Ιραν: Επανάσταση, "Πράσινο" Πραξικόπημα, ή προίμιο Ισραηλινής επίθεσης;

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

Επί τρεις εβδομάδες απανταχού τα μέσα ενημέρωσης απασχολούνταν με τις διαδηλώσεις στο Ιραν. Το Ιράν είναι μια πολυ ίδιαίτερη χώρα. Μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κουλτούρα που συνδιαζει στοιχεία του προισλαμικού παρελθόντος και του ισλαμικού φανταμενταλισμού.

Μια μικρή Ιστορική αναδρομή: Ο Αγγλο-Αμερικανικός παράγοντας

Είναι μια χώρα που επί δεκαετίες βρίσκεται στο στόχαστρο της Δυτικής ηγεμονίας. To 1951 η κυβέρνηση του δημοφιλή εθνικιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μοσαντέγκ έσπασε την ηγεμονία της Αγγλίας επί της εκμετάλευσης των Ιρανικών κοιτασμάτων πετρελαίου, μεταφέροντας τον έλεγχο της Αγγλο-Ιρανικής εταιρίας πετραλαίου (η σημερινή BP) στο Ιρανικό κράτος.

Η κίνηση αυτή οδήγησε στην ανατροπή του Μοσαντεγκ από τις Αγγλο-Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και επανέφερε την εξουσία στον έλεγχο του Σάχη μέχρι το 1979. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησεις "Αίας" έχουν καταγραφεί στην αναφορά της CIA που δημοσιέυτηκε από την εφημερίδα NY Times to 2000. Η αναφορά αυτή έχει πολλές παραλλήψεις σε σύγκριση με τα αρχεία των Βρτανικών μυστικών υπηρεσιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρωταρχικό ρόλο στο πραξικόπημα έπαιξε η προπαγάνδα του BBC. Η συμβολή του BBC ήταν τόσο κεντρική που ο κώδικας που έδωσε το πράσινο φως για το πραξικόπημα μεταδόθηκε μέσω των ραδιοσυχνοτήτων του Ραδιοσταθμού!!! Πηγή BBC.

Η επανάσταση του 79’ ήταν το αποτέλεσμα της επιβολής ενός μοντέρνου τρόπου ζωής στην κοινωνία της χώρας από τον Σάχη. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορέσε να αποδεχθεί τις αλλαγές που επιβλήθηκαν, καθώς και την δημόσια εικόνα του Σάχη. Επιπλέον, μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις για την παραχώρηση της εκμετάλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου σε Αγγλικά συμφέροντα. Το καθεστώς του Σάχη ήταν σκληρό προς τους αντιφρονούντες και καταστέλλοντας τις αντιδράσεις μέσω της δράσης της μυστικής αστυνομίας SAVAK. Τέλος, συνέβαλε επίσης και το στρατηγικό σφάλμα των Αμερικανών οι οποίοι μετά το ξέσπασμα της επανάστασης επέλεξαν να επαναφέρουν τον Χομεινί στην χώρα. Ο Χομεινί όμως έκανε γρήγορα γνωστές τις Αντιαμερικανικές προθέσεις του κατά την διάρκεια της κατάληψης της Αμερικανικής πρεσβείας.

Η ομοιότητα των πρόσφατων γεγονότων με άλλες υποκινούμενες ανατροπές.

Ενώ οι ταραχές στο Ιράν συνεχίζονται, πρέπει να αναλογιστούμε έαν πρόκειται για πραγματικό ξεσηκωμό της πλειονότητας του λαού ή για υποκινούμενη «πράσινη» επανάσταση με την συμμετοχή μιας ελιτ της κοινωνίας. Πράσινο είναι το χρώμα του κόμματος της αντιπολίτευσης που ηγείται ο κ. Μουσάβι.

Η κατάσταση θυμίζει πρόσφατες εξεγέρσεις στην Σερβία, την Ουκρανία, και την Γεωργία, και έχει τα στοιχεία παρόμοια με την απόπειρα ανατροπής του Ούγκο Τσάβες στην Βενεζουέλα το 2002. Σελίδες ολόκληρες μπορούν να γραφούν για την κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά θα επικεντρωθώ σε μια: Tην Βενεζουέλα, όπου η ιδιωτική τηλεόραση έπαιξε κεντρικό ρόλο στην απόπειρα του πραξικοπήματος. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί στο καταπληκτικό ντοκιμαντέρ “The television will not be televised“.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε από την αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα με τις συνεχείς διαδηλώσεις και απεργίες θυμίζει κατά πολύ την παρούσα κατάσταση στο Ιράν. Οι στρατηγικές αυτές εντάσονται στο πλαίσιο των τατικών που έχει αναπτύξει το Albert Einstein Institute (AEI). H μέθοδολογία του ινστιτούτου έχει υιοθετηθεί και από την CIA Πηγή.

"When CIA realized how useful could the Albert Einstein Institution be, it brought Colonel Robert Helvey into play. An expert in clandestine actions and former dean of the Embassies’s Military Attachés Training School, "Bob" took Gene Sharp to Burma to educate the opposition on the non violent strategy for criticizing the cruelest military junta of the world without questioning the system."

Ο κοινός παρανομαστής σε όλες αυτές τις χώρες είναι ο ορυκτός πλούτος. Τα μεταλεία της Τρέπκα στην Σερβία/Κοσυφοπέδιο που σήμερα διαχειρίζεται ο George Soros αντί του ομίλου Μυτηλιναίου, τα πετρέλαια στο Ιράν και την Βενεζουέλα, και τις διόδους αγωγών αερίου και πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Γεωργία και την Ουκρανία.

Τα προγραμμάτα αποσταθεροποίησης

Το σίγουρο είναι ότι οι Αγγλο-Aμερικάνοι συμμετέχουν ενεργά στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Ιράν. Πρόσφατα ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε με την γνωστή υποκριτική του ικανότητα ότι οι Η.Π.Α δεν αναμιγνύονται στα εσωτερικά θέματα ξένων χωρών και σε καμία περίπωση δεν υποκινούν τις ταραχές με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν. Βίντεο. Όμως οι πληροφορίες διαψεύδουν τα όμορφα λόγια του κ. Ομπάμα. Η Αμερικανική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην αποσταθεροποίηση του Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης Washington Post, η Αμερικανική κυβέρνηση ξόδεψε 75 εκ. δολ το 2007 και ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση θα αυξανόταν στα 100 εκ δολ. για προγράμματα που προωθούν την “δημοκρατία“ στο Ιραν. Παρόμοιο άρθρο εμφανίστηκε στο ABC news.

Επιπλεόν, με άρθρο του στην New Yorker ο δημοσιογράφος Seymour Hersh, αποκαλύπτει ότι το 2008 ο Πρόεδρος George Bush ζήτησε από το Αμ. Κονγκρέσσο 400 εκ. δολ. για την χρηματοδότηση σχεδίου αποσταθεροποίησης του Ιράν!

Η πρόθεση λοιπόν υπάρχει, όπως προφανώς υπάρχει και εν ενεργεία επιχείρηση αποσταθεροποίησης.

Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Η δύναμη των μεσων μαζικής ενημέρωσης βασίζεται στην εγκυρότητα. Μπορούν να πουν οτιδήπωτε δίχως να παρουσιάσουν το παραμικρό στοιχείο, και να πείσουν την πλειονότητα του κοινού χάρη στην φήμη τους για την έγκειρη ενημέρωση που παρέχουν. Όμως η εκγυρότητα αυτή είναι μια ψευδεύαίσθηση, μια απάτη!

Πέρυσι το καλοκαίρι, τα δήθεν έγκυρα BBC και το CNN έκαναν λόγο για θηριωδίες κατά την εισβολή Ρωσικών στρατεύματων στην Γεωργία. Όπως αργότερα αποκαλύφθηκε από τους παρατηρητές του OSCE, αντί των Ρώσων, ήταν οι Γεωργιανοί αυτοί που εισέβαλαν στην Νότια Οσσετία και επιτέθησαν κάτα της πόλης Tskhinvali με πυροβολικό και άρματα ( βίντεο που απεικόνιζει Γεωργιανούς στρατιώτες να αδειάζουν τα πολυβόλα των αρμάτων κατά κτιρίων σε άδεια πόλη). Όμως τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης προέβαλλαν τα Γεωργιανά άρματα να επιτίθονται παρουσιάζοντάς τα ως... Ρωσικά άρματα που έβαλαν δήθεν κατά ττης Γεωργιανής πόλης Gori! Στην πραγματικότητα η είδηση για την Ρωσική επίθεση ήταν κατασκευασμένη. Πηγή Russia today. Aρχικά, tο BBC παρουσίαζε την αλήθινή εκδοχή αλλά αργότερα εντάχθηκε και αύτο στην κοινή γραμμή των υπόλοιπων Μέσων.

Τα κανάλια αυτά αποτελούν ξεκάθαρα επεκτάσεις της στρατιωτικής προπαγανδισιτικής μηχανής των Αγγλο-Αμερικάνων.

Τα περίεργα στοιχεία για τα γεγονότα γύρω από τις εκλογές του Ιουνίου

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι οι ταραχές στο Ιράν αποτελούν πράγματι μια "περίεργη" υπόθεση:

Πρώτον. Υπάρχουν μαρτυρίες που φέρουν τον μεταρρυθμιστή κ. Μουσάβι να διακυρήτει την νίκη του πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες. Πηγή

Δεύτερον. Οι δύο ηγέτες των αντιπαρασόμενων κομμάτων διεκδικούν την νίκη με ποσοστά άνω του 60%. Σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστά, η διαφορά του πρώτου από τον δέυτερο ανέρχεται σε 11 εκ. ψήφους! Οι Αρχές ανακοίνωσαν κάποιες παρατυπίες αλλά πρόσθεσαν ότι από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Τα ξένα μέσα μιλούσαν εξ αρχής για κλεμμένες εκλογές δίχως να παρουσιάζουν το παραμικρό στοιχείο! Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποίησαν μια στατιστική μελέτη επάνω στα αποτελέσματα για ανα δείξουν ότι αυτά Γρήγορα όμως κάποιος απέδειξε ότι η μελέτη αυτή ήταν εντελώς λανθασμενη. Πηγή

Τρίτον. Υπήρχαν αναφορές από ξένα μέσα ενημέρωσης που αμφισβήτουσαν τα ηψηλά εκλογικών ποσοστά του κ. Αχμεντίνεντζάντ σε διάφορες περιοχές. Όμως, τα αποτελέσματα δημοσκόπισεων που διεξήχθηκαν από το Rockefeller Brothers Fund έδειχναν τον Πρόεδρο του Ιράν να προηγήται σε όλες αυτές τις περιοχές. Σίγουρα η κυβέρνηση του Ιραν δεν είχε επιρροή στα συγκεκριμένα δημοσκοπικά αποτελέσματα των Rockfeller Brothers.

Τέταρτον. Οι διαδηλώσεις δεν φαίνεται να είχαν ως στόχο την απήχηση στο εσωτερικό του Ιραν αλλά στο εξωτερικό. Υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες με διαδηλωτές που κραδένουν αφίσες με επιγραφές τυπωμένες στα... Αγγλικά! Το πιθανότερο είναι ότι σκοπός τέτοιων στιγμειοτυπων ήταν να στείλουν το μύνημα στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Πέμπτον. Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ενημέρωσης προήλθε μέσω του Twitter . Η εταιρία μάλιστα έφθασε στο σημείο να ακυρώσει προγραμματισμένη συντήρηση του twitter ώστε να μην διακοπεί η ενημέρωση από το Ιράν. Πηγή
Αργότερα η Twitter αρνήθηκε τις επαφές με το State Department. Πήγη BBC

Ο όγκος των feeds ήταν τεράστιος!

Ένας από τους χρήστες του Τwitter πραγματοποίησε μια μικρή έρευνα και ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα τα 30000 feeds περίπου που δημοσιέυτηκαν εκείνη την περίοδο με θέμα το Ιραν προέρχονταν από ένα μικρό αριθμό χρηστών.

Τα περισσότερα feeds ήταν στα αγγλικά, με χιλιάδες subscribers αλλά ελάχιστους φίλους.

Συμπτωματικά όλοι οι λογαριασμοί ήταν φίλοι μεταξύ τους.

Όλοι οι λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί στης 13 Ιουνίου, και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησαν χιλιάδες subscribers!

Τρείς ήταν οι λογαριασμοί με την μεγαλύτερη κινητικότητα:
@StopAhmadi, @IranRiggedElect, @Change_For_Iran

Μια αναζήτηση μέσω google οδήγησε τον χρήστη σε άρθρο της Jerusalem Post που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου και είχε ως θέμα τον ρόλο του twitter στις “εξέγερση“ στο Ιραν. Στο άρθρο η εφημερίδα έδινε τα ονόματα των τριών αυτών χρηστών, που είχαν δημιουργηθεί την ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ημέρα. Ουσιαστικά η εφημερίδα διαφήμιζε τους συγκεκριμένους χρήστες!
Όταν κοινοποιήθηκε η μικρή έρευνα του χρήστη, η Jerousalem Post τροποποίησε το άρθρο σβήνοντας την αναφορά στους χρήστες αυτούς (Φωτογραφίες του πριν και μετά)! Περισσότερα και πηγή εδώ.


Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στο ότι πιθανότατα ο ενημερωτικός δύαυλος στήθηκε από την Εβραική εφημερίδα Jerusalem Post, ή τουλάχιστον με δική της συμμετοχή!

Επιπλέον, την περίοδο εκείνη το youtube είχε αναρτήσει banner στην ιστοσελίδα του που ενημέρωνε με τα νέα βίντεο από το Ιράν και παρέπεμπε σε συγεκριμένο κανάλι.

Η νέα τεχνολογία φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε τέτοια εγχειρήματα. Παρόμοια ήταν η κινητοποίηση μέσω μαζικών sms στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008.

Ποιός είναι όμως ο στόχος των κινητοποιήσεων;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δεν έχουν την δυνατότητα να ρίξουν την κυβέρνηση Αχμεντινεντζάντ. Για να το επιτύχουν θα έπρεπε να καταρρεύσει το Θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Εξάλλου o Μουσάβι είναι μέλος του καθεστώτος και υπήρξε υψηλόβαθμο στελέχος της κυβέρνησης επί κυριαρχίας του Khomeini. Επιπλέον ακόμη και οι πιο έντονοι επικριτές του καθεστώτος όπως ο κληρικός Grand Ayatollah Hossein Ali Montazeri έχουν δηλώσει ότι το Ιράν δεν χρειάζεται μια καινούρια επανάσταση αλλά μια σταδιακή μεταρρύθμιση. Εδώ βέβαια πρέπει να πρoσθέσουμε ότι το αδιέξοδο που συνάντησε η διακυβέρνηση του μεταρρυθμιστή Κhatami οδήγησε πολλούς προοδευτικούς στην απόγνωσή, παρόλες τις επιτυχίες στον οικονομικό τομέα. Ανεξάρτητα όμως από το παρασκήνιο, η χειραφέτηση της κοινής γνώμης είναι μέσα στους κύριους στόχους κάθε κινητοποίησης.

Πριν λίγες ημέρες ήρθε να προστεθεί στο παζλ που σχηματίζεται ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο. Στις 5 Ιουλίου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joseph Biden, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμποδίσουν το Ισραήλ αν αυτό αποφασίσει να πραγματοποιήσει στρατιωτικό χτύπημα με στόχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ακόμη και σε περίπτωση που τέτοιο ενδεχόμενο αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Πηγή Αντίθετα τον Απρίλιο του 2008 ο Biden προειδοποιούσε το Ισραήλ να μην προβεί σε χτύπημα ενάντια στο Ιράν. Πηγή

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2008, η Ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε στον Ελληνικό εναέριο χώρο, εικονική αποστολή-πρόδρομο ενός τέτοιου χτυπήματος. Πηγή

Είναι λοιπόν πολυ πιθανό ότι η εκστρατεία διοργάνωσης των ταραχών είχε ως στόχο την χειραφέτηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και την δημιουργία ενός αρνητικόυ κλίματος ενάντι του Ιράν. Το κλιμα αυτό είναι αναγκαίο για να δικαιολογήθεί το πιθανό επερχόμενο χτύπημα των Ισραηλινών ενάντια του Ιράν!

Τέτοιες εκστρατείες προπαγάνδας ήταν αναγκαίες και για την επέμβαση και κατάληψη του Ιράκ μέσω μυθευμάτων για το δήθεν οπλοστάσιο Μαζικής καταστροφής του Σ. Χουσείν, καθώς και στην περίπτωση του βομβαρδισμού της Σερβίας μέσω των ψευδών αναφορών για εθνικές εκκαθαρίσεις κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Τα γεγόνοτα που πιθανώς να ακολουθήσουν ίσως δώσουν στους Αμερικανούς το πλεονέκτημα που ζητούν ώστε να πλήξουν το Ιράν με στρατιωτικούς ή άλλους τρόπους και να ανατρέψουν το αντιαμερικανικό καθεστώς.

Ελληνόψυχος