Frontex και Πράσινα Άλογα

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009


Εδώ και αρκετό καιρό η Ελληνική πολιτική ηγέσία επιδιώκει την συμμετοχή της χώρας μας στα προγράμματα Frontex. H Frontex ιδρύθηκε πριν από 5 περίπου χρόνια με σκοπό την κοινή συμμετοχή των Ευρωπαικών κρατών στην επιτήρηση των Ευρωπαικών συνόρων. Στόχος της οργάνωσης είναι η πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Απασχολει περί τους 150 ευρωπαιοδίαιτους γραφειοκράτες. Ο προυπολογισμός του οργανισμού αυξάνεται κάθε χρόνο: 6,2 εκ (2005), 19,2 εκ (2006), 35 εκ (2007), 70 εκ (2008), και 83 εκ ευρώ το 2009.

Αν και ο οργανισμός συμπληρώνει το πέμπτο έτος ζωής, στην Ελλάδα εφήρμοσε ένα μόλις πιλοτικό πρόγραμμα σε δύο μέρη το οποίο διήρκεσε μόλις 3 εβδομάδες το 2006 και 6 εβδομάδες το 2007. Στα πλαίσια του προγράμματος το 2006, εντοπίστηκαν συνολικά 422 λαθρομετανάστες και συνελήφθησαν 13 διακινητές.

Το 2007 συνελήφθησαν συνολικά 1563 λαθρομετανάστες και πάνω από 21 διακινητές. (κάποιες πηγές κάνουν λόγο για 3400 λαθρομετανάστες). Το πρόγραμμα κόστισε 139,149 ευρώ, και συμμετείχαν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αλβανία, η Βουλγαρία και έταιροι από την Ε.Ε. Το πρόγραμμα Ποσειδών είχε την μεγαλύτερη απόδωση από κάθε άλλο πρόγραμμα της Frontex.

Συγκριτικά, παρόμοιο πρόγραμμα με την ονομασία Ερμής, που αφορούσε την Ιταλία και την Ισπανία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2007 απορρόφησε 1,9 εκ ευρώ και διήρκεσε 3 εβδομάδες. Εντοπίστηκαν ... 30 (!) λαθρομετανάστες, και συνελήφθησαν 4 διακινητές. Η Ελλάδα συνέβαλε στο πρόγραμμα. Ο κάθε λαθρομετανάστης κόστισε 70000 ευρώ στον Ευρωπαίο πολίτη!

Είναι πασιφανές σε ποιά περίπτωση πετάχθηκαν λεφτά στον κάδο απορριμάτων και σε ποια περίπτωση απέδωσαν καρπούς. Στην Ελλάδα όμως ακόμη να δούμε κάποια σοβαρή συμμετοχή της Frontex στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, οι ρυθμοί της οποίας έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2006!

Στις 19 Δεκ 2008 η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Frontex με στόχο την χρηματοδότηση της εποπτείας των Ελληνικών συνόρων. Η Ελλάδα πιέζει μάλιστα για την ίδρυση ευρωπαικής ακτοφυλακής.

Η έλλειψη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης απο πλευράς της χώρας μας καθώς και της Τουρκίας έχει γίνει αντιληπτή από όλους όσους παρακολουθούν το σημαντικό αυτό ζήτημα. Είναι πολύ πιθανό ότι οι ηγεσίες σε Τουρκία και Ελλάδα επιχειρούν εσκεμένα με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την Ευρωπαική Ένωση για σοβαρή οικονομική ενίσχυση. Το πρόβλημα δεν εστιάζεται στην φύλαξη αλλά στην δική μας εμμονή να περισυλλέγουμε όποιον αυτόβουλα επιδιώκει να πνιγεί στο Αιγαίο, και στην Τουρκική "άρνηση" για πάταξη και επανεισδοχή.

Οι σημερινές δηλώσεις της υπουργού εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης του σκεπτικού αυτού:

«Ουσιαστικά ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε μία εντατικοποίηση της ελληνικής παρουσίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, θα τεθεί το θέμα και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αλλά και σε επίπεδο εμπλεκομένων υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα της FRONTEX. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε τρόπους που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε επανεισδοχή μεταναστών στις χώρες τους, οι οποίοι έχουν έλθει λαθραία και δεν είναι στην κατηγορία αυτών που δικαιούνται πολιτικό άσυλο».

Μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι η εμπλοκή της Frontex και η παράδοση της φύλαξης των συνόρων στην Ε.Ε. γίνεται για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από την κατηγορία της απαραξίας, μιας και δίδεται η εντύπωση ότι η ευθύνη βαρύνει την Ε.Ε. και όχι την Ελλάδα. Από την άλλη στις 22 Ματρίου του 2000 ο Ο.Η.Ε εξέδωσε αναφορα στην οποία επισημάνει ότι ο πλυθισμός της Ευρώπης θα μειωθεί κατα 40 εκ. μέχρι το 2050. Οι οικονομικοί εγκέφαλοι των Βρυξελλών υπολογίζουν ότι για να διατηρήθει η οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. είναι απαραίτητη η εισρροή 56 εκ. μεταναστών μέχρι το 2050. Από κάπου πρέπει να μπουν αυτοί. Η επιθυμία της δημιουργίας μιας εννιαίας ευρωπαικής πολιτικής υπογραμμίζεται από την αναφορά του Franco Frattini όπου σχεδιάζεται η παροχή πανευρωπαικών μπλε καρτών. Αυτές όμως αφορούν μόνο τους εκπαιδευμένους εργάτες.

Σε οποιαδήπωτε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό ότι η είσοδος στην χώρα μας δεν ελέγχεται και συνάμα δεν διαφαίνεται πρόθεση αντιστροφής της πορείας αυτής. Με την παρούσα κατάσταση έχουμε βρεθεί προ τετελεσμένων: μέσω μιας εσκεμμένης αποτυχίας του ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, ο λαός καλείται να αποδεχθεί ως δεδομένη την παραχώρηση της διαχείρησης των συνόρων μας.

Την ώρα που η Ελλάδα βουλιάζει υπό το βάρος του νέου κύμματος λαθρομεταναστών, η πολιτική μας ηγεσία ψάχνει για ελεημοσύνη από την ανύπαρκτη Frontex; Την στιγμή που στο Αγαθονήσι, οι λιμενικοί μας προτίθονται να περιπολούν ακόμη και με δικά τους σκάφη, το κράτος δεν μεριμνά ούτε για την άμεση στέγαση τους στο νησί!

Μήπως είναι καιρός να ξαναπάρουμε την ευθύνη των εθνικών συνόρων στα χέρια μας, αντί να τα θυσιάζουμε με την ελπίδα απόσπασης ευρωπαικών κονδυλίων;

2 comments:

eglimatikotita.blogspot.com/ 24 Απριλίου 2009 - 8:10 μ.μ.  

ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ.ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

eglimatikotita.blogspot.com/ 24 Απριλίου 2009 - 8:30 μ.μ.  

EYXARISTO GIA TON EMPLOYTISMO TOY KEIMENOY MOY ME TO VIDEO SOU APO TO YOUTUBE