Η Ελληνική Μεταναστευτική Πολιτική του Προκόπη Παυλόπουλου

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009


Δυστυχώς, η έλλειψη διαφάνειας στην πολιτική δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από τους κεκλεισμένων των θυρών σχεδιασμούς των πολιτικών μας. Μας επιτρέπεται όμως να καταλήγουμε σε συμπεράσματα, παρακινδυνευμένα ίσως, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας καθώς και τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής.


Το βασικό ερώτημα που επιχειρώ να απαντήσω εδώ είναι ποιος είναι ο ρόλος της Ελληνικής κυβέρνησης στην λαθρομετανάστευση και την δραματική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα;


Η κατάσταση


Στην χώρα μας παρατηρείται το εξής οξύμωρο. Οι πόρτες της χώρας είναι ανοικτές κατά την είσοδο προς αυτήν, αλλά ερμητικά κλειστές κατά την έξοδο από αυτήν. Σε αντίθεση με άλλες χώρες τις Ευρώπης στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να κινηθείς προς χώρες εκτός Ευρωπαικής Ενωσης, από ότι είναι να κινηθείς εντός αυτής. Μια σύγκριση των συνόρων Γερμανίας Ολλάνδίας με το λιμάνι της Πάτρας αρκεί. Υπάρχουν βέβαια γεωγραφικοί παράγοντες που καθορίζουν αυτό το παράδοξο, αλλά αυτοί δεν εξηγούν το παρακάτω οξύμωρο:Επίσημα, η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πατάξει την λαθρομετανάστευση. Η τακτική που ακολουθείται έχει αποτύχει παταγωδώς. Το 2008 συννελήφθησαν 146.337 λαθρομετανάστες. Η σύλληψη δεν σημαίνει αποτροπή μιας και οι λαθρομετανάστες ει΄σέρχονται στην χώρα. Τι συμβαίνει όμως με τους συλληφθέντες; Περιέργως, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να επιστρέψει ΜΟΝΟ τους 60.875 από αυτούς. Η Τουρκία, κατά παράβαση της πρωτόκολου επανεισδοχής (2001), συμφώνησε για τους 7.472, αλλά τελικά αποδέχθηκε την επιστροφή 2.206. Αυτοί οι 2.206 όμως απλά δεν βρίσκονται για να επιστραφούν.


(στοιχεία από την έκθεση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μετανάστευσης)


“Σχεδόν όλοι όσοι συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο δεν έχουν χαρτιά. Κατά κανόνα δηλώνουν ψεύτικα ονόματα και εθνικότητα για να αποφύγουν την απέλαση. Οι ελληνικές αρχές τους δίνουν ένα μικρό χρηματικό βοήθημα και τους εφοδιάζουν με ένα έγγραφο διοικητικής απέλασης, σύμφωνα με το οποίο πρέπει με δικό τους μέσο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα εντός ενός μηνός! Στην πραγματικότητα, το απλό αυτό χαρτί, που πλαστογραφείται συστηματικά, χρησιμοποιείται σαν άτυπη άδεια μόνιμης παραμονής.“

πηγή


Το Ελληνικό λιμενικό και οι δυνάμεις της χωροφυλακής δεν αποτρέπουν την είσοδο των λαθρομεταναστών αλλά δρουν ως επιτροπή υποδοχής. Τους περισυλλέγουν και τους οδηγούν στα κέντρα υποδοχής. Λίγο καιρό αργότερα οι λαθρομετανάστες αφήνονται ελεύθεροι, αφού δεν υπάρχει σχέδιο επαναπροώθησης. Οι χώρες προέλευσης αρνούνται να δεχθούν πίσω τους λαθρομετανάστες. Επιπλέον, το 2003 η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» που επιβαρύνει την ευθύνη για κάθε λαθρομετανάστη στην πρώτη χώρα εισόδου. Η συμφωνία αυτή έμελε να μετατρέψει την Ελλάδα στο κύριο κέντρο υποδοχής και κράτησης μεταναστών από την Ανατολή.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στον Έβρο όπου γίνονται αναφορές για προσυνεννόηση των λαθρεμπόρων και των ανδρών που φρουρούν τα φυλάκια των συνόρων. Ο τζίρος από την λαθρομετανάστευση ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πολύ πιθανό να εμπλέκονται και άτομα από τις Ελληνικές αρχές. Πέρα από αυτό όμως, το πρόβλημα μοιάζει να αγγίζει την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αρκετοί απ’ όσους συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο υποβάλλουν αίτηση για παροχή ασύλου. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος δεν απελαύνονται. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων υποβάλλουν αιτήσεις δεν έχουν ταυτότητα ή διαβατήρια. Από τις αιτήσεις για παροχή ασύλου ελάχιστες γίνονται δεκτές, επειδή κρίνονται καταχρηστικές ή δεν υποστηρίζονται από τους ενδιαφερόμενους.

Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός ΜΚΟ οι οποίες προτρέπουν όλους τους λαθρομετανάστες να προβούν σε αίτηση για άσυλο.

Τόσα χρόνια η Ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η τακτική της Επαναπροώθησης και Επανεισδοχής δεν αποτρέπει την παράνομη είσοδο στην χώρα. Η μόνη τακτική που λειτουργεί είναι αυτή της Απώθησης, δηλαδή της αποτροπής της εισόδου. Τακτική που έχει ακολουθήσει η Ιταλία και η Ισπανία. Παρόλα αυτά η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει στην οδό της αποτυχίας. Η´ μήπως όχι;

Μια λεπτομερή ανάλυση ορισμένων σχετικών στοιχείων αποκαλύπτει μια διαφορετική ερμηνεία του θέματος, και των υπόγειων σχεδίων της Ελληνικής κυβέρνησεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


Οι πολιτικές επιλογές

Το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε για λογαριασμό της Ελλάδας τον κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ, σύμφωνα με το οποίο η ευθύνη για την διαχείριση λαθρομεταναστών εντός της Ε.Ε. ανήκει στην πρώτη χώρα εισόδου. Όσοι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται εντός της Ε.Ε. επιστρέφονται στην χώρα εισόδου και όχι την χώρα προέλευσης! Γνωρίζοντας ότι η επαναπροώθηση λαθρομεταναστών προς τις χώρες προέλευσης δεν είναι εφικτή, η πολιτική αυτή επιτρέπει στα κράτη της κεντρικής και βόρεια Ευρώπης να επωμισθούν το βάρος της λαθρομετανάστευσης οι χώρες τις περιφέρειας: η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Ισπανία. Ως αντάλλαγμα, συμφωνήθηκε η από κοινού αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης μέσω της δημιουργίας της υπηρεσίας Frontex (2005) και χρηματική ενίσχυση των χωρών μελών που υπομένουν το μεγαλύτερο βάρος λαθρομεταναστών.

Η σύναψη ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ήταν Ελληνική πρωτοβουλία και περιλαμβάνει την από κοινού φύλαξη των συνόρων και την δημιουργία κεντρικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης (Ο.Ε.Μ) και χρηματοδότησης. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών μέχρι σήμερα;

Οπροϋπολογισμός της ανύπαρκτης Frontex κυμαίνεται μόλις στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα, αν και δέχεται τους περισσότερους λαθρομετανάστες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έχει φιλοξενήσει μόλις ένα πρόγραμμα της Frontex που διήρκησε συνολικά 2 μήνες, με κόστος γύρω στα 150.000 ευρώ. Αντίθετα η Frontex δραστηριοποιείται κυρίως σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

Στον τομέα της οικονομικής στήριξης η Ε.Ε. διαθέτει μέσω του ΟΕΜ, για την περίοδο 2007-20013, 4 δισεκατομμύρια ευρώ για προγράματα σχετικά με το μεταναστευτικό, και την αντιμετώπιση της λαθρμετανάστευσης. πηγή

Τα κονδύλια αυτά περιλαμβάνουν πακέτα στήριξης των χωρών μελών εισόδου, καθώς και των χωρών προέλευσης. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται μόλις δύο προγράμματα που αφορούν την λαθρομετανάστευση μόνο από την Αλβανία και συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα, την Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Τα προγράμματα αυτά ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Με άλλα λόγια παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή της Ε.Ε. στα Ελληνικά δρώμενα, η Ελλάδα έχει μπει στο περιθώριο των ευρωπαικών πόρων.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:

Μια μικρή αναδρομή στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ υποδυκνύει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι πρόθεση δεν είναι ΠΑΤΑΞΗ της λαθρομετανάστευσης αλλά η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ των μεταναστών.

Ο νόμος 3386/2005 υιοθέτησε όλες της Κοινες Βασικές Αρχές για την “ένταξη“ που συμφωνήθηκα στο Gronigen το 2004. Φυσικά ουδείς ρωτήσε τον Έλληνα πολίτη εάν επιθυμεί την ένταξη των λαθρομεταναστών.

Οι αρχές αυτές αποτελούν την βάση σε κάθε ομιλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με την λαθρομετανάστευση και είναι: Tα δικαιώματα του Ανθρώπου!

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Πρώτον, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και των επιπτώσεών της δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Είναι βεβαίως και αυτό. Είναι όμως, και μάλιστα πρωτίστως, θέμα ανθρωπιστικό, θέμα Δημοκρατίας, θέμα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.“
H κοινωνική ένταξη:

Εκεί που γίνεται η σημαντική, επίσης, τομή είναι στη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε μια πρώτη προσπάθεια με το ν.3386/2005, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε, και απέδωσε τη νομιμοποίηση περίπου 180.000 μεταναστών.πηγή


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Μετανάστευσηκαι κοινωνική ένταξη ως εργαλεία περιφερειακής και εθνικής οικονομικής ανάπτυξης», Μαδρίτη, 26 Οκτωβρίου 2006.

Βασικό άξονα του νέου νόμου (3386/2005) – αλλά και ουσιώδη όρο κάθε σύγχρονου νομοθετήματος για τη μετανάστευση- αποτελεί η παραδοχή ότι ο μετανάστης δεν συνιστά πρόβλημα ούτε κίνδυνο για καμία κοινωνία. Αντίθετα, η μετανάστευση είναι παράγοντας ανάπτυξης και προόδου, στο μέτρο που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στα κράτη υποδοχής ν’ αναδεικνύουν τους ανθρώπους που ζουν μέσα στα σύνορά τους, χωρίς καμία διάκριση, αντλώντας παράλληλα και οι ίδιοι σημαντικά οφέλη.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εγγυήσεων απαιτείται να έχουν διασφαλισθεί για τον μετανάστη, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθες ειδικότερες προϋποθέσεις:
1. Νομιμότητα της παραμονής του μετανάστη 2.
Ομαλή κοινωνική ένταξη
3. Ενίσχυση της οικονομικής συμβολής των μεταναστών

4. Διεθνής συνεργασία για μία ορθολογικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου
πηγή

Επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος έχει επαναλάβει τουλάχιστόν δύο φορές δημόσια της ευχαριστίες του προς τους λαθρομετανάστες για την επιλογή της Ελλάδας ως τόπο προορισμού, διαμονής και εργασίας!Σπάνια και λακωνικά αναφέρεται ο κ. Παυλόπουλος στο θέμα διαφύλαξης των συνόρων και αποτροπής της εισόδου στην χώρα.

Ο κ. Παυλόπουλος τέθηκε υπέρ της αποτροπής σε μια συνέντευξη σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 στις 3/10/2004

"Διότι, ξέρετε ότι η λαθρομετανάστευση υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν μέτρα αποτροπής. Όταν υπάρχουν μέτρα αποτροπής κόβεται η λαθρομετανάστευση ή μειώνεται σημαντικά." πηγή

Ενώ παραδέχεται και ο ίδια την αποτελεσματικότητα μέτρων φύλαξης και αποτρο

πής, ποιος είναι ο λόγος της μεταστροφής και τις εγκατάλειψης τους από το Υπουργείο Εσωτερικών; Ειδικά όταν από την άλλη πλευρά, η αποτροπή της εξόδου των λαθρομεταναστών από την χώρα λειτουργεί αποτελεσματικά!


(στην φωτογραφία οι εγκλωβισμένοι Αγφανοί της Πάτρας)

Να σημειωθεί ότι παρά την ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, και Ευβοίας, και την αύξηση των θέσεων συνοριακών φυλάκων κατά 200, η πρωτοβουλίες αποτροπής και τα κονδύλια παροχής είναι μηδαμινά σε σχέση με το απαιτούμενο εγχείρημα της αποτροπής. Ειδικά όταν η λειτουργία τους δεν αποτρέπει την είσοδο αλλά την διευκολύνει, μέσω της περισυλλογής. Με άλλα λόγια οι μηχανισμοί φύλαξης και αποτροπής έχουν απλά μετατραπεί στο πρώτο μέρος του σχεδιού ένταξης των λαθρομεταναστών. Επιπλέον η ποινές κατά των διακινητών παραμένουν επιεικώς γελοίες σε σχέση με την σοβαρότητα αυτού του Εθνικού θέματος και σε συνδυασμό με τον ετήσιο τζίρο που ανέρχεται σε 10 περίπου δις ευρώ – δεκαπλάσιο από αυτόν που διαθέτει η Ε.Ο.Μ.. Τέλος οι πόροι που επενδύονται στην αποτροπή είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτά που στοχεύουν στην ένταξη.

Στην συνέχεια της ίδιας συνέντευξης αποκαλύπτεται το σκεπτικό του κ. Παυλόπουλου

“Εμείς, λοιπόν, ως Ελλάδα, θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη, πιστεύουμε στις δικές μας αρχές και αξίες, και θεωρούμε ότι όταν ένας άνθρωπος φτάνει ως λαθρομετανάστης πρέπει να αντιμετωπίζεται με όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία του ταιριάζουν ως άνθρωπο.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να μην παίρνουμε μέτρα αποτροπής. Αλλά, όταν φτάνουν λαθρομετανάστες, αφού δεν πήραμε μέτρα αποτροπής, να δημιουργούμε τέτοιου είδους κέντρα υποδοχής, τα οποία δεν ταιριάζουν όχι μόνο στο επίπεδο του ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά ούτε σε αυτή την ευρωπαϊκή έννομη τάξη.“

Τα Κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστώνΈκτοτε η Ελληνική κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα αποτροπής μπήκε στην διαδικασία της δημιουργίας κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ευρωπαική ταυτότητα μιας και κατατέθηκε πρώτα από την Γερμανική αντιπροσωπεία στην συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε στη Χάγη στις 29 του Σεπτεμβρίου. Η πρόταση απορρίφθηκε από όλες σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Σχεδόν, διότι υιοθετήθηκε έμπρακτα από ένα: την Ελλάδα!

Από το 2005, ένα πλήθος τέτοιων κέντρων έχουν κατασκευαστεί. Συνολικά τα κέντρα αυτά έχουν χωρητικότητα 10,000 ατόμων. Η χωρητικότητα κάθε κέντρου ανέρχεται στα 300-400 άτομα. Υπολογίζεται ότι λειτουργούν 20 περίπου τέτοια κέντρα στην Ελλάδα. Το κόστος για κάθε τέτοιο κέντρο υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ. Το κόστος συντήρησης και παροχής υπηρεσιών στα κέντρα αυτά ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι με 150.000 λαθρομετανάστες που φιλοξένησε η χώρα μας πέρυσι, ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε 20 ευρώ για κάθε έναν.

Ενδεικτικά, για το κέντρο υποδοχής στην Σάμο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι:

Το ποσό που έχει εγκριθεί από το ΥΠ.ΕΣ για την κατασκευή του Κέντρου στη Σάμο ανέρχεται στο ύψος των 2.537.590,66 ευρώ, και οι εκταμιεύσεις που έχουν γίνει σήμερα ξεπερνούν τα 2.537.590 ευρώ.

Η κτιριακή υποδομή του ανωτέρω Κέντρου, έχει ολοκληρωθεί. Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η σύναψη συμβάσεως μίσθωσης έργου εννέα (9) ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, ύστερα από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου για το νέο Κέντρο (ΦΕΚ 1922Β/18/9/07).

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η προμήθεια του απαραίτητου ξενοδοχειακού εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, αξίας 150.000 ευρώ. Ήδη τον Αύγουστο 2007 δόθηκαν, ως αρχική χρηματοδότηση, 40.000 ευρώ από το Υπουργείο Αιγαίου και Nησιωτικής Πολιτικής, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι αρχικές διαδικασίες, ενώ για τη διασφάλιση του υπόλοιπου ποσού διαβεβαιώσαμε εγγράφως τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι αυτό θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών“ πηγή
Περισσότεραγια το κέντρο στην Σάμο εδώ

Για το κέντρο στο φυλάκιο του δήμου Κυπρίνου στον Έβρο

“Το Κέντρο έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 378 λαθρομεταναστών, με περθώρια αύξησης σε 500, σε πολύ καλές συνθήκες διαμονής, και ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής του ανήλθε σε 1.220.000 ευρώ. Διαθέτει ιατρείο, αναρρωτήριο, εστιατόριο, ενώ ο επάνω όροφος θα διατεθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες. Έχει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης, αθλοπαιδιές, γήπεδο μπάσκετ.” πηγή1
πηγή2

Για το κέντρο στην Λακωνία πηγή

Εκμεταλλευόμενο την ναυτική παράδοση της χώρας μας, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να δρομολογήσει μέχρι και πλωτό κέντρο μεταφοράς και φιλοξενίας λαθρομεταναστών.

ο νέο σχέδιο, που βρίσκεται σε επίπεδο μελέτης, ανακοινώθηκε στη χθεσινή κοινή σύσκεψη παραγόντων από το υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Θα δημιουργήσουμε το ελληνικό πλωτό "Έλις Άιλαντ"», λέει στα «ΝΕΑ» χαριτολογώντας ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών. Το πλοίο θα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από 500 λαθρομετανάστες, θα περνάει από τα νησιά του Αιγαίου και θα τους παραλαμβάνει. Στη συνέχεια θα κατευθύνεται στα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε νησιά όπως η Σάμος και η Λέσβος και θα αποβιβάζει τους λαθρομετανάστες." πηγή

Ίσως το υπουργείο θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Υπουργείο εξυπηρέτησης λαθρομεταναστών.

Η χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)


Το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί με δεκάδες εκ. ευρώ ετησιώς διάφορες ΜΚΟ. Πολλές από αυτές έχουν ως κύριο στόχο την νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, την προστασία των δικαιωμάτων και την κοινωνική τους ένταξη. Σε όλες αυτές της ΜΚΟ δραστηριοποιούνται κρατικοδίαιτοι Αριστεριστές, ακαδημαϊκοί, και μη. Ονόματα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά όπως:

Tο Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ), το “PROASYL, το ΕΛΙΑΜΕΠ του Βερέμη,“την “Κοινωνική αλληλεγγύη“, το Παρατηρητήριο Απασχόλησης Μεταναστών (ΚΕΚ – ΙΝΕ), το Κέντρο Ερευνών μειονοτικών ομάδων (ΚΕΜΟ) το“Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες“, “Κέντρο Έκθεσης Πληροφόρησης & Κοινωνικής Έρευνας“ (ΚΕΠΚΕ), την “PR.A.K.S.I.S”, την “Αντιγόνη“ στην οποία μετέχει και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος των Οικολόγων Πράσινων, το “ΕΠΣΕ“ των Βαλλιανάτου και Δημητρά, τον σύνδεσμος “Σωκράτης“, την “Ρόζα“ του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχει στο στέκι “Δίκτυο“, την “Ελληνική ομάδα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων“, την “Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο“ του Πέτρου Κωσταντίνου, την “SOS ρατσισμός“, πλήθος συλλόγων αλλοδαπών όπως η “Αρμονία“ κτλ., και η λίστα συνεχίζεται…

Πολλές από τις ΜΚΟ χρηματοδοτούνται μέσα από το Ολοκληρωµένου Προγράµµατος ∆ράσεων «Εστία», του Υπουργείου Εσωτερικών που υλοποιείται την περίοδο 2007-2013. Στόχος του προγράμματος η προώθησης της ένταξης των λαθρομεταναστών που διαμένουν στην χώρα. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου ΙΣΤΑΜΕ, από όπου πληρφορρούμεθα ότι:

“Το πρόγραμμα «Εστία» καλύπτει τη χρονική περίοδο 2007-2013 και διαρθρώνεται σε επιχειρησιακά υποπρογράμματα ανά τομέα ένταξης τα οποία αφορούν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε φαινόμενα περιθωριοποίησης, ρατσισμού και ξενοφοβίας, την πληροφόρηση, την εξυπηρέτηση και τη συμβουλευτική υποστήριξη των υπηκόων τρίτων χωρών και, τέλος, τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, στέγασης και πολιτισμού.“ πηγή

Παρακολουθήστε της υφυπουργό Απασχόλησης κ. Καλαντζάκου να αναλύει τις "δράσεις" με σκοπό την χειραγώγηση της Ελληνικής κοινής γνώμης στα πλάισια του προγράμματος "Ξένιος Δίας" με 75% χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Η δραστηριότητα των ΜΚΟ εξυπηρετεί και τα δύο σκέλη της ένταξης των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα: της παροχής υπηρεσιών στους λαθρομετανάστες, και την διαμόρφωση της δεκτικότητας της κοινής γνώμης προς αυτούς.

Ενδεικτικά η χρηματοδότηση του Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής πολιτικής “ΙΜΕΠΟ“, από το ΥΠ.ΕΣ. ανήλθε στα 1.6 εκ ευρώ με 200.000 ευρώ πρόσθετα κονδύλια. Μέσα από αυτούς του πόρους χρηματοδοτήθηκε και η πρόσφατη τηλεοπτική εκστρατεία κατά του ρατσισμού:

«η διαφημιστική εκστρατεία με τον τίτλο "Εξειδίκευση Επικοινωνιακής Στρατηγικής και Εφαρμογή Επικοινωνιακού Σχεδίου Δράσεων Διαφημιστικής Προβολής για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών σε Θέματα Μετανάστευσης", εγκρίθηκε με την υπ' αριθ. 12130/07.05.2007 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας (σ. σ. να και ο Ρουσόπουλος-άραγε τα ξέρουν αυτά όσοι πλήττονται από την εγκληματικότητα στην περιφέρεια Αττικής;) και έχει ανώτατο προϋπολογισμό εξακοσίων πενήντα χιλιάδων (650.000) ευρώ, που προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Ι.ΜΕ.ΠΟ.» πηγή

Εκτός αυτού χρηματοδοτούνται πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων όπως ο Πυθαγόρας ΙΙ που καλύπτει tο πρόγραμμα του πανεπιστημείου Μακεδονίας Balkan Mahabbet υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και ενάντια στον εθνικιστικό λόγο. Οι καθηγητές που συμμετέχουν δραστηριοποιούνται και σε διάφορες οργανώσεις. πηγή

Υπάρχουν πολλοί που δραστηριοποιούνται σεπολυάριθμες ΜΚΟ. Για παράδειγμα ο κοινωνιολόγος κ. Μίλτος Πάυλου είναι μέλος του ΚΕΜΟ,, διευθυντής της Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας HLHR-KEMO, μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, μέλος του Συνήγορου του πολίτη και συντάσσει αναφορές γα το Migration Policy Group – ένα ευρωπαικό think tank υπέρ της μετανάστευσης.

Όλατα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός του Υπ. Εσωτερικών επενδύει τους πόρους στην ενίσχυση και την ένταξη των λαθρομεταναστών, και όχι την πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Επίλογος

Τα παραπάνω στοιχεία σχηματίζουν μια ξεκάθαρη μελανή εικόνα του τι συμβαίνει στον τόπο μας:

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποτρέπει την είσοδο των λαθρομεταναστών στην χώρα αλλά την επιδιώκει. Το πρωτόκολλο του 2003 μετέτρεψε την Ελλάδα σε τόπο φύλαξης των λαθρομεταναστών για λογαριασμό της Ε.Ε. με στόχο την ένταξη τους στην τοπική κοινωνία και μετέπειτα ομαλή την προώθηση τους στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. βάση προγραμματισμού που αποβλέπει στην είσοδο 50 εκ μεταναστών μέχρι το 2050. Δημιουργώντας κέντρα υποδοχής η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκομίσει μεγάλο μέρος του πακέτου των 4 δις ευρώ της Ε.Ε., δίχως επί του παρόντος να έχει επιτύχει τον στόχο αυτό. Επιπλέον το μεταναστευτικό αποτελεί πρόσχημα χρηματοδότησης μεγάλου αριθμού κρατικοδίαιτων ΜΚΟ.

Η κοινωνική ένταξη στην οποία αποβλέπει η Ν.Δ. αποβλέπει στην ενίσχυση του ελληνικού εργατικού δυναμικού με φθηνά εργατικά χέρια που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακής της πολιτικής. Οι οικονομική κρίση όμως και η αλματώδης ροή των λαθρομεταναστών από την Τουρκία που ίσως να ξεπερνά τις 300.000 ετησίως, έχουν καταστήσει την επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση οικονομική απορρόφηση των λαθρομεταναστών αδύνατη.

Με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το 2018 υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα θα βρίσκονται 5.000.000 μουσουλμάνους λαθρομετανάστες. Πριν εξετάσουμε τα τυχόν επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας που κυκλοφορούν τελευταία θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούμε τα εγκληματικά σχέδια της ίδιας της Ελληνικής κυβέρνησης! Ο Ελληνικός λαός πρέπει επιτέλους να αντιδράσει διότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, και οι υπεύθυνοι στις καρέκλες τους, με τα ηνία της χώρας στα χέρια.


ΕΨ

2 comments:

keraunoforos 2 Σεπτεμβρίου 2009 - 12:25 π.μ.  

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ θεωρητικά είναι μη κυβερνητικές, πρακτικά είναι "κυβερνητικότατες" (Ως προς την οικονομική τους στήριξη).

Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους στο κράτος και το κράτος αναλαμβάνει με αυτά τα χρήματα την προπαγάνδα εις βάρος του.

Ο υπ. Εσωτερικών με δήλωσή του υπέρ της εισόδου των λαθρομεταναστών ενισχύει την διεθνή μαφία που τους φέρνει. Πράγματι μετά από τις δηλώσεις Παυλόπουλου το "εισιτήριο" των λαθρομεταναστών με προορισμό την Ελλάδα αυξήθηκε. Λογικό άλλωστε αφού η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο για τους λαθρομετανάστες όχι όμως για τους νόμιμους Έλληνες πολίτες.

ellinopsychos 2 Σεπτεμβρίου 2009 - 8:04 μ.μ.  

Ακριβώς! Με αφορμή δήθεν ττην ένταξη των λαθρομεταναστών κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να καρπωθούν δημόσιο χρήμα δίχως να ανήκουν στο ... Δημόσιο.

Το ζήτημα είναι ότι πολύς κόσμος έχει την εντύπωση ότι αυτά ήταν μόνο φαινές ιδέες των Αριστερών. Τα ίδια και χειρότερα λένε και πράτουν τα δύο μεγάλα κόμματα.