Περί Τρομοκρατίας, Τράπεζών και Δανεισμού.

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Δεν μου αρέσει να “συνωμοσιολογώ“. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιστάσεις μια ανάλυση που αγγίζει ελαφρά τα όρια της συνωμοσιολογίας είναι αναπόφευκτη.


Στις 18 Φεβρουαρίου τα ξημερώματα σημειώθηκε ένα συμβάν που εκλήφθηκε ως “αποτυχημένη“ τρομοκρατική απόπειρα. Μέλη τις τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας (ΕΑ) τοποθέτησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Citibank, στην οδό Τροιζηνίας, στην Κηφισιά. Στο κτίριο εργάζονται καθημερινά περίπου 300 άτομα. Το αυτοκίνητο περιείχε πέντε φιάλες προπανίου με 80 κιλά της εκρηκτικής ύλης ΑΝFΟ. Η οργάνωση δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει την έκρηξη για της 5 το πρωί.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατική δήλωναν ότι:

«Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση μεγάλου τμήματος των κτιρίων της Citibank και να σκότωνε τους δύο ιδιωτικούς φρουρούς που εργάζονταν εκεί. Επιπλέον γύρω από τις εγκαταστάσεις της τράπεζας υπάρχουν πολλές κατοικίες και είναι βέβαιο ότι και εκεί θα υπήρχαν θύματα. Το ωστικό κύμα από μια τέτοια τεράστια έκρηξη μπορούσε να προκαλέσει τροχαία ατυχήματα στην Εθνική οδό αλλά και ζημιές σε ακτίνα 4-5 χιλιομέτρων. Θα ήταν μια τεράστια καταστροφή.»

Εντύπωση προκαλεί και η παρακάτω δήλωση:

¨η έκρηξη δεν σημειώθηκε επειδή υπήρχε λάθος στη συνδεσμολογία και οι πυροκροτητές δεν μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν τέτοια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης».
Το Βήμα (περισσότερα εδώ)

Ένα τέτοιο χτύπημα είναι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Περιέργως η μοναδική άλλη βομβιστική απόπειρα του ΕΑ όπου η βόμβα δεν εξερράγει ήταν στς 14 Μαρτίου του 2004, με στόχο και πάλι υποκατάστημα της Citibank, στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος της οδού Κ. Παλαμά στο ρεύμα προς Κηφισιά!

Την απόπειρα στα κεντρικά ακολούθησε έκρηξη σε υποκατάστημα Citibank, στα όρια Νέας Ιωνίας και Φιλοθέης τα ξημερώματα της 9ης Μαρτίου 2009. Η βόμβα, μικρής ισχύος, πυροδοτήθηκε με χρήση καλωδίου μήκους 50 μέτρων.

Η προκύρηξη του ΕΑ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Ποντίκι, κάνει μια εκτενέστατη και γενική αναφορά στον ρόλο των πολυεθνικών τραπεζών στην διαμόρφωση του οικονομικού συστήματος – πάντα με την γνωστή αριστερή χροιά που κοσμούσε τις προκυρήξεις της 17Ν. Ο συντάκτης της προκύρηξης συμμερίζεται επίσης την αγάπη των έγκλειστων του Κορυδαλλού για μακροσκελή κείμενα, με πομπώδεις αναφορές.

Οι λόγοι που παραθέτουν οι τρομοκράτες για την επιλογή του στόχου σχετίζονται με την μακροχρόνια παρουσία της Citibank στην Ελλάδα, τον ηγετικό ρόλο της τράπεζας σε κυβερνητικές αποφάσεις, και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της. Να σημειωθεί ότι η αναφορά στο σκάνδαλο των τίτλων - Lehman Brothers για το οποίο έχουν δημιουργηθεί και ενώσεις πολιτών με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι αμελητέα. Η οργάνωση μοιάζε να την αντιλαμβάνεται ως σταγόνα εν τω ωκαινώ.

Υπάρχει όμως ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αφορά το Ελληνικό παράρτημα της Citibank. Στοιχείο το οποίο τα MME δεν συνδέουν με την συγκεκριμένη ενέργεια! Ποιο είναι αυτό;

H Citibank Ελλάδος… ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

«24 Απριλίου 2009, Ώρα : 9.00

Στην πώληση της Citibank Ελλάδος έχει καταλήξει η Citigroup και ο κατάλογος των μνηστήρων αυξάνεται, καθώς ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ήδη οι EFG Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΑΤΕ.

Η απόφαση πώλησης του συνόλου της δραστηριότητας της Citibank στην ελληνική αγορά ανοίγει το δρόμο για την εκδήλωση του μέχρι τώρα φιλολογικού ενδιαφέροντος και, εντός των προσεχών μηνών αναμένονται εξελίξεις καθώς οι διοικήσεις των ενδιαφερόμενων έχουν ήδη σε επαφή με την Citigroup Λονδίνου που χειρίζεται το θέμα. Το ενδιαφέρον της EFG Eurobank είναι παλιό ενώ με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το πώς θα κινηθεί το Τ.Τ για την Citibank μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 526 εκατ. ευρώ στην οποία προχωρά.

Αξιόλογο χαρακτηρίζουν και το χαρτοφυλάκιο της Citibank με αιχμή την Καταναλωτική Πίστη – κυρίως τις πιστωτικές κάρτες – αλλά και τις εργασίες του corporate banking και του asset management και δευτερευόντως το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων.»
Nomisma (περισσότερα εδώ)

Πολλά έχουν ειπωθεί για το τηλεφώνημα στα ΝΕΑ, και το κατά πόσο ο ΕΑ επιζητούσε ένα τυφλό χτύπημα μεγάλης ισχύος ή μια στοχευμένη δολιοφθορά στις εγκαταστάσεις. Πέραν όλων αυτών, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν όντως ο ΕΑ επεδίωκε να χτυπήσει τα κεντρικά της Citibank ή εσκεμμένα χρησιμοποιήθηκε λανθασμένη συνδεσμολογία ώστε να προκληθεί ¨πανικός¨ δίχως τρομοκρατικό χτύπημα και θύματα.

Θυμάμαι κάποτε το κλασσικό πια σενάριο στις γκανγκστερικές ταινίες όπου οι μαφιόζοι εισάγουν το έγκλημα σε μια περιοχή ούτως ώστε να προκαλέσουν την πώληση των ακινήτων σε χαμηλές τιμές. Βέβαια εάν διαβάσετε το άρθρο της εφημερίδας Οικονομία με τίτλο Citibank: «Η αλήθεια για τη φυγή από την Ελλάδα» θα διαπιστώσετε ότι η εταιρία βρίσκεται σε σχετικά δεινή κατάσταση δίχως την συνδρομή ¨εξωτερικών¨ παραγόντων.
(περισσότερα εδώ)

Εν πάσει περιπτώση, συνωμοσιολογία κάνουμε. Πάμε παρακάτω…

To ξημέρωμα της απόπειρας κατά των κεντρικών της Citibank, συνέπεφτε με την απόφαση για την επιτήρηση της Ελλάδας από την κομισιόν:

«Τη διαδικασία επιτήρησης εις βάρος της Ελλάδας θα προτείνει στο Ecofin η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε χθες τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.»
Καθημερινή (περισσότερα εδώ)

Η έκθεση της Ecofin θα επιρρέαζε σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας στην διεθνή αγορά. Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα δανείζεται κάθε χρόνο για να μπαλώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2006 η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση που πληρώνει η Ελλάδα για τα χρέος της αγγίζει τα 10 δις ευρώ. Δηλαδή περίπου το 25% του κρατικού δανεισμού (40-50 δις ευρώ).

«το μέσο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε βαθμιαία, από 3,2% το 2005, σε 4,6% το 2008, ενώ, το πρώτο τρίμηνο του 2009, λόγω της αύξησης της διαφοράς αποδόσεων των ελληνικών από τα γερμανικά ομόλογα, έφθασε στο 5,0%»
Ναυτεμπορική (περισσότερα εδώ)

Εντύπωση προκαλεί ότι το δημόσιο δανείζεται το ίδιο 50 δις για να ενισχύσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δις.

Ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση του επιτοκίου είναι η “πολιτική“ αστάθεια η οποία καλλιεργείται καθημερινά με την ¨εκλογολογία¨ από τα ΜΜΕ και τις ταραχές του Δεκεμβρίου. Ταραχές τις οποίες τα ίδια τα ΜΜΕ προώθησαν με την στάση τους. Σύμφωνα με έρευνα των Νέων Φακέλων με τίτλο "Η Χώρα του Χρέους" τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι εμπρηστικές ενέργειες κατά του τραπεζικού συστήματος ενισχύουν την εικόνα αστάθειας επάνω στην οποία “πατούν“ οι οικονομικοί οργανισμοί που δανείζουν την χώρα μας. Επιπλέον το κλίμα ανασφάλειας είχε άμεση επιρροή στην μείωση του Τουρισμού στην χώρα μας και επομένως των κρατικών εσόδων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του δανεισμού τα επόμενα χρόνια.

Πάντα πίσω από κάθε προμελετημένη ενέργεια πρέπει να διερωτώμεθα, ποιος κερδίζει από αυτήν. Και στην παρούσα κατάσταση ο μόνος που κερδίζει από τις ενέργειες των τρομοκρατών είναι… κάποιες πολυεθνικές τράπεζες! Ποιος καλείται να πληρώσει της ζημιές; Φυσικά, οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Εύγε κύριοι ¨αγωνισταί¨!