Πως ο ΣΚΑΙ παρακάμπτει την απαγόρευση της προβολής δημοσκοπίσεων

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009


Όπως φαίνεται ο ΣΚΑΙ έχει βρει "τέχνασμα" για να παρακάμψει την απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπίσεων 15 ημέρες πριν την διεξαγωγή εκλογών. Παρουσιάζει ανταποκρίσεις ξένων δελτίων που περιέχουν τις δημοσκοπικές αναλύσεις. Τώρα όμως, το ΕΣΡ όμως καλεί τον ΣΚΑΙ σε απολογία!

Το εσκεμμένο της πρακτικής γίνεται αμέσως αντιληπτό από την στάση του σταθμού προς το κυβερνητικό αυτό μέτρο το οποίο θεωρεί "υποκριτικό και αντιδημοκρατικό"!

Μήπως ομως αντιδημοκρατικές είναι οι ίδιες οι αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπίσεις που μοιάζουν να επιχειρούν να χαλιναγωγήσουν την κοινή γνώμη και το εκλογικό αποτέλεσμα! Οποιοδήποτε επιρροή της κοινής γνώμης με αθέμιτα μέσα, όπως την προδιάθεση του εκλογικού αποτελέσματος θεωρείται εξ ορισμού αντιδημοκρατική διότι υποβαθμίζει Δημοκρατικό σύστημα.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν δημοσκοπίσεις κατά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου όπου έφεραν τους εκλεκτούς του κ. Αλαφούζου, Οικολόγους Πράσινους ως τρίτο σε κατάταξη κόμμα, με ποσοστά τετραπλάσια αυτών που εντέλει έλαβαν στην κάλπη.

Έτσι ένα μέτρο που απαγορεύει την ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ των δημοσκοπίσεων κατά την προεκλογική περίοδο συμβάλει σε μια δημοκρατικότερη κοινωνία όπου ο πολίτης δεν επιρρεάζεται από προβλεπόμενα αποτελέσματα και ψηφίζει κατά συνείδηση. Η διάταξη αυτή είναι λοιπόν εξ´ορισμού, ... δημοκρατική!

ΕΨ

"Απολογείται ο ΣΚΑΙ για παραβίαση της απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ, «στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απολογείται το πρωί της Τρίτης ο ΣΚΑΙ, με βάση την υποκριτική και αντιδημοκρατική διάταξη περί απαγόρευσης δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από τις εκλογές.Αφορμή ανταπόκριση που μετέδωσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου η ελληνική υπηρεσία της DEUTSCHE WELLE, η οποία παρουσίασε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας για τις εκλογές.Αναφερόταν στο προβάδισμα των σοσιαλιστών στην Ελλάδα, με βάση τις δημοσκοπήσεις 15 ημέρες πριν από τις εκλογές και υπογράμμιζε την απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων."


Πηγή: Καθημερινή