Οι μάγοι της J.P. Morgan αποπλήρωσαν $25 δις σε 10 μήνες και σημειώνουν ρεκόρ κερδών!

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Τον Οκτωβριο του 2008 η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan Chase δεχόταν κυβερνητικό δάνειο ύψους $25 δις για να τα "βγάλει πέρα".

Εννέα μήνες αργότερα η J.P. Morgan Chase έχει ήδη ξεπληρώσει το δάνειο και καταγράφει ρεκόρ κερδών!

Το τρίμηνο που πέρασε, τα κέρδη της ανήλθαν στα $2,72 δις με αποδοχές $27,7 δις. Τα κέρδη σημείσαν άνοδο της τάξεως του 36% και οι αποδοχές 41%!

Δεν είναι όμως οι μόνοι. Η Goldman Sachs σημείωσε $3,44 δις κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο! Τα κέρδη ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στην Wall Street.

Αυτοί που φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμη σε ύφεση είναι οι καταναλωτές μιας και οι ζημείες στο τμήμα πιστωτικών καρτών της τράπεζας ανέβηκαν από τα $250 εκ την αντίστοιχη περσινή περίοδο στα $672εκ φέτος. Η άνοδος αυτή προέρχεται από την αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν τα χρέη τους. Επίσης, το τμήμα οικονομικών υπηρεσιών σημείωσε σχεδόν μηδενικά κέρδη σε σχέση με τις περσινές εντυπωσιακές επιδόσεις.

Το τμήμα των στεγαστικών δανείων παρουσιάζει σημάδια εξομάληνσης αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Είτε λοιπόν οι μάγοι του Επενδυτικού τομέα έκαναν και πάλι το θαύμα τους, είτε τουλάχιστον για κάποιους η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν... "οφθαλμαπάτη"!

Κάποιες από αυτά τα κέρδη πιθανώς να οφείλονται στην ανάκαμψη κάποιων εταιρίων που αγοράστηκαν από την J. P. Morgan σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές λόγω επικείμενης πτώχευσης όπως η Bear Stearns Cos. Τα χρήματα του Αμερικανικού δημοσίου να χρησιμοποιήθηκαν σε τέτοιου ήδους "επενδύσεις-ευκαιρίες" με το σκεπτικό να "σωθεί" η Bear μέσω της αγοράς της από την J.P. Morgan; Χαρακτηριστικά η J.P. Morgan αγόρασε την Bear Stearns Cos στην τιμή των $2 ανά μετοχή όταν την προηγούμενη της αγοράς οι μετοχές της κυμαίνονταν γύρω στα $30 στο χρηματηστήριο. Η αγορά κόστισε $236 εκ. και μάλιστα έγινε με κρατική επιδότηση! Πηγή

Άξιο απορείας τι θα κάνουν οι Ελληνικές τράπεζες με τα πακέτα "στήριξης" που λαμβάνουν;

Πάντως στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν το φαινόμενο αναλυτές μας διαβεβαιώνουν τώρα ότι οι δύο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες είχαν κάνει τις σωστές επενδυτικές επιλογές (positioning) που τους επέτρεψαν να έχουν ταχύτατη ανάκαμψη.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι οι "μάγοι" του επενδυτικού τμήματος δεν μπόρεσαν να εντυπωσιάσουν αρκετά την αγορά μετοχών και η τιμή της μετοχή της τράπεζας υποχώρησε αντί να σημειώσει άνοδο. Γενικότερα οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δέχονται πίεση.

Εν καιρό της υποτιθέμενης κρίσης μια φράση που πιθανώς να έρχεται στο μυαλό είναι :"Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται".

Πληροφορίες από το BBC και το ΑP

Ελληνόψυχος