Η σπίλωση του Ελευθέριου Βενιζέλου και η παραποίηση της Ιστορίας της Μικρασιατικής καταστροφής από την Καθημερινή

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι ευθύνες για τη Μικρασιατική καταστροφή

Του Πάσχου Μανδραβέλη


«Η απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1919 να στείλει στρατό στην Σμύρνη, ικανοποιούσε δύο ανάγκες της εποχής. Αφενός, η νικήτρια δυτική συμμαχία Αντάτ χρειαζόταν ετοιμοπόλεμο στρατό, για να αστυνομεύσει την περιοχή της Σμύρνης (βάζοντας ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και αφετέρου εξυπηρετούσε τον στόχο της Μεγάλης Ιδέας που στοίχειωνε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό από τον 19ο αιώνα.

Η ιστορία όμως δεν εξελίχθηκε κατά τους ελληνικούς πόθους και τους πρώιμους συμμαχικούς στόχους. Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, μαζί με το φούντωμα του κινήματος των Νεότουρκων υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ και μαζί με τη διεύρυνση του μετώπου προς ανατολάς οδήγησε την ελληνική εκστρατεία σε καταστροφή. Οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας εκδιώχθηκαν και η Μεγάλη ιδέα χάθηκε στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922. Έκτοτε οι γνώμες για το παράτολμο εγχείρημα του Ελευθερίου Βενιζέλου διίστανται. Έπρεπε παρά τους εμφανείς -και διακηρυγμένους από πολλούς- κινδύνους να στείλει στρατό στην Μικρά Ασία. Υπήρχε τρόπος να περιοριστεί το μέτωπο στα παράλια ή η επέκταση του στην ενδοχώρα και συνεπώς η ήττα του ελληνικού στρατού ήταν αναπόφευκτη;

Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή υπήρξε ένα κομβικό σημείο στην ελληνική ιστορία και η συζήτηση γι' αυτή συνεχίζεται και από τις στήλες της «Καθημερινής». »

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_06/05/2009_1288489

____________________

Ποιο είναι το μήνυμα του δημοσιεύματος του Πάσχου Μανδραβέλη; Που προσπαθεί να κατευθύνει την συζήτηση;

Καταρχήν, στις δύο ανάγκες που απαριθμεί ο δημοσιογράφος, γίνεται μία προσπάθεια παρουσίασης της Ελληνικής αποστολής στην Μ. Ασία ως μέρος μιας ιμπεριαλιστικής εκστρατείας. Ουδεμία αναφορά γίνεται όμως στην πιο σημαντική ανάγκη. Αυτή της διάσωσης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τον σίγουρο αφανισμό! Αντιθέτως δίδεται το μήνυμα ότι για τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μ. Ασίας ευθύνεται η Ελληνική αποστολή.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι υπό την αιγίδα των Νεότουρκων, η συστηματική εθνοκάθαρση της Μ. Ασίας είχε προγραμματισθεί, και βρισκόταν σε πλήρη εφαρμογή πολύ νωρίτερα από την απόβαση των Ελληνικών στρατευμάτων. Στόχος ήταν το Χριστιανικό στοιχείο, εκκίνηση οι αρχές του αιώνα, με ανάφλεξη την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων. Εξάλλου, ο τερματισμός της εθνοκάθαρσης ήταν και η επίσημη αποστολή των Ελληνικών στρατευμάτων στην Σμύρνη. Τα στοιχεία πολλά. Ας μην ξεχνούμε τις θηριωδίες:


1914:

τον εκτοπισμό 250.000 Ελλήνων στην Aνατολική Θράκη.

Την λεηλασία του Νεοχώριου, του Γαλατά, της Καλλίπολης και άλλων Ελληνικών χωριών.

Την κάθαρση εντός δύο ωρών της Περγάμου.

Την σφαγή των κατοίκων της Ερυθραίας και της Φωκαίας.

Toν εκτοπισμό και την εξόντωση 400.000 Ελλήνων στα “τάγματα καταναγκαστικών“ έργων.

1915-1916:

Την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου μέσω σφαγών και αποστολής στα τάγματα καταναγκαστικών έργων.

Την συστηματική εξόντωση 1.500.000 Αρμενίων της Μ. Ασίας

Και η λίστα συνεχίζεται!

Μετά το 1922 οι Νεότουρκοι έστρεψαν την προσοχή τους στον Κουρδικό πληθυσμό. Έτσι μέχρι το 1925, περισσότεροι από 500.000 Κούρδοι είχαν εξοντωθεί.

Την ίδια περίοδο, η ίδια μοίρα έμελε και τους Σύριους χριστιανούς, τους Μαρωνίτες του Λιβάνου, και τους 424.000 νεκρούς Ασσύριους.


Με άλλα λόγια, η εθνοκάθαρση βρισκοταν ήδη σε εξέλιξη και σε περίπτωση απραγίας, το Ελληνικό στοιχείο στην Μ. Ασία ήταν καταδικασμένο. Η απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας πάρθηκε πολύ νωρίτερα από την Ελληνική στρατιωτική παρουσία τον Μάιο του 1919 και ήταν ανεξάρτητη από αυτή. Η αποστολή στρατευμάτων στην Μ. Ασία ήταν αναγκαία για να προστατεύσει τον εναπομένοντα Ελληνισμό.

Η αποστολή αυτή αν και “δύσκολη“, δεν ήταν παράτολμη. Δυστυχώς όπως πάντα, υπήρξε προδοσία από τους “συμμάχους“, μικροπολιτικά παιχνίδια εκ των έσω, έλλειψη αντοχής από τον Ελληνικό λαό, και έλλειψη τόλμης από την ηγεσία στο να μετατραπεί η ειρηνευτική αποστολή σε ένα πλήρες σχέδιο κατάληψης των παραθαλάσσιων περιοχών, με την συνδρομή του ντόπιου ελληνικού στοιχείου.

Αυτό για το οποίο εμείς οι Έλληνες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι είναι ότι στην περίπτωση της Καταστροφής, δράσαμε και πέσαμε μαχόμενοι! Αυτή η θυσία έδωσε την ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού της Μ. Ασίας να σωθεί από την σίγουρη σφαγή που τον περίμενε στα χέρια των Νεότουρκων. Την θυσία αυτή των Ελλήνων στρατιωτών δεν πρέπει να την ξεχνούμε εμείς οι απόγονοι των Ελλήνων της Μ. Ασίας!

Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική αποστολή δεν ήταν “αστυνόμευση“ κ. Μανδραβέλλη! Δεν ήταν ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της Οθ. Αυτοκρατορίας για λογαριασμό των συμμάχων! Ήταν επιχείρηση διάσωσης των συμπατριωτών μας! Βέβαια ο όρος αστυνόμευση σας βολεύει εν μέσω του αρνητικού κλίματος που τόσο καιρό καλλιεργείται μέσα από τα ΜΜΕ προς την αστυνομία. Είναι ένας όρος που οι νέοι άνθρωποι εκλαμβάνουν με άμεση προκατάληψη και με ελάχιστη προσπάθεια εκ μέρους σας.

Όπως φαίνεται, το κουκούλωμα της Τουρκικής εθνοκάθαρσης δεν συντελέιται μόνο από Τούρκους ιστορικούς, αλλά και από Έλληνες δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς. Εκτός βέβαια και εάν όλοι αυτοί έχουν πλήρη άγνοια της Ιστορία.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτήν την προσπάθεια:

Πρώτον, η σπίλωση του Ελευθέριου Βενιζέλου: ενός από τους μεγαλύτερους και πιο χαρισματικούς Έλληνες ηγέτες που γνώρισε η πατρίδα μας.

Δεύτερον, η καλλιέργεια ενός κλίματος φόβου και ηττοπάθειας γύρω από την υπεράσπιση των δικαίων μας. Στην ουσία μας λένε: “Βλέπετε πως την πληρώσαμε το 22´ στην Μ. Ασία. Υποχωρήστε στην Κύπρο διότι θα μας βρουν χειρότερα, δώστε την Μακεδονία διότι θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Υποχωρήστε στο Φαρμακονήσι και το Αιγαίο διότι οι Τούρκοι έχουν άγριες διαθέσεις, και δεν σηκώνουν μαγκιές.“

Και φυσικά ως οι πρωταθλητές του αρνητισμού και της ηττοπάθειας, εμείς οι Έλληνες τσιμπάμε σαν ψάρια του γλυκού νερού.

3 comments:

Ενιπεας 11 Μαΐου 2009 - 8:12 μ.μ.  

''τον εκτοπισμό 250.000 Ελλήνων στην Aνατολική Θράκη.''

Τον οποίο η Ελλάδα και ο Βενιζέλος παρέδωσε στα χαρτιά, στους Βούλγαρους.

Όπως παρέδωσε τους Έλληνες Βλάχους στην Ιταλορουμανική προπαγάνδα.


Που θα βγάλουμε και τον Βενιζέλο, το τσιράκι της Δύσης, εθνάρχη!

Αλλά εδώ βγήκε εθνάρχης ο Καραμανλής θα μου πουν οι λογικοί άνθρωποι, δεν θα βγει ο Βενιζέλος;

Ελληνόψυχος 11 Μαΐου 2009 - 9:30 μ.μ.  

Το θέμα της Ανατολικής Θράκης σεν είναι τόσο απλό. Καταρχήν η Θράκη προσαρτήθηκε στην Ελλάδα με ενέργειες του ίδιου του Βενιζέλου.

Το 22´ το Ελληνικό ναυτικό όντως θα μπορούσε να ανακόψει μια προσπάθεια των Κεμαλικών. Το θέμα όμως είναι ότι η οικονομικά αδύναμη Ελλάδα την εποχή εκείνη δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από τους Γάλλους για να παραδώσει την Δυτ. Θράκη. Ο Βενιζέλος ήταν εξαρχής αντίθετος με την παράδοση αλλά άλλαξε την θέση του στα Μουδανιά και αποδέχθηκε την παράδοση.

Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοι ήθελαν να αποφύγουν μια περίπτωση όπου τα στενά θα ελέγχονταν από δύο εμπόλεμα κράτη.

Εντέλει ο "εθνάρχης" αντικατροπτίζει τον λαό του. Ουδείς δεν βρέθηκε από τον στρατό ή τον λαό να ρίξει τον Βενιζέλο για την παράδοση της Δ. Θράκης. Όπως ουσιαστικά κανείς δεν βγήκε κανείς να διαδηλώσει κατά του Σιμήτη το 96´; Στα λόγια είμαστε μάγκες.

Στην πράξη όμως πράτουμε άλλα: ο Βενιζέλος έδωσε όραμα στην Ελλαδίτσα. Όραμα που ο όπως φένεται και από τις εκλογές του 20´ o Ελληνικός λαός δεν είχε το σθένος να ακολουθήσει. Τι μπορέι να πετύχει ένας ηγέτης δίχως την υποστήριξη του λαού;

Ενιπέας 11 Μαΐου 2009 - 11:43 μ.μ.  

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες φίλε μου, τα κονέ του με την ιταλορουμανική προπαγάνδα και το γεγονός οτι έβαλε μία κατακρεουργημένη χώρα να πατήσει πιο πολύ απο όσο μπορούσε να απλωθεί και ειδικά όταν υπήρχαν ήδη αντιθέσεις και τριβές με τους άλλους τους ξενοκίνητους απο το παλάτι, είναι υπεραρκετές για εμένα, ωστε να μην μπορώ να χαρακτηρίσω αυτόν τον άνθρωπο εθνάρχη.