Το καλοκαίρι έφθασε! Mαζί και οι φωτιές.

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009


Οι πυρκαγίες στο πευκοδάσος της Ριτσώνας στην Εύβοια, το Λαύριο, καθώς και η σημερινή πυρκαγιά στους πρόποδες του Υμηττού σήμαναν την αρχή της θερινής περιόδου. Η Εύβοια και ο Υμηττός, ειδικά η περιοχή της Αιξωνής ταλαιπωρούνται κάθε καλοκαίρι από τις φωτιές. Αν και τις περισσότερες φορές τα αίτια των πυρκαγιών δεν εξακριβώνονται, παρόλα αυτά οι εμπρηστiκές ενέργειες αποτελούν τον συνηθή ύποπτο, μιας και οι περιοχές που καίγονται, σπάνια αναδασώνονται, και με την πάροδο μιας δεκαετίας τα πεύκα μεταμορφώνονται σε οικισμούς. Άλλες φορές τα κίνητρα είναι η δημιουργία χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, τα δάση μας έχουν μια νέα απειλή: την πράσινη ανάπτυξη! Η ηλιοφάνια της χώρας μας προσφέρεται για την δημιουργία φωτοβοταικών πάρκων. Οι περιοχές με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια βρίσκονται στην Εύβοια, την Πελλοπόννησο , την Αθήνα και την Κρήτη.

Το καλοκαίρι του 2007 η χώρα μας έζησε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου μέσα σε τρεις ημέρες, κάηκαν 1.860.000 στρέμματα! Ο τραγικός απολογισμός του μαύρου καλοκαιριού εκείνου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού πληροφοριακού συστήματος δασικών πυρκαγιών ήταν:

6000 πυρκαγιές
74 άνθρωποι νεκροί,
2.690.000 στρέμματα δάσους στάχτη
100.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους
409.150 στρέμματα καμμένων καλλιεργειών
δεκάδες χιλιάδες ζωντανά καμμένα ( πάνω από 70,000 στην Πελοπόννησο)

Όσοι έζησαν αυτόν τον όλεθρο δεν μπορούν να ξεχάσουν την πρωτοφανή εκδήλωση εκατοντάδων πυρκαγιών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Πελοπονήσσου που δεν είχαν καεί ξανά.

Ήταν η χρονιά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άνοιγε την αγορά της Πράσινης Ενέργειας. Στο πρώτο μισό του 2007, κατατέθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις για άδειες κατασκευής Φωτοβολταικών πάρκων. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι την ίδια στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την χρήση γης στεκόταν εμπόδιο στην κατασκευή των περισσότερων έργων.

Το πρόβλημα με τα φωτοβολταικά πάρκα είναι ότι απαιτούν την αποψήλωση του χώρου όπου τοποθετούνται. Πάνω από το 50% της έκτασης της Ελλάδας καλύπτεται από δάση. Η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε δασικες περιοχές, περισσότερο βλάπτει παρά συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σχετικά με την καταστροφή του 2007 το μυαλό μας πάει στο πονηρο διότι οι συγκυρίες ήταν πολύ περίεργες:

Καήκαν οι περιοχές με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, όταν επί δεκαετίες οι ίδιες περιοχές είχαν μείνει σχετικά ανέπαφες. Φυσικά τα ΜΜΕ διέδιδαν ότι την χρονιά εκείνη δεν είχαν καθαριστεί τα δάση μας, και τα χωράφια. Μα καμία χρονιά δεν καθαρίζονται! Ας μην ξεχνούμε ότι η από το 2002, η Ε.Ε. μας έχει χορηγήσει 430.000.000 Ευρώ για την πρόληψη των πυρκαγιών! Από αυτά τα χρήματα η Ελλάδα δεν απορρόφησε όυτε ένα ευρώ! Υπήρχαν περιπτώσεις πυρκαγιών στην Πελλοπόννησο που ξεπηδούσαν από το πουθενά στην μέση της νύχτας. Τέλος, οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την ίδια χρονιά που η κυβέρνηση υλοποιούσε τα μεγαλεπίβολα αναπτυξιακά σχέδια της. Πολλοί έκαναν λόγο για "ξένα κέντρα" αλλά συνήθως οι υπαίτιοι, όταν υπαρχουν, είναι εγχώριοι!


Φυσικά σε μια τέτοια μεγάλη καταστροφή όπου έχασαν την ζωή τους τόσοι άνθρωποι, είναι επικίνδυνο να κάνουμε υποθέσεις δίχως αξιόλογα στοιχεία. Από την άλλη είμαστε η μόνη Δυτική χώρα που υπέστει τέτοια καταστροφή, και κανείς δεν ερεύνησε τα αίτια της. Ίσως ερεύνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, αλλά ένα επίσημο πόρισμα απο το κράτος δεν έχει δημοσιευθεί. Η συγκάλυψη μιας τέτοιας εθνικής τραγωδίας είναι συνήθες φαινόμενο στην ιστορία του έθνους μας - ένα έθνος που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τι συναίβει στην Κύπρο, και τον εμφύλιο.

Τα έργα ΑΠΕ αποτελούν το ένα από τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια της κυβένρησης της ΝΔ. Το άλλο σκέλος είναι η τουριστική ανάπτυξη, μέσω της κατασκευής μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Και σε αυτή την περίπτωση το μυαλό μας πάει στο πονηρό. Στην Πελλοπόνησσο, η μοναδική περιοχή που έχει παραμείνει αναξιοποίητη είναι η πανέμορφη παραλία της Ζαχάρως που εκτείνεται κατα μήκος της Δυτικής Πελοποννήσου. Δύο περίπου μήνες μετά την καταστροφή, και δύο εβδομάδες μετά την επανεκλογή της, η κυβέρνηση της ΝΔ παραχωρούσε την παραλία στον Δήμο για τουριστική ανάπτυξη! Μια άκρως απαράδεκτη ενέργεια που υποδηλώνει ότι οι κυβερνήσεις της χώρα μας δεν χαίρουν αξιοπρέπειας ούτε για τους τύπους!

Όπως και να έχει, η πρόληψη των πυρκαγιών είναι μονόδρομος για την χώρα μας. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν τους θερινούς μήνες καθιστούν την κατάσβεση μιας εξαπλωμένης πυρκαγιάς εξαιρετικά δύσκολη. Επιπλέον ο εμπρησμός είναι υπάιτιος για πολλές από τις πύρκαγιές. Είναι άξιο απορίας λοιπόν γιατί δεν περιφρουρούνται κάποια από τα δάση μας τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν στόχο επιτήδειων. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στην χώρα μας είναι μέσω του καθαρισμού των δασών αλλα και της πρόληψης και περιφρούρησης. Η αδιαφορία του κράτους είναι εγκληματική και συμβαδίζει με την αναπτυξιακή του πολιτική. Μια πολιτική που εκφράζεται και μέσα από το χωροταξικό Σουφλιά με οικοπεδοποίηση του αιγιαλού, τεμαχισμού των ορεινών όγκων του λεκανοπεδίου, επέκταση των αστικών κέντρων και προσβολή των δασών και του συντάγματος. Περισσότερα

Τα ΑΠΕ επανήλθαν στο προσκήνειο. Το νέο χωροταξικό Σουφλιά που παρουσιαστηκε στις 12 Νοεμβρίου του 2008 προβλέπει την ανάπτυξη μέγάλων Αιολικών πάρκων. Μια ματιά στον αναπτυξιακό χάρτη είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Στο αναπτυξιακό τοπίο συμπεριλαμβάνονται και τα Ελληνικά νησιά.Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι φωτιές είχαν ως επίκεντρο τις περιοχές γύρω από την Ριτσώνα και το Μαρμάρι της Εύβοιας! Στην Ριτσώνα τα σενάρια μιλούν για καταπατητές. Το πευκοδάσος κάηκε δύο φορές μέσα σε τρείς ημέρες! Για τον Υμηττό, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Οι εισαγγελείς ερευνούν τα αίτια και σίγουρα πρόκειται είται για εμπρησμό, είται για φωτιά που ξεκίνησε από σκουπίδια που κοσμούν το τοπίο! Στο Κορωπί μάλλον τα ίδια ισχύουν. Η φωτιά στο Βοθύνι της Καλύμνου συνεχίζει να καίει δασικές εκτάσεις! Φωτιά έχουμε και στην Κάρυστο.

Ας ελπίσουμε ότι φέτος δεν θα επαναληφθούν οι τραγικές καταστροφές του 2007! Επιπλέον, ίσως θα πρέπει εμείς οι πολίτες να αναλάβουμε εθελοντικά την προστασία και την περιφρούρηση των δασών μας. Καιρός είναι να ξεθάψουμε τον όρο πρόληψη και να τον συμπεριλάβουμε στο λεξικό της Νεοελληνικής!

1 comments:

Ανώνυμος 12 Απριλίου 2012 - 9:28 π.μ.  

Γενικά εγώ είμαι υπέρ σε ότι αφορά τα φωτοβολταικα συστήματα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να εγκαθίστανται σε περιοχές που δεν βλάπτουν το περιβάλλον (άγονες περιοχές που δεν έχουν να επιδείξουν φυσική ομορφιά).