συναδέλφων του ιστορικών όσο βεβαίως και εκπροσώπων των μικρασιατικών σωματείων. Συγκεκριμένα, «πληρωμένο σκουλήκι» τον χαρακτήρισε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων (ΠΟΜΣ) κ. Ευθύμιος Αρζόγλου. Από την πλευρά του, ο ιστορικός κ. Σαράντος Καργάκος υπογράμμισε ότι ο κ. Ηρακλείδης -τον οποίο χαρακτηρίζει «ανεπιστήμονα»- εκτίθεται, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιεί έννοιες το περιεχόμενο των οποίων υπαγορεύουν το πάθος, ο φανατισμός ή η συγκυρία. Για «βαποράκια» του τουρκικού εθνικισμού, τον οποίο εξαγνίζουν στις χειρότερες πτυχές του και για «ταλιμπανιστές» του φονταμενταλισμού και της νεωτερικότητας μιλά ο συνάδελφος του ανιστόρητου ιστορικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης κ. Γιώργος Κοντογιώργης.


Την ίδια ώρα η Ελληνική Πολιτεία δεν αντιδρά στις προκλητικές και ανιστόρητες τοποθετήσεις του κ. Ηρακλείδη, αλλά συνεχίζει να τον αμείβει ως καθηγητή του Παντείου για να «μεταλαμπαδεύει» τις ανθελληνικές του θέσεις στους φοιτητές μας. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του «ΘΕΜΑτος», επικαλούμενο το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και αρκέστηκε να νίψει τας χείρας του χωρίς καν να τοποθετηθεί επί των εξοργιστικών απόψεων του κ. Ηρακλείδη.


«Είναι σκουλήκι» «Ο καθηγητής πανεπιστημίου που σπουδάζει τα παιδιά μας και μίλησε για εθνοκάθαρση είναι πληρωμένο σκουλήκι. Ολοι αυτοί είναι οι εχθροί μας και μετά είναι όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί τον εχθρό, τον απέναντι, τον αντιμετωπίζεις κρατώντας τις απαραίτητες επιφυλάξεις. Πώς όμως να φυλαχτείς από τον αδελφό σου, τον πατριώτη σου, τον συμπολίτη σου με τον οποίο αγωνίζεσαι από κοινού, αλλά τελικά γίνεται φίδι στον κόρφο μας; Ολοι αυτοί πληρώνονται από διάφορα κέντρα», ξεσπά με αγανάκτηση ο πρόεδρος της ΠΟΜΣ κ. Αρζόγλου. Μάλιστα η ομοσπονδία προέβη σε σκληρή ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε ως ομοσπονδία με έδρα τη Θεσσαλονίκη τέτοιου είδους δηλώσεις. Πράγματι, συγκλονιζόμεθα όταν βλέπουμε τέτοιες αναφορές από συμπατριώτες μας… Ηδη μας ταλαιπώρησε ιδιαίτερα η κυρία Ρεπούση με την αντίληψή της περί ‘‘συνωστισμού του πληθυσμού της Σμύρνης’’. Καλό θα ήταν πριν βαίνουμε σε δηλώσεις να είμαστε πλήρως ενήμεροι επί του θέματος και να προσέχουμε την αμεροληψία και την εγκυρότητα των πηγών μας, ειδικότερα όταν αποτελούμε μέρος του εκπαιδευτικού μηχανισμού».


Παράλληλα, ο κ. Κοντογιώργης κρατά σαφείς αποστάσεις από την «επικίνδυνη» χρήση του όρου «εθνοκάθαρση», σημειώνοντας πως «ο ακαδημαϊκός δάσκαλος, ακόμη κι όταν ομιλεί ως πολίτης, οφείλει να έχει κατά νου ότι οι έννοιες είναι ακριβείς. Δεν έχουν δηλαδή το περιεχόμενο που υπαγορεύουν το πάθος, ο φανατισμός ή η συγκυρία. Διότι διδάσκει και, το χειρότερο, εκτίθεται. Η έννοια της εθνοκάθαρσης είναι καταχωρημένη στη διεθνή βιβλιογραφία, δεν είναι άγνωστη. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι όλα όσα επικαλείται ο καλός συνάδελφος είναι αληθή, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν συγκροτούν την έννοια της εθνοκάθαρσης».


«Είναι προδότες» «Οι θιασώτες της άποψης αυτής διατείνονται ότι έτσι επιτίθενται στον ελληνικό εθνικισμό. Στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μεταβάλλονται οι ίδιοι σε "βαποράκια" του εθνικισμού του "άλλου" -εν προκειμένω του τουρκικού-, τον οποίο εξαγνίζουν στις χειρότερες πτυχές του», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κοντογιώργης και προσθέτει: «Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους κύκλους αυτούς, ωστόσο, είναι ότι επιλέγουν σταθερά τους αφορισμούς και την αυθεντία της νομιζόμενης ορθοφροσύνης, ουδέποτε όμως τον διάλογο με τους αντιφρονούντες. Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι έτσι συμπεριφέρονται ως κοινοί "ταλιμπανιστές" του φονταμενταλισμού της νεωτερικότητας, αντί ως εκ της θέσεώς τους να διδάσκουν την ελευθερία».


Το ίδιο σκληρός στις δηλώσεις του είναι και ο ιστορικός κ. Καργάκος, χαρακτηρίζοντας όσους διακινούν απόψεις όπως αυτές του κ. Ηρακλείδη «ανεπιστήμονες»: «Ολα αυτά είναι μέσα στην ευρύτερη πολιτική που θέλει να φέρει την καταπληγωμένη και καταπροδομένη Ελλάδα από σύμμαχους και παιδιά της υπόλογη σε ένα διεθνές δικαστήριο με δικαστές τους θύτες της Ελλάδας. Ο δρόμος που άνοιξαν ο Νενέκος, ο Εφιάλτης, ο πρωθυπουργός της Κατοχής και οι συνεργάτες του έχει πολλούς σήμερα περιπατητές. Είναι προδότες». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «ασφαλώς πράξεις βίας έγιναν αλλά σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε εντολή εκ των άνω. Ηταν πράξεις βίας μεμονωμένων στρατιωτών ή απλών αξιωματικών. Εξάλλου όταν γίνεται πόλεμος δεν γίνεται με κομφετί».


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαος Μέρτζος, ο οποίος σημειώνει: «Οι όποιες βιαιότητες σε καμία περίπτωση και πουθενά δεν έλαβαν τη μορφή της γενοκτονίας ούτε οφείλονταν σε γενική διαταγή της Στρατιάς». Προσθέτει μάλιστα ότι «αυτές οι ωμότητες Ελλήνων στρατιωτικών είναι καταδικαστέες. Δεν δικαιολογούν, όμως, τη Γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού, που βάσει γενικού επιτελικού σχεδιασμού εξαπέλυσαν δύο φορές, το 1914-1916 και το 1922-1923, ο οργανωμένος Τουρκικός Στρατός και η Διοίκηση», κάτι άλλωστε που παρουσιάζει και ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κενάν Αναντόλ στο συναρπαστικό βιβλίο του «Ο μεγάλος χωρισμός».


Είναι πληρωμένο σκουλήκι... «Ο καθηγητής πανεπιστημίου που σπουδάζει τα παιδιά μας και μίλησε για εθνοκάθαρση είναι πληρωμένο σκουλήκι. Τον εχθρό τον αντιμετωπίζεις κρατώντας τις απαραίτητες επιφυλάξεις. Πώς όμως να φυλαχτείς από τον αδελφό σου, τον πατριώτη σου, τον συμπολίτη σου με τον οποίο αγωνίζεσαι από κοινού, αλλά τελικά γίνεται φίδι στον κόρφο μας; Ολοι αυτοί πληρώνονται από διάφορα κέντρα» ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων


«Βαποράκια» του τουρκικού εθνικισμού «Οι θιασώτες της άποψης μεταβάλλονται οι ίδιοι σε "βαποράκια" του εθνικισμού του "άλλου" -εν προκειμένω του τουρκικού-, τον οποίο εξαγνίζουν στις χειρότερες πτυχές του. Συμπεριφέρονται ως κοινοί "ταλιμπανιστές" του φονταμενταλισμού της νεωτερικότητας, αντί ως εκ της θέσεώς τους να διδάσκουν την ελευθερία» ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


Είναι προδότες και ανεπιστήμονες «Οσοι διακινούν απόψεις όπως και αυτές του κ. Ηρακλείδη είναι ανεπιστήμονες. Ολα αυτά είναι μέσα στην ευρύτερη πολιτική που θέλει να φέρει την καταπληγωμένη και Είναι προδότες και ανεπιστήμονες καταπροδομένη Ελλάδα από συμμάχους και παιδιά της υπόλογη σε ένα διεθνές δικαστήριο με δικαστές τους θύτες της Ελλάδας. Ο δρόμος που άνοιξαν ο Νενέκος, ο Εφιάλτης, ο πρωθυπουργός της Κατοχής και οι συνεργάτες του έχει πολλούς σήμερα περιπατητές. Είναι προδότες». ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ ιστορικός


Ο κ. Αλέξης Ηρακλείδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1952 ενώ οι ρίζες του βρίσκονται στην Κύπρο στην περιοχή της Μόρφου και της Πάφου. Σήμερα διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο έχει γίνει γνωστός για τις WHO IS WHO ακραίες δηλώσεις του και όχι για το ακαδημαϊκό του έργο. Εκτός των άλλων, έχει δηλώσει απερίφραστα ότι είναι υπέρμαχος του ανιστόρητου βιβλίου Ιστορίας της κυρίας Μαρίας Ρεπούση: «Το εγχειρίδιο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, ένα βιβλίο καλογραμμένο και νηφάλιο που πλησιάζει κατά πολύ τους όρους της επιστημονικής ανάλυσης και γραφής, έχει προκαλέσει σάλο στον χώρο των εθνικιστών, από τους πολλούς που διαθέτει η χώρα μας». Οι τοποθετήσεις του κ. Ηρακλείδη έρχονται σε αντίθεση ακόμη και με τις αρχές που υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδας ο πατέρας του Δημήτριος Ηρακλείδης. Από το 1952 έως το 1985 διετέλεσε διπλωμάτης σε διάφορες χώρες. Μάλιστα το 1960 ο Μακάριος του προσέφερε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, την οποία δεν δέχτηκε για λόγους αρχής, μια και δεν είχε επιτευχθεί η «ένωση» για την οποία είχε αγωνιστεί ως τμηματάρχης στη Μεγαλόνησο. Τις διπλωματικές ικανότητες του Δημήτρη Ηρακλείδη είχε αναγνωρίσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου προτείνοντάς του να αναλάβει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Διπλωματικοί κύκλοι μάλιστα αναφέρουν για τον πατέρα Ηρακλείδη ότι εκπροσωπούσε την πατριωτική ρεαλιστική γραμμή στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Ηταν από τους ελάχιστους διπλωμάτες της εποχής που διαπνέονταν από σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις και ήταν σφοδρός επικριτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του ήταν το 1956, όταν ως Ελληνας πρόξενος στο Σουέζ δεν επέτρεψε στους Ελληνες πιλότους της Διώρυγας να αποχωρήσουν. Με τον τρόπο αυτό προσέφερε πολύτιμη υπηρεσία στον πρόεδρο Νάσερ και εκνεύρισε σφόδρα τους Βρετανούς και Γάλλους.


Από Πηγές: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 29/3/2009

---------------------

Αλέξης Ηρακλείδης: Ο καθηγητής που ντρέπεται να είναι Έλληνας βαπτίζει τώρα τα Σκόπια «Μακεδονία»!

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ κ. Αλέξης Ηρακλείδης, ο οποίος -όπως έγραψε το «ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής- μιλά για εθνοκάθαρση των Τούρκων από τους Ελληνες το 1919 και δηλώνει ότι ντρέπεται που είναι Ελληνας, έχει επιτύχει και την έγκριση διατριβής για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προς χρηματοδότηση με 50.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας!


Ο άνθρωπος που αμείβεται από το ελληνικό Δημόσιο για να διδάσκει τα παιδιά μας, ο υποστηρικτής του ανιστόρητου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού -μέσω του οποίου η συγγραφέας του κυρία Μαρία Ρεπούση μάθαινε στα Ελληνόπουλα ότι η Σφαγή της Σμύρνης δεν ήταν παρά συνωστισμός των Ελλήνων στην προβλήτα της πόλης- θα επιδοτηθεί για εργασία που ουσιαστικά υιοθετεί την προπαγάνδα των Σκοπίων!


Συγκεκριμένα, έχει υποβάλει στην Επιτροπή Ελέγχου του πανεπιστημίου διδακτορική διατριβή φοιτήτριάς του με τίτλο «Οι εθνοτικές διενέξεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ώστε να ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Ηράκλειτος ΙΙ» στο οποίο συμμετέχει και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Μάλιστα, η επιτροπή δεν εντόπισε κανένα πρόβλημα στον τίτλο της διατριβής και ενέκρινε το προκλητικά ανθελληνικό πόνημα σχεδόν παμψηφεί. Ο ίδιος ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ήταν δική του έμπνευση και όχι της φοιτήτριάς του. Η δε χρηματοδότηση συνίσταται σε 4.000 ευρώ για τον καθηγητή και 1.250 ευρώ μηνιαίως επί τριετία για τη φοιτήτρια.


Μάλιστα, ο κ. Ηρακλείδης βρήκε συμπαραστάτη τον διευθυντή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Παντείου κ. Στέφανο Παπαγεωργίου. «Οπως περνάνε διδακτορικά που στον τίτλο τους περιέχουν τον όρο "Δημοκρατία των Σκοπίων", με τον ίδιο τρόπο μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τον όρο "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», ομολόγησε κυνικά ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η επιστημονική του άποψη, δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί κάποιος ή να διαφωνεί, δεν υπάρχει μία άποψη για το τι είναι σωστό ή λάθος για το έθνος». Μάλιστα, ο ίδιος ο διευθυντής του τμήματος είναι επίσης υπέρμαχος της κυρίας Ρεπούση, ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο διοργάνωσε και συντόνισε την περίφημη ημερίδα για δήθεν μειονοτικό ζήτημα Τσάμηδων στην Ελλάδα («ΘΕΜΑ», 2/3/2008). Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί σε αμφιθέατρο του Παντείου, με το κοινό να αποδοκιμάζει έντονα τους οργανωτές. Σα να μην έφταναν αυτά, ο κ. Παπαγεωργίου -όπως επισημαίνει ο συνάδελφός του στο Πάντειο κ. Νεοκλής Σαρρής- έχει γράψει μελέτη όπου ισχυρίζεται ότι οι Κύπριοι δεν είναι Ελληνες και ότι αναγκάστηκαν να δηλώσουν Ελληνες το 1912!


ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΡΟΝΕΣ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΤΡΟΠΗ...


«Υπάρχουν γεγονότα τα οποία εάν τα διάβαζε ένα παιδί ή και ένας μεγαλύτερος θα αισθανόταν ντροπή που είναι Ελληνας. Η επίθεση, το 1919, κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία έγινε από τους Ελληνες οι οποίοι έκαναν μεγάλα έκτροπα. Σκότωναν παιδιά, γυναίκες, βίαζαν. Καίγανε το ένα χωριό και τη μια κωμόπολη μετά την άλλη. Ουσιαστικά έγινε εθνοκάθαρση εναντίον των Τούρκων, περίπου ό,τι έκαναν οι Σέρβοι στη Βοσνία. Οι Ελληνες ήταν οι επιτιθέμενοι. Φωτιά και μπούρμπερη έως την Αγκυρα. Σκοτώνουν, σφάζουν, η απόλυτη φρίκη, η απόλυτη ντροπή. Ντρέπεσαι που είσαι Ελληνας. Εθνοκάθαρση σημαίνει ότι δημιουργείς τις συνθήκες εκείνες που αναγκάζεις έναν άλλο λαό να φύγει από έναν τόπο. Το ότι φύγαμε εμείς δεν ήταν επειδή μας έκαναν εθνοκάθαρση οι Τούρκοι αλλά επειδή τους προκαλέσαμε. Οσο για τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, στον ΟΗΕ μόνο εμείς χρησιμοποιούμε τον όρο FYROM. Ολοι οι άλλοι λένε “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ακόμα και για την Κύπρο δεν χρησιμοποιείται ο όρος “ψευδοκράτος” αλλά εντός εισαγωγικών “Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».


Απορώ πώς δεν λιντσάρισαν τον Ηρακλείδη οι φοιτητές του!


«Αυτόν τον κύριο, Ηρακλείδη, αρχ..., δεν θυμάμαι ακριβώς το όνομά του, απορώ πώς δεν τον λιντσάρουν οι φοιτητές του», είπε στο «ΘΕΜΑ» ο πασίγνωστος σκηνοθέτης της ταινίας «1922» κ. Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος στήριξε το έργο του σε ζωντανές μαρτυρίες, τις οποίες πρόλαβε και συνέλεξε όσο ακόμη ήταν εν ζωή οι αυτόπτες μάρτυρες. «Η ταινία μου δεν γυρίσ τηκε σύμφωνα με φήμες. Εχω διασταυρώσει το κάθε επεισόδιο δύο και τρεις φορές από τους φυσικούς πρωταγωνιστές του», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Κούνδουρος αναφέρεται και στην υπόθεση Ρεπούση: «Οταν η κυρία Γιαννάκου επιτρέπει να κυκλοφορήσει αυτή η αθλιότητα, το βιβλίο της κυρίας... τάδε ξεχνάω το όνομά της- και η επιτροπή η οποία αναλαμβάνει να το διορθώσει καθυστερεί το έργο της, με αποτέλεσμα 400.000-500.000 μαθητούδια να διαβάσουν παραχαραγμένη την Ιστορία, τι εμπιστοσύνη να έχω στο κράτος; Μια άθλια παραποίηση της Ιστορίας και το υπουργείο Παιδείας να λέει ότι δεν είχε τον καιρό να τυπώσει καινούριο βιβλίο. Σε πιάνει η ψυχή σου... Τι να κάνω εγώ, ένας άνθρωπος; Κατήγγειλα την κυρία Ρεπούση και τη χαρακτήρισα σε συνέντευξη στο "ΘΕΜΑ" "μουλάρι ξεκαπίστρωτο"». Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλά για επιθυμία των Αμερικανών να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο οι ελληνοτ ο υ ρ κ ι κ έ ς σχέσεις και τονίζει ότι «ο κ. Ηρακλείδης ζει με την ανοχή των Αμερικανών, τούτο είναι σίγουρο. Στην Αμερική αποφάσισαν να ξαναγράψουν την Ιστορία της Ευρώπης, με τον τρόπο που αυτοί θέλουν. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να ψάξουν ξανά την Ιστορία μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται ήδη. Οι πανεπιστημιακοί και το υπουργείο Παιδείας σιωπούν».


Προκλητική σιωπή από το υπουργείο Παιδείας Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν αποκηρύσσει τον κ. Αλέξη Ηρακλείδη και τις μειοδοτικές του απόψεις, αλλά -διά της μεθόδου του Πόντιου Πιλάτου- του παρέχει υποστήριξη, με αποτέλεσμα αυτός ανενόχλητος να πιπιλίζει τα μυαλά των φοιτητών με την ανθελληνική του προπαγάνδα. Το «ΘΕΜΑ» ζήτησε από την πρώτη στιγμή την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος προτίμησε να επικαλεστεί -και αυτό μέσω «κύκλων» τουτο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και τη θεσμική αναρμοδιότητα του υπουργού. Ακόμη όμως και όταν η εφημερίδα έφερε την υπόθεση Ηρακλείδη στη δημοσιότητα και παρά τον σάλο που ακολούθησε, το υπουργείο δεν έκρινε σκόπιμο να εκφράσει άποψη για το κατά πόσον οι Ελληνες διέπραξαν εθνοκάθαρση των Τούρκων, προκειμένου να μην προκαλέσει... αναταραχή στα πανεπιστήμια. Την ίδια τακτική ακολούθησε και απέναντι στην αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για την υπό χρηματοδότηση διατριβή φοιτήτριας του κ. Ηρακλείδη που αναφέρεται σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παρότι πρόκειται σαφώς περί αρμοδιότητας του υπουργείου. Αυτή τη φορά, οι «κύκλοι» υποστήριξαν ότι η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει ακόμα ενημερωθεί από το Πάντειο, το οποίο βέβαια ήδη από τις αρχές Μαρτίου έχει εγκρίνει την χρηματοδότηση του διδακτορικού. Την ίδια στάση ακολούθησε και ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο οποίος αρχικά μίλησε για αναρμοδιότητα του υπουργείου, μετά παρέπεμψε στον υπεύθυνο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να επανέλθει και να παραπέμψει εκ νέου στους περίφημους «κύκλους». Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Παιδείας αποδέχεται -έστω και «σφυρίζοντας αδιάφορα»- την έγκριση διατριβών περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από το Πάντειο και, άρα, υιοθετεί ουσιαστικά τις ανθελληνικές απόψεις του κ. Ηρακλείδη, την ώρα που η κυβέρνηση μάχεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για να αποκρούσει τους σφετεριστές της ελληνικής Ιστορίας.


«Παραχαράσσουν την Ιστορία» «Ο καθηγητής από θύματα μας μετατρέπει σε θύτες. Αντί να μιλάει για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και τον μεγάλο ξεριζωμό, ανακαλύπτει εθνοκάθαρση εναντίον των Τούρκων. Στην αρχή ήταν η κυρία Ρεπούση που περιέγραφε την Καταστροφή της Σμύρνης ως απλό συνωστισμό και τώρα ήρθε ο κ. Ηρακλείδης να παραχαράξει εντελώς την Ιστορία. Οσα ισχυρίζεται ο κ. Ηρακλείδης είναι ιστορικά και επιστημονικά ατεκμηρίωτα. Παρουσιάζει τα θέματα όχι βεβαίως όπως έγιναν, αλλά όπως κάποιες σκοπιμότητες του επιβάλλουν. Οσο για την υπόθεση περί "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", δεν ξέρω αν ο κ. Ηρακλείδης κυνηγά με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτήσεις από διάφορα κέντρα, γνωρίζω όμως ότι τα Σκόπια ιδιοποιούνται ξένη Ιστορία». ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ, πρόεδρος της Ενωσης Σμυρναίων, αντιστράτηγος ε.α.


«Ο κ. Ηρακλείδης δεν γνωρίζει την Ιστορία, γι’ αυτό μιλάει. Οι διωγμοί, ο αφανισμός και ο αφελληνισμός ξεκινούν τέλη του 1913, πρώτα στην Ανατολική Θράκη, μετά στη Δυτική Μικρά Ασία και συνεχίζουν το 1916 στον Πόντο. Αλλωστε τα ιστορικά δεδομένα που αποδεικνύουν σχέδιο εξόντωσης του Ελληνισμού της Ανατολής είναι ξεκάθαρα. Ο Μόργκεταουν, Αμερικανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, καταγράφει από το τέλος του 1913 τι έχει γίνει στους Ελληνες, στους Αρμένιους και στους άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς, γεγονότα που ακόμα και Τούρκοι διαπρεπείς ιστορικοί τα έχουν αναγνωρίσει». ΝΙΚΟΣ ΟΥZΟΥΝΟΓΛΟΥ, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Κωνσταντινουπολίτης


Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 5/4/2009


Το τρίτο άρθρο από το Πρώτο Θέμα εδώ