Που διοχετεύτηκαν τα 28δις του πακέτου στήριξης των τραπεζών;

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009


Πριν ένα χρόνο η Ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε οικονομική βοήθεια ύψους 28 δις ευρώ για να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα που δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των χορηγήσεων δανείων, και το πακέτο των 28 δις υποτίθεται ότι θα κάλυπτε τα εγχώρια ελλείματα ούτως ώστε να τονώσει την Ελληνική οικονομία μέσω της αποκατάστασης της ροής των τραπεζικών δανείων. Φυσικά, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δανειζόταν χρήματα επιβαρύνοντας τον Έλληνα πολίτη με το επιτόκιο, με σκοπό να του παρέχει τα χρήματα αυτά μέσω του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος και την επιβολή πρόσθετων επιτοκίων, θα έπρεπε από μόνο του να αποτελεί σκάνδαλο.

Όμως τα πράγματα μάλλον είναι ακόμη χειρότερα διότι τα χρήματα που χρεώθηκε το Ελληνικό δημόσιο πιθανώς να μην δόθηκαν στις τράπεζες με στόχο την ενίσχυση της Ελληνικής αγοράς και οικονομίας. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν δει ανάκαμψη στην παροχή τραπεζικών δανείων. Πηγές από τράπεζες που παρέλαβαν την μερίδα του λέοντος του πακέτου επιβεβαιώνουν ότι τα δάνεια δεν έχουν αυξηθεί. Που πήγαν λοιπόν τα 28δις που η κυβέρνηση φρόντισε να χρεώσει τον Έλληνα πολίτη επιβαρύνοντας το Ελληνικό δημόσιο χρέος;

Πιο συγκεκριμένα το πακέτο έχει διατεθεί ως εξής:

"Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κομμάτι της αύξησης κεφαλαίου (5 δισ. ευρώ), η Εθνική θα λάβει ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 650 εκατ. ευρώ, η Eurobank 950 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 750 εκατ. ευρώ, η AΤΕbank 500 εκατ. ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 400 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό της τάξης των 750 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί στις άλλες τράπεζες.

Από τα 23 δισ. ευρώ της ρευστότητας, υπολογίζεται ότι η Εθνική θα απορροφήσει 5 δισ. ευρώ, η Αlpha Bank και η Eurobank από περίπου 4 δισ. ευρώ έκαστη, 3,5 δισ. ευρώ η Πειραιώς, 3 δισ. ευρώ η ΑΤΕbank και 1,5 δισ. ευρώ το Τ.Τ., ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν σε μικρότερες τράπεζες.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η κατανομή θα γίνει με βάση το μερίδιο αγοράς και τη συμβολή κάθε τράπεζας στη χρηματοδότηση της οικονομίας."
Πηγή

Από τον περασμένο Φευρουάριο δημοσιεύματα όπως αυτό της Ελευθεροτυπίας προαιώνιζαν ότι τα χρήματα του πακέτου ίσως να προορίζονταν για άλλο σκοπό. Η έκθεση Μοοdy´s του Φευρουαρίου 2009 μας πληροφορούσε ότι οι δυτικές τράπεζες έιχαν χορηγήσει επισφαλή δάνεια ύψους 400 δίς στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης.

Ανάμεσα τους η Alphla Bank, η Εθνική, η Eurobank, και η τράπεζα Πειραιώς έχουν χορηγήσει στις αγορές των πρώην Ανατολικών Ευρ. χωρών δάνεια ύψους 67 δις ευρώ. Η έκθεση Moody´s προεβλέπε ότι οι ζημείες των Ελληνικών τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη μπορεί να ανέλθουν μέχρι και τα 11 δις ευρώ. (Παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο)

Όσοι διαβάζουν το παρόν μπλογκ ίσως να έχουν ξεχάσει εκείνο το υπέροχο οικονομικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ στο οποίο απεικονίζονταν δύο άσχετοι γεωγραφικοί χάρτες που σχετίζονται με την προπαγάνδα των Σκοπιανών στο Μακεδονικό και των κύκλων που επιζητούν την αυτονομία της Κέρκυρας. Πέραν τούτου όμως το συγκεκριμένο ρεπορτάζ διαμήνυε έμμεσα την είδηση που εδώ και καιρό γνωρίζουν οι τραπεζικοί: ότι στην πραγματικότητα το Ελληνικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος προοριζόταν για την ενίσχυση των παραρτημάτων στην Ανατολική Ευρώπη και όχι για την Ελληνική αγορά όπως έχει αναγγελθεί.Στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κ. Μ. Εξαφάντου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) να μας εξηγεί σε γενικές γραμμές ότι οι πολίτες χωρών της Δυτικής Ευρώπης οφείλουν να καλύψουν τις μάυρες τρύπες που δημιούργησαν οι τράπεζες τους μέσω των επενδύσεων υψηλού ρίσκου στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκθεση του Φεβρουαρίου, η έκθεση της Moody´s του Ιουνίου αναστρέφει το αρνητικό κλίμα που η ίδια δημιούργησε προ μηνών αναφέροντας ότι οι οικονομίες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται εκτός κινδύνου! Είναι γνωστό ότι οι χώρες αυτές είναι ήδη καταχρεωμένες και δύσκολα θα μπορούσαν να δανειστούν για να καλυψουν τις δικές τους ανάγκες. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η μεταστροφή στις εκθέσεις της Moody´s αντανακλά την πραγματική εικόνα των οικονομιών μετά τα εμβάσματα από τρίτες χώρες σαν την Ελλάδα καθώς και το πρόσφατο πακέτο της IMF; Αυτή η ξαφνική μεταστροφή ίσως να επιβεβαιώνει την διαρροή κονδυλίων προς τις Ανατολικές χώρες. Σε αντίθετη περίπτωση το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκθέσεων αφήνει να ενοηθεί ότι οι αναφορές της Moody´s είναι πλασματικές και ίσως να έχουν ως στόχο την δημιουργία ευνοικού πολιτικού κλίματος για την περάτωση μη δημοφιλών οικονομικών μέτρων.

Έαν τα χρήματα έχουν όντως διοχετευτεί στις ξένες αγορές για να σωθούν τα παραρτήματα των τραπεζών Ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να προστατέψει τις επενδύσεις Ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών σε τρίτες χώρες! Σε αυτή την περίπτωση ο Ελληνας πολίτης καλείται να καλύψει τις τράπεζες μέσω των φόρων του, δίχως να λαμβάνει το παραμικρό όφελος.

ΕΨ