Η αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ αμαυρώνει εκ νέου την εικόνα της Ν.Δ..

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009


Όπως όλοι μάθαμε, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος αντικατέστησε αιφνιδιαστικά τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), πρέσβη Ιωάννη Κοραντή. Η αντικατάσταση του μετά από πενταετή παραμονή στην θέση αυτή ήταν απρόσμενη και έρχεται την στιγμή που η υπηρεσία συνέβαλε ουσιαστικά στην εξάρθρωσή μιας από τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές ομάδες της χώρας μας. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αποδίδει μνείες στην επιτυχία της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τιμωρεί την υπηρεσία με καθαίρεση της ηγεσίας της!

Οι ουσιαστικοί λόγοι που οδήγησαν στην αντικατάσταση του κ. Κοραντή δεν έγιναν γνωστοί πέρα από κάποιες τυπικές εξηγήσεις. Όμως αυτού του είδους οι κυβερνητικές κινήσεις εξακολοθούνται κατα συρροήν και εντάσσονται σε μια σειρά πολιτικών μεθοδεύσεων σε ζητήματα δικαιοσύνης όπως: το φετινό κλείσιμο της βουλής και η παραγραφή των σκανδάλων της Siemens, η συγκάληψη της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, και οι παρεμβάσεις στην υπόθεση Παυλίδη.

Γιατί όμως εννοχλήθηκε η κυβέρνηση από την ηγεσία της ΕΥΠ; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι λέγεται κεκλεισμένων των θυρών. Παρολα αυτά η πιθανότερη εξήγησή βρίσκεται ίσως στο περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλλέξεων των μελών της σπείρας Βλαστού που υπέκλεψε και κοινοποίησε η Ε.Υ.Π.. Σε αυτές αναφέρθηκαν τα ονόματα κυβερνητικών στελεχών όπως του κ Καμμένου, του κ. Μαρκογιαννάκη, και γνωστών επιχειρηματιών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ο κ. Κοραντής εξηγεί ότι:

«Μου ανέφερε πως παύομαι από τη θέση μου. Επικαλέστηκε την ανάγκη να ηγηθεί της υπηρεσίας ένας πρώην δικαστικός και μου ανέφερε τα όσα αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα του 2008 για την τοποθέτηση εισαγγελέα στην υπηρεσία. Του είπα πως αυτό δεν σχετίζεται με την υπόθεση και εν πάση περιπτώσει, αν αυτή ήταν η πρόθεσή του, για ποιο λόγο στις 22 Νοεμβρίου 2008, όταν έληξε η 4ετής μου θητεία στη διοίκηση της ΕΥΠ, ο ίδιος μου την ανανέωσε επ΄ αόριστον;»


και συνεχίζει:

«Δεν θα έκανα ποτέ κοπτοραπτική στο υλικό των ακροάσεων»
«Δεν θα επέτρεπα ποτέ την παραποίηση στοιχείων της δικογραφίας. Φαντάζεστε τι θα γινόταν όταν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια και ένας δικηγόρος αποκαλύψει πως ενώ το ηχογραφημένο υλικό είναι διάρκειας 2 λεπτών, λείπουν 5 δευτερόλεπτα από αυτό; Τι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τότε;»,

Φαίνεται λοιπόν πως η Νέα Δημοκρατία προτιμά να χρεωθεί την εικόνα μιας κυβέρνησης που συγκαλύπτει τα σκάνδαλα στην προσπάθεια της να καλύψει πρόσωπα και καταστάσεις που δρουν στο παρασκήνιο. Με άλλα λόγια, η προτεραιότητα της ΝΔ δεν είναι η εικόνα της αλλά η προστασία των συμφερόντων του παρασκήνιου. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν τα γεγονότα.

Περιττό να αναφερθούμε στις πιθανές επιπτώσεις της κίνησης Παυλόπουλου επί του ηθικου και της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας...