Παράλογη η πρόφαση για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου λοιπόν! Με ποιά πρόφαση;

Ομως το ΠΑΣΟΚ (102 έδρες) και το ΚΚΕ (22 έδρες) (δείτε εδώ) θέτουν βέτο στην θητεία της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο με την άρνησή τους να στηρίξουν την δεύτερη Προεδρική θητεία του κ. Παπούλια. Ο κ. Καραμανλής υπόστηρίζει λοιπόν ότι το πρόγραμμα της Ν. Δημοκρατίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν με σίγουρη την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ, η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για τους επόμενους 6 μήνες!

Το πρόβλημα με τον ισχυρισμό αυτό είναι το απλό! Η επόμενη εκλογή Προέδρου τον Μάρτιο του 2010 θα γίνει με το παρόν σύστημα που απαιτεί την στήριξη από τα 3/5 (180 έδρες) των βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι και σε περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές του Οκτωβρίου, τίποτα δεν σταματά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ από την εφαρμογή της ίδιας τακτικής που θα τους επιτρέψει να επιβάλουν εκ νέου εκλογές τον Μάρτιο! Εκτός βέβαια και αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το σθένος για να ζητήσει εκ νέου εκλογές τότε, ή η Νέα Δημοκράτια κερδίζοντας τις εκλογές,βελτιώσει και τα ... ποσοστά της!

Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η ΝΔ θα χάσει της εκλογές με μαθηματική ακρίβεια! Όπως ανέφερα σε προηγούμενη ανάρτηση, η κίνηση των πρόωρων εκλογών είναι στην ουσία μια παράδοση της εξουσίας από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ. Εν όψη της δύσκολης περιόδου αλλά και των επερχόμενων εξελίξεων στο σκάδαλο της Siemens, είναι σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα πληγεί πολύ περισσότερο ως κυβέρνηση παρά ως αντιπολίτευση.

Ειδικά δε, όταν θα βγουν στην φόρα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο κ Χριστοφοράκος για την περίοδο της κυβέρνησης Σιμήτη. Τότε η ΝΔ θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να ρίχνει τα πυρα της ως αντιπολίτευση. Υπενθιμίζω ότι με την τροπή που πήρε η υπόθεση, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν μπορεί να μιλήσει ούτε να δικαστεί στην Ελλάδα για την περίοδο 2004-2007. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ΝΔ βρίσκεται εκτός κινδύνου, μιας και η SIEMENS δωροδοκούσε και τα δύο κόμματα για μεγάλη περίοδο. Παρόλα αυτά η πολιτική ευθύνη είναι πολύ μεγάλυτερη όταν δωροδοκηθεί το κυβερνών κόμμα ή χρηματισθεί προεκλογικά και αμέσως μετά γίνει κυβέρνηση. Έτσι το σκάνδαλο του C4I βαρύνει κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ το οποίο πήρε τις αποφάσεις, παρότι είναι πιθανό ότι η SIEMENS χρηματοδοτούσε και τα δύο μεγάλα κόμματα την περίοδο εκείνη και προεκλογικά.

Το πιθανότερο έιναι ότι η ΝΔ υπολογίζει πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να επανέλθει στην εξουσία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, οι τελευταίες εξελίξεις στην υπ΄θεση Siemens

ΕΨ