Το 2007 ακυρώθηκε. Φέτος "αναβάλεται" ο "Παρμενίων"

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Πηγή Πρώτο Θέμα

Ματαιώνεται ο «Παρμενίων» «λόγω εκλογών»

του Μάκη Πολλάτου

Με δικαιολογίες που δεν μπορούν να αντέξουν σε σοβαρή κριτική, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να ακυρώσει τη διεξαγωγή της εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», που επρόκειτο να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η ΝΔ αποφασίζει να μην πραγματοποιηθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν το σύνολο των δυνάμεων του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, μονάδες από τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική) και πολιτικοί φορείς όπως τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, η ΕΥΠ, ακόμη και ο ΟΤΕ.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστήριζαν ότι ο φετινός «Παρμενίων» αναβάλλεται λόγω της διενέργειας των πρόωρων εκλογών. Τα στρατιωτικά γυμνάσια προγραμματιζόταν να διεξαχθούν στο διάστημα από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ενώ κατά πληροφορίες τα γενικά επιτελεία είχαν ολοκληρώσει τη σχεδίαση των παιγνίων.

Για να αιτιολογήσουν τη μη διεξαγωγή της άσκησης, στελέχη του Πενταγώνου υποστήριζαν ότι ο φετινός Παρμενίωνας σχεδόν συμπίπτει με τις εκλογές και σε περίπτωση που τα σενάρια εκτελούνταν κανονικά θα προέκυπταν πολλά προβλήματα από τις προγραμματιζόμενες μετακινήσεις μονάδων (υπονοώντας ότι τα στρατιωτικά τμήματα δεν θα είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να αναδιπλωθούν στις μονάδες τους), κυρίως όμως με τους επίστρατους (δηλαδή τους απλούς πολίτες που καλούνται να συμμετέχουν στα στρατιωτικά γυμνάσια). Με επιχειρήματα αδύναμα να πείσουν την κοινή γνώμη, από το υπουργείο Άμυνας ισχυρίζονταν ότι οι επίστρατοι που είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν σε περιοχές της επικράτειας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δεν θα προλάβαιναν να επιστρέψουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι μετά τις εκλογές θα προσδιοριστεί νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της άσκησης.

Στην περίπτωση ωστόσο που στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία και χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα μιλάμε και επισήμως για ακύρωση του φετινού Παρμενίωνα. Κι αυτό διότι σε πολλές περιοχές της χώρας ήδη από τον Οκτώβριο οι συνθήκες θεωρούνται απαγορευτικές για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και την παραμονή των αξιωματικών στην ύπαιθρο, ενώ και η έναρξη των αγροτικών εργασίων αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα για τη διεξαγωγή γυμνασίων. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους, παραδοσιακά, η μεγαλύτερη εθνική στρατιωτική άσκηση γίνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το 2007, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ακυρώσει και τότε τη διεξαγωγή του Παρμενίωνα, καταφεύγοντας στο επιχείρημα ότι από την ακύρωση των παιγνίων εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ.ευρώ, που σε περίπτωση εκτέλεσης των παιγνίων θα έπρεπε να εκταμιευθούν για τα έξοδα μετακίνησης των μονάδων, για καύσιμα και ανταλλακτικά, για τη σίτιση του προσωπικού και για την αποζημίωση των στρατιωτικών.

Το ερώτημα που θέτουν στρατιωτικοί είναι εάν η ακύρωση του φετινού Παρμενίωνα θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, το επίπεδο εκπαίδευσης και τη συνεργασία μονάδων από τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία με πολιτικούς φορείς.

Σε επίπεδο συμβολισμών, το υποτιθέμενο θερινό «μορατόριουμ» πτήσεων στο Αιγαίο ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου και σε περίπτωση υλοποίησης του Παρμενίωνα οι ένοπλες δυνάμεις θα είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλλουν την εικόνα της συνέχειας και της ετοιμότητας, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων. Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ασκήσεων, όπως σημειώνουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, θα μπορούσε απλώς να περιοριστεί η διάρκεια των παιγνίων και να επιλεγούν αυστηρά τα σενάρια εκείνα που θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατεύματος.

****

Σχόλιο ΕΨ: Προφανώς το Πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να αποδυναμώνει τον Ελληνικό Στρατό (Μια πολιτική άποψη εδώ). Μετά την μείωση της θητείας στους 9 μήνες, επέρχεται και η σταδιακή κατάργηση των ασκήσεων. Ας μην ξεχνούμε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι ένα έξοδο από το οποίο οι πολιτικοί δεν παίρνουν μίζες. Αντίθετα η αγορά οπλισμού είναι εξαιρετικά κερδοφόρα. Τον αγοράζουμε, και τον... αποθηκεύουμε!

Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας ακύρωσε τις ασκήσεις Τοξότης και Νικηφόρος το 2008 κατόπιν συμφωνίας στη Εθνικής Φρουράς με τον κατοχικό στρατό της Τουρκίας. (1,2)

Όλα αυτά την ώρα που υπάρχει κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο!

5 comments:

aldebaran 10 Σεπτεμβρίου 2009 - 11:17 μ.μ.  

Δεν φτάνει που από τις περισσότερες ασκήσεις λείπει το βασικό στοιχείο του ρεαλισμού και ανάθεμα και αν αποκομίζει κανείς ποτέ τίποτα , τώρα πλέον δεν γίνονται και καθόλου.
Για τι ασκήσεις μιλάμε όταν οι περισσότεροι στρατιώτες κάνουν μια - δυο βολές από 10 σφαίρες στην θητεία τους με το κράνος να πέφτει στα μάτια και να βαράν στον γάμο του συμπαθέστατου Καραγκιόζη ;
Για τι ασκήσεις μιλάμε όταν το βασικό σε κάθε νυχτερινή άσκηση είναι το πότε θα μπουν και θα βγουν τα στελέχη και πότε θα πάμε για ύπνο μαζί με αυστηρότατες συστάσεις να προσέχει κανείς μπούλης να μην σκοντάψει μέσα στη νύχτα και χτυπήσει και χαλάσει το μητρώο του διοικητή ;
Για ποιες ασκήσεις μιλάμε όταν δεν γίνεται ούτε απλή γυμναστική και η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματικών έχουν κοιλιές και είναι αγύμναστοι ακόμα και οι νέοι.
(Είδα με τα μάτια μου στην Ρεντίνα στο ΚΕΑΠ , τους αποφοίτους της Ευελπίδων του Πεζικού που οι μισοί τα είχαν φτύσει και δεν μπορούσαν να τρέξουν ένα μίλι , 23 χρονών παιδιά , με πατσοκοιλιές και άψυχοι !Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ που κρατάν τον πήχη ψηλά)
Για ποιες ασκήσεις μιλάμε που όταν έχει βροχή η εκπαίδευση γίνεται στα υπόστεγα μην κρυώσει κανένας λες και στον πόλεμο (μακριά από μας) θα πολεμάς μόνο την άνοιξη και με λιακάδας;
Για ποιες ασκήσεις μιλάμε όταν οι φαντάροι έχουν μόνο δυο φόρμες παραλλαγής και δυο ζευγάρια άρβυλα;
Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρα αλλά ποιος ο λόγος ;

Εδώ σε λίγο θα καταργήσουν και τον Στρατό , τις ασκήσεις θα κοιτάξουμε τώρα.

Ελληνόψυχος 10 Σεπτεμβρίου 2009 - 11:29 μ.μ.  

Τελικά θα με παρασύρεις και θα το γράψω το άρθρο για τους πατσοκοιλιές πρωταθλητές το τάβλι...

Μόνο στις ειδικές δυνάμεις γίνεται κάτι αλλά και αυτές τις έχουν ήδη διαλύσει. Μπαίνεις πορωμένος και φεύγεις ... απογοητευμένος. Σε όλες τις αποστολές αυτοί βγάζουν όλοι την δουλειά όταν όλοι οι υπόλοιποι κωλοβαράνε.

Κάτσε να δεις τι θα γίνει όταν από του χρόνου θα περνούν από battle readiness τεστ στην Γερμανία για να τους στείλουν στο Αφγανιστάν. Να δεις πως θα κόβονται σαν κούφια κουφέτα.

Προς την κατάργηση οδεύουμε. Αν δεν υπήρχαν οι μίζες από τα εξοπλιστικά θα τον είχαν καταργήσει πριν δέκα χρόνια.

Ελληνόψυχος 10 Σεπτεμβρίου 2009 - 11:30 μ.μ.  

Σου άφησα ένα σχόλιο για το άρθρο που μου έστειλες αλλά υπήρχε κάποιο κόλλημα και δεν το πήρε. Θα προσπαθήσω και πάλι αργότερα.

Vater Panajiotis 11 Σεπτεμβρίου 2009 - 3:36 π.μ.  

Όταν υπηρετούσα εγώ, το 1999, δεν έγινε ο Παρμενίων λόγω του σεισμού της Αθήνας!!
Πιστεύω μια θητεία 6 μηνών είναι αρκετή για να μάθει κάποιος όσα χρειάζεται στο στρατό. Η πολύμηνη θητεία είναι απαραίτητη για το ότι έχουμε πολλαπλάσιους τουρκαλάδες ήδη στο χακί "απέναντι". Αλλά με τη μείωση της θητείας, πάει και αυτό.

Δε νομίζω πως μπορούμε να απαιτούμε όλοι οι στρατεύσιμοι να μοιάζουν σα να βγήκαν από καλλιστεία body building, αλλά μια αναβάθμιση της φυσικής κατάστασης θα ήταν όντως απαραίτητη.

Ελληνόψυχος 11 Σεπτεμβρίου 2009 - 10:32 π.μ.  

Vater, ο Ελληνικός στρατός είναι υποστελεχωμένος εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη και όταν η θητεία βρισκόταν στους 12 μήνες. Οι πειρσσότερες μονάδες δεν έχουν ούτε το ήμιση της πληρότητας και δεν υπάρχει αρκετός κόσμος για να βγουν οι σκοπιές.

Για την φυσική κατάσταση απλά θα πω ότι αυτά τα άτομα τα στέλνουν και έξω! Εκεί που τα πράγματα είναι ζόρικα ακι από πρώτη Ιανουαρίου θα γίνουν ακόμη πιο ζόρικα και θα θρηνούμε νεκρούς. Εκεί φυσικά οι κύριοι αυτοί δεν κάνουν τίποτα! Άσε δε που κάνουν τα πάντα για να δυσχερένουν το έργο των λίγων που έχουν απομείνει με φιλότιμο...

ΜΕ εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις, ο στρατός έχει μετατραπεί σε Ελληνική δημόσια υπηρεσία, με όλα τα στραβά που αυτό συνεπάγει.