Η υποψηφιότητα Τζαβέλλα

Κυριακή, 17 Μαΐου 2009


Αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση του ΛΑ.ΟΣ να ζητήσει από τηνκυρία Νίκη Τζαβέλλα να ηγηθεί του ψηφοδελτίου για της επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η οικονομολόγος είχε διατελέσει υψηλά ιστάμενο στέλεχος στην κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, έπειτα συνεργάστηκε στενά με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, και μέχρι πρότινος καθόταν στις ψηλότερες καρέκλες σε ιδρύματα και ομίλους των Κόκκαλη, Λάτζη, Μυτιλιναίου, και Κυριακού.

Οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες διότι οι μέχρι τώρα θέσεις τις κ. Τζαβέλλα εξυπηρετούσαν το κίνημα του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποίησης. Καταρχήν, είναι γνωστή για της φιλοαμερικανικές της θέσεις, σε μια Ελλάδα της οποίας τα εθνικά συμφέροντα πιέζονται ολοένα και περισσότερο από την παλαιά "προστάτιδα" δύναμη. Αίσθηση προκαλεί ο θαυμασμός της προς τον συντηρητικό ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο, πατήρ George Bush, αλλά και οι επαφές της με τον προστάτη του κόμματος των Δημοκρατικών και της παγκοσμιοποίησης George Soros. Όπως και στην ελληνική πολιτική σκηνή η κ. Τζαβέλα όπου τα είχε καλά και με τις δύο μεγάλες παρατάξεις. Εύλογο είναι το ερώτημα, εάν αυτές οι επαφές θα επηρεάσουν την πορεία της κ. Τζαβέλλα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου αν και οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν την οξύτητα που παρατηρείται στην εγχώρια πολιτική σκηνή, το χάσμα στα εθνικά θέματα είναι τεράστιο.

Δυστυχώς κυκλοφορεί και ένα ακόμη σενάριο σύμφωνα με το οποίο, ως αντάλλαγμα της προβολής των στελέχων και των απόψεων του ΛΑ.ΟΣ στα τηλεοπτικά κανάλια των βαρώνων, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δέχθηκε να συμπεριλάβει την αγαπημένη τους οικονομολόγο στο ευρωψηφοδέλτιο.

Άξιο απορείας είναι και το γεγονός ότι ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης συμπεριλήφθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο. Σχετική με το παραπάνω υποθετικό σενάριο είναι η άποψη ότι ίσως με αυτή την κίνηση, ο Γ. Καρατζαφέρης επιδιώκει να αντισταθμίσει την επιλογή Τζαβέλλα στο ψηφοδέλτιο.

Πρέπει να επισημάνω, ότι η πλειονότητα του εκλογικού σώματος που ψήφιζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ο προσκύμενος στα κόμματα αυτά Τύπος, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για την εμπλοκή της κ. Τζαβέλλα στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ίσως θεωρούν ότι τ κόμματα αυτά έχουν το δικάιωμα στην διαπλοκή. Όταν όμως εντάσεται στις γραμμές του ΛΑ.ΟΣ, βουτούν αμέσως την πένα στο μάυρο μελάνι.

Ως άτομο που επιθυμώ να δω τον πατριωτικό πολιτικό χώρο να κερδίζει την εκτίμηση του λαού με ήθος, αξίες και καινούριες ιδέες, έχω και εγώ τους ενδοιασμούς μου. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα πλεονέκτημα στην υπόθεση αυτή: Είναι καλύτερο να έχεις άτομα του κύρους της κ. Τζαβέλλα με το μέρος σου, παρά εναντίων σου. Στην περίπτωση που εκλεγεί στην ευρωβουλή, το ερώτημα που ενδιαφέρει πολλούς είναι το εξής:

Θα ακολουθήσει η κ. Τζαβέλλα την γνωστή πατριωτική γραμμή του ΛΑ.ΟΣ, ή πρόκειται ο ΛΑ.ΟΣ να υιοθετήσει τις μέχρι σήμερα απόψεις της κ. Τζαβέλα; Γνωρίζοντας το πόσο συμπαγές είναι το μέτωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑ.ΟΣ, θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει, και η κ. Τζαβέλλα θα εργαστεί με τον ίδιο ζήλο που εργάστηκε για τα συμφέροντα της Intracom, αλλά αυτή την φορά υπέρ των δικαίων της πατρίδος.

Σίγουρα πρόκειται για ένα πολιτικό ρίσκο, αλλά δίχως αυτά τίποτα δεν κερδίζεται. Ο κόσμος θα κρίνει με την ψήφο του, αλλά καλό θα είναι να θυμάται ο Γ. Καρατζαφέρης ότι σε μεγάλο βαθμό ο λαός κρίνει με βάση τα έργα του παρελθόντος και όχι τις εξαγγελείες του μέλλοντος. Επιπλέον η ψήφος του δινει την ευκαιρία, όχι μόνο να επιλλέγει αλλά και να τιμωρεί τα πολιτικά πρόσωπα για αμαρτήματα του παρελθόντος. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία για την κ. Τζαβέλλα το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια ικανότατη και πετυχημένη τεχνοκράτη που εξυπηρετεί στο έπακρο τα συμφέροντα του "εργοδότη" της. Απομένει να μάθουμε εάν αυτός θα είναι όντως ο πρόεδρος του κόμματος και κυρίως οι ψηφοφόροι που πιθανώς να την στηρίξουν με την ψήφο τους.