«Κατάληψη» της Πάτμου από λαθρομετανάστες!

Κυριακή, 12 Απριλίου 2009Μια παλαιά είδηση η οποία "διεφυγε" της προσοχής...


Από την εφημερίδα Το Παρόν, 22 Μαρτίου 2009:

«Κατάληψη» της Πάτμου από λαθρομετανάστες!

Οργή και αγανάκτηση διακατέχει τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και όλη την κοινωνία της Πάτμου, μετά την αλματώδη αύξηση εισροής λαθρομεταναστών τους τελευταίους μήνες.

Πέρυσι το δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη αφίχθησαν 43 λαθρομετανάστες στην Πάτμο.

Φέτος το αντίστοιχο διάστημα 400. Καθημερινώς καταφθάνουν στο νησί νέες φουρνιές λαθρομεταναστών και η εικόνα αυτή δημιουργεί αλγεινή εντύπωση και τεράστια προβλήματα στην τοπική κοινωνία και στον τουρισμό μας.

Tο ανησυχητικό είναι ότι η παράνομη μετανάστευση μέσω των θαλασσίων συνόρων της περιφέρειάς μας (Αγαθονήσι) έχει πολλαπλασιαστεί από τους πρώτους μήνες του 2009, μη δείχνοντας σημάδι μείωσης.

Μόλις προχθές 120 σομαλοί λαθρομετανάστες εξεγέρθηκαν στο προαύλιο των κρατητηρίων και τα έκαναν γυαλιά καρφιά. Αναγκάσθηκε ο διοικητής να τους αφήσει ελεύθερους. Αυτοί εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία και διέρρηξαν ψυγεία, καταστήματα, περίπτερα, έκλεψαν μηχανάκια, δημιούργησαν φασαρίες, οι κάτοικοι φοβήθηκαν και οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους για να αποτρέψουν κλοπές.

Έτσι θα πορευθούμε την καλοκαιρινή περίοδο; Απλοί τουρίστες και επισκέπτες της Πάτμου μας ερωτούν καθημερινά: Γιατί τόσο πολλοί μαύροι τουρίστες (!) στην Πάτμο; Τι απάντηση να δώσουμε;

Πού είναι τα μέτρα επιτήρησης με δύο φρεγάτες που όλοι υποσχέθηκαν πέρυσι;

Πού είναι τα κέντρα υποδοχής;

Πού είναι οι πιέσεις προς την τουρκική πλευρά;

Πού είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με την αρμόδια Διεύθυνση FRONTEX και τον εκπρόσωπό της κ. Laitinen,
που υποσχόταν ηλεκτρονικούς ελέγχους των συνόρων, μόνιμη επιτήρηση και για επιχειρήσεις «Ποσειδώνα» κ.λπ.;

Δυστυχώς λόγια, λόγια και πουθενά έργα. Πώς λοιπόν να μην είναι οι κάτοικοι αγανακτισμένοι και οργισμένοι;

Πηγή: Το Παρόν Της Κυριακής


Παρόμοιο άρθρο δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα Πρόοδο
ς στις 15 Μαρτίου 2009

Σύμφωνα με το άρθρο η η Έπαρχος Kαλύμνου, Xρυσούλα Συφουνιού, απέστειλε την παρακάτω επίστολη στον Πρόεδρο της Bουλής Δημήτρη Σιούφα, το Yπουργείο Eσωτερικών, καθώς επίσης και στα συναρμόδια υπουργεία, τους τοπικούς βουλευτές και φορείς.

«Σε οριακό σημείο έχει φθάσει πλέον η κατάσταση με το θέμα των λαθρομεταναστών που ανενόχλητοι και κατά εκατοντάδες κατακλύζουν τα νησιά της επαρχίας μας. Τελευταία, σταθμοί υποδοχής, όπως σας έχουμε ενημερώσει, έχουν γίνει η Πάτμος και το Αγαθονήσι. Καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, της αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών που αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Το επαρχείο μας ως πρώτος αποδέκτης του όλου προβλήματoς, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση αΆ βαθμού, τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ομως δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει και βέβαια δεν έχει και την αρμοδιότητα να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας προς την Πολιτεία αποτελούν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» αφού με μικροπαρεμβάσεις, ημίμετρα, χωρίς σοβαρή προσέγγιση, θέση και διεκδίκηση, προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που είναι μείζον όχι μόνο για μας ως τοπική κοινωνία αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Για μια ακόμα φορά η Πολιτεία στέκει αδιάφορη, αδύναμη να το παρακολουθεί ως ταινία επιστημονικής φαντασίας και αφήνει την ευθύνη για την αντιμετώπισή του, στους ώμους των μικρών μας κοινωνιών.

Πώς όμως είναι δυνατόν ένα νησί όπως το Αγαθονήσι με 150 μόνιμους κατοίκους να αναλάβει την ευθύνη για τη φιλοξενία λαθρομεταναστών αριθμού υπερδιπλάσιου του πληθυσμού του;
Τι μπορεί να κάνει η Πάτμος, ένα νησί που αγωνίζεται να καταταγεί στους υψηλού επιπέδου τουριστικούς προορισμούς, όταν κατακλύζεται από ανθρώπους οι οποίοι μη έχοντας πού να μείνουν, κατακλύουν στο ύπαιθρο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν για τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες τους και τριγυρνούν ανεξέλεγκτα στο νησί.

Η Αστυνομία και το Τελωνείο της Πάτμου επανειλημμένα με έγγραφά τους, μας ενημερώνουν και κρούουν επιτακτικά τον κώδωνα του κινδύνου, για μια κατάσταση που καθημερινά γίνεται πιο επικίνδυνη και περισσότερο ανεξέλεγκτη,
για μια εικόνα ντροπής και απαξίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας που δε συνάδει με αυτή της πολιτισμένης χώρας και της συγκροτημένης κοινωνίας που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε.

Εχουμε κουραστεί να απευθύνουμε εκκλήσεις, να γράφουμε επιστολές, να καλούμε τηλέφωνα, χωρίς να παίρνουμε ουσιαστικές απαντήσεις. Ενημερώστε μας σας παρακαλούμε, υπάρχει κάποιος επιτέλους να μας ακούσει και να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα ή θα συνεχιστεί η τακτική του κουκουλώματός του, μέχρι αυτό να εκραγεί και να φθάσουμε σε καταστάσεις έκρυθμες;

Περιμένουμε.»Παρόμοια και η οργισμένη επιστολή των ξενοδόχων της Πάτμο:

Δεν πάει άλλο και απευθύνομε SOS . Η παρουσία λαθρομεταναστών στο νησί μας θα επιφέρει τέτοιο πλήγμα στο τουρισμό μας που η λεγόμενη οικονομική κρίση δεν θα είναι τίποτα. Ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών που φέρνουν οι λαθρομετανάστες, είναι υπαρκτός. Η κατάσταση δεν πάει άλλο και εκείνο που ζητάμε είναι :
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΙΣΟΔΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΌ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ .

Ολόκληρη η επιστολή στην εφημερίδα patmostimes

____________

Έκρυθμες καταστάσεις σαν αυτές στην Πάτρα φαίνεται ότι ακολούθησαν στο νησί με την εξέγερση των λαθρομεταναστών. Όλος ο κόσμος έχει πάρει πια χαμπάρι ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Οι λαθρομετανάστες μπαίνουν, απαιτούν περίθαλψη, εξεγήρονται, ρημάζουν, και απαιτούν και άσυλο! Παράλληλα έχουν στο πλευρό τους ενδοτικούς Έλληνες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που πληρώνονται για να τους υποστηρίζουν. Όλα αυτά επιτέυχθησαν χάρην της αδιαφορίας του λαού μας του οποίου το μέγα πρόβλημα άνα τους αιώνες είναι η έλλειψη ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ καθώς και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Όσοι αναρωτιούται ως προς το τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη ας μην ξεχνούμε ότι η τακτική του εποίκισμου, αποτελεί ανυπόσπαστο μέρος της Τουρκικής επεκτατικής στρατηγικής και έχει χρησιμοποιηθεί επανηλλημένα ανά τους αιώνες. Επιπλέον οι Σύμμαχοι τότε, και η σημερινή Ε.Ε. σήμερα, βοηθούν μόνο όταν υπάρχουν συμφέροντα. Και το συμφέρον όπως εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις της Ε.Ε. επιτάσει την Ελλάδα σε μια χώρα υποδοχής και διαλογής λαθρομεταναστών.

Εάν πάρουμε παράδειγμα από χώρες σαν την Ισπανία και την Ιταλία οι οποίες ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, θα δούμε ότι μόνες τους πήραν πρωτοβουλίες να προστατέυσουν την Εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια επί των εδαφών τους. Εμείς δυστυχώς περιμένουμε εντολές από την Ε.Ε. Φαίνεται λοιπόν πωw οι εντολές αυτές συμβαδίζουν με τα επί του παρόντος αποτελέσματα.

Όσο για τις επιστολές, γνωρίζουμε πολυ καλά ότι αυτές καταλλήγουν στο κάδο των αχρήστων! Όσο κάθόμαστε στα σπίτια μας, ουδείς εκ των κυβερνώντων πρόκειται να κινητοποιηθεί!

...και τα προβλήματα μόνο τώρα ξεκινούν! Οι ημέρες της "κρίσης" είναι μπορστά μας. Το καίριο ερώτημα είναι, ποιός θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εάν δεν το πράξουμε εμείς οι ίδιοι μεσω της απαίτησης της εφαρμογής των νόμων, τότε απλά δεν έχει απομείνει κανείς άλλος "παραπέρα"...