Οι διακεδικήσεις των Μονών επί των δημοσίων εκτάσεων

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

Με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν προ ημερών στην Μονή Αγ. Διονυσίου στο Λιτοχώρι, θα ήθελα να παραθέσω την παρακάτω άποψη. Για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τα λυπηρά γεγονότα εδώ.

Καταρχήν, η Μονή ιδρύθηκε από τον Άγιο Διονύσιο το 1542. Η άδεια για την κατασκευή της Μονής και η κυριότητα στην περιοχή δόθηκε από τον Τούρκο Αγά! Με το φιρμάνι αυτό η Μονή διεκδικεί 70000 στρέμματα στον Όλυμπο! Σε πρόσφατη δικαστική διεκδίκηση ο Άρειος Παγος δικαίωσε την Μονή σε διεκδίκηση επί 4500 στρεμμάτων.

Ανεξάρτητα από το ζήτημα πιθανών σχεδίων οικοπεδοποίησης από τον Δήμο, εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την διεκδίκηση εδαφών επί των παραχωρήσεων δημόσιου πλούτου από Οθωμανικές Αρχές.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του κατά πόσο οι Μονές έχουν όντως βλέψεις πλουτισμού, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου, της Μονής Πεντέλης, και το σκάνδαλο της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Η τελευταία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση διότι μια έκταση 37000 στρεμμάτων της παραχωρήθηκε από το Ελληνικό δημόσιο το 1847 με την αιτιολογία της «εν βουνό διά βοσκήν αιγοπροβάτων». Το 1994, το Δημόσιο απαλλοτροίωσε 1.695 στρέμματα αναδασωτέας καμμένης έκτασης στην Σκύρο στην τιμή των 7,1 δις δρ.. Η έκταση πέρασε στην ιδοκτησία του Π. Ναυτικού! Ο Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να διενεργεί ποινική προκαταρκτική εξέταση για την μεταβίβαση αυτή με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ Γ. Σανιδά. Πηγές (1, 2, 3).

Ο Έλληνας πολίτης, και ειδικά αυτός που θεωρεί τον ευατό του πατριώτη θα πρέπει να αναρωτηθεί, πως είναι δυνατόν ένα βουνό και μια ολόκληρη λίμνη να ανήκουν σε μια Μονή, επειδή έτσι το ήθελε κάποιος Οθωμανός κατακτητής, ή ακόμη και τα χρυσόβουλα του "Αυτοκράτορα των Ρωμαίων"; Επιπλέον το δημόσιο δεν μπορεί να καταχράζεται τα χρήματα του πολίτη για να προικίζει τις Μονές! Αυτά είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ!

Δεύτερον, αν το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ως νόμιμες της παροχές των Οθωμανών Σουλτάνων και Αγάδων, που μπορεί να βασιστεί η επιχειρηματολογία του στην προσπάθεια να διεκδικήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα; Τα Γλυπτά δωρήθηκαν στον Λόρδο Έλγιν από τον Σουλτάνο επί Οθωμανικής κυριαρχίας!

Δυστυχώς φαίνεται ότι όσα συμβαίνουν στον κρατικό μηχανισμό της χώρας έχουν συμβεί και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Στην Εκκλησία έχουν βρει καταφύγιο απατεώνες που εκμεταλεύονται την Πίστη για τον προσωπικό τους πλουτισμό, σε συνεργασία με πολιτικούς και τρίτους.

Εντέλει, αν δεν θέλουμε τους Αριστερούς να διαμαρτύρονται για κάθε τι, είναι καιρός να διαμαρτυρηθούμε εμείς εκεί που αρμόζει! Είναι καιρός να εξυγιανθεί η Εκκλησία, και πρέπει να το απαιτήσουμε όσοι από εμάς την θεωρούμε Εθνικό θεσμό! Ειδάλως οι φιλοχρήματοι και απατεώνες εντός του Κλήρου, θα συνεχίζουν με τις ενέργειες τους να ντροπιάζουν και να προδίδουν τους πιστούς!

Προτιμώ λοιπόν να κλείσω με την παρακάτω εικόνα που πιστεύω ότι εκφράζει το μύνημα καλύτερα από όσους δικούς μου συλλογισμούς...

2 comments:

dim79 7 Ιουλίου 2009 - 3:56 μ.μ.  

Συμφωνω μαζι σου να επεμβει επιτελους το Κρατος και να καθορισει αν ισχυουν ολα αυτα τα χρυσοβουλα,φιρμανια κλπ,ΑΛΛΑ δεν ισχυει οτι υπαρχουν πολλοι "απατεωνες" εντος του Κληρου:ακομα και στην περιπτωση του Βατοπαιδιου,οι ευθυνες των πολιτικαντηδων ειναι πολυ μεγαλυτερες απο του Εφραιμ.Εξαλλου,ο ιδιος ο πιστος λαος ξερει να απομονωνει τους αναξιους κα ιδεν χρειαζεται ουτε δημαρχους,ουτε βουλευτες συριζα,ουτε "δωδεκαθειστες" για να το κανει.

Ελληνόψυχος 7 Ιουλίου 2009 - 4:26 μ.μ.  

Ακριβώς αυτό έγραψα φίλε μου. Όσο εμείς αφήνουμε τέτοιες καταστάσεις εκτός ελέγχου και εγκλήματα κατά του δημοσίου ατιμώρητα, τόσο θα βρίσκουν χώρο οι διάφοροι υποκινητές και εκμεταλευτές καταστάσεων για να προάγουν την δική τους ατζέντα.

Απατεώνες υπάρχουν σίγουρα. Κάποιοι βρίσκονται μάλιστα και στην φυλακή. Για τον αριθμό φυσικά και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και γι αυτό δεν παίρνω θέση.

Επίσης δεν παίρνω θέση στην διαμάχη θρησκειών μιας και το θεωρώ προσωπικό ζήτημα. Απλά με ενδιαφέρει το δίκαιο, ο νόμος, και το καλό του τόπου. Γι αυτό σκάνδαλα όπως αυτά της Μονής Βατοπεδίου με εξοργίζουν άσχετα με το ποιοί είναι οι εμπλεκώμενοι.

Φυσικά οι σκηνές άπειρου κάλους που διαδραματίστηκαν τις προάλλες είναι απαράδεκτες.