Πάλι "παίζει με την φωτιά" η Γεωργία

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Από το DefenseNet.gr

"Παίζει με την φωτιά" πάλι η Γεωργία και προκαλεί τη Ρωσία.

«Πολλές περιπτώσεις κατάσχεσης εμπορικών πλοίων από τις γεωργιανές αρχές κοντά στην ακτή της Αμπχαζίας παραβιάζουν κατάφορα τη Σύμβαση του 1982 για το ναυτικό δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο.

Ετσι η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τη Γεωργία για απόπειρα πρόκλησης σοβαρών ενόπλων επεισοδίων στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την κατάσχεση από την Τιφλίδα εμπορικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της αποσχισθείσας περιοχής της Αμπχαζίας.

«Πρόκειται για απόπειρα ναυτικού αποκλεισμού της ακτής της Αμπχαζίας, η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης μιας επιδείνωσης της στρατιωτικο-πολιτικής κατάστασης στην περιοχή και σοβαρών ενόπλων επεισοδίων», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Ο Αμπχάζιος πρόεδρος Σεργκέι Μπαγκάπς έδωσε χθες, Τετάρτη, εντολή στο πολεμικό ναυτικό να καταστρέφει τα γεωργιανά πλοία που τυχόν θα παραβιάζουν τα χωρικά ύδατά της Αμπχαζίας σε απάντηση στις «πράξεις πειρατείας» της Τιφλίδας.

Μετά την επίθεση πέρυσι κατά της Νότιας Οσετίας, η γεωργιανή κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε τα μιλιταριστικά της σχέδια για την επίλυση με τη βία των εδαφικών ζητημάτων», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στα τέλη Αυγούστου, πλοίο με σημαία Παναμά, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο από την Τουρκία με προορισμό την Αμπχαζία, κατασχέθηκε από τις γεωργιανές αρχές βάσει νόμου που απαγορεύει τις οικονομικές δραστηριότητες στις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας χωρίς τη συγκατάθεση της Τιφλίδας.