Τι μέλλει γεννέσθαι για τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ;

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009


Η κατάρρευση των τεσσάρων ασφαλιστικών εταιριών της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ θα έπρεπε να είχε συγκλονήσει το πανελλήνειο. Τον Σεπτέμβριο 09´, Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλιση έβαλε λουκέτο στην δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα μετά την Εθνική, με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους!

Παρότι πολλά εγγράφησαν για το ποια θα είναι η τύχη των 700 εργαζόμενων της εταιρίας, ελάχιστα συζητήθηκε η τύχη των πελατών της. Το τοπίο είναι θολό για όσους έχουν συνάψει ασφάλειες ζωής, υγείας και αυτοκινήτου, αλλά σε δυσμενή κατάσταση βρίσκονται και όσοι έχουν αγοράσει επενδυτικά και συνταξιοδοτικά προιόντα της εταιρίας, διότι δεν καλύπτονται με κρατική εγγύηση.

Από την μία λοιπόν "ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια Παύλος Ψωμιάδης είπε ότι είναι αδύνατον μια ασφαλιστική εταιρία ζωής να πτωχεύσει, σημειώνοντας ότι οι ασφαλισμένοι θα λάβουν τα χρήματά τους από τα αποθεματικά.

Ο κ. Ψωμιάδης είπε επίσης εάν τα χρήματα από τα αποθεματικά δεν επαρκούν τότε τα χρήματα εγγυάται το ελληνικό κράτος. " Πηγή: ΣΚΑΙ


Aπό την άλλη ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπαπακωνσταντίνου δήλωσε ότι:

"η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν εχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το θέμα της εγκατάστασης επιτρόπου του δημοσίου στην 'ΑΣΠΙΣ Πρόνοια"
.


Τέλος, "με τον πλέον σαφή τρόπο κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισαν ότι το δημόσιο θα εγγυηθεί για τα ασφαλιστικά συμβόλαια στον κλάδο ζημιών και υγείας, ενώ κορυφαία πηγή τόνισε ότι ειδικά στον τομέα της υγείας δε θα χαθεί κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα που προκύπτει από τα συμβόλαια τον ασφαλισμένων." Πηγή

Τι συμβαίνει λοιπόν στο παρασκήνιο; Ειδικά για όσους δεν καλύπτονται από τις εγγυήσεις του δημοσίου;


Το χρονοδιάγραμμα


Αυτή την στιγμή η υπόθεση εποπτεύεται από δύο δικηγόρους και έναν αναλογιστή της Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρτικό στάδιο με σκοπο να ερευνηθούν τα αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας που πιθανώς να μπορούν να εκποιηθούν ώστε να καληφθούν οι ανοιχτές υποχρεώσεις. O αναλογιστής κ. Γριφογιάννης, αν και επίσημα παραιτήθηκε λόγω του χάους που επικρατεί στην ΑΣΠΙΣ, θεωρείται ο πιθανότερος να αναλάβει την εποπτεία τον Φεβρουάριο που θα κινηθούν οι επίσημες διαδικασίες.

Το έργο του επόπτη επιβαρύνεται από το ογκώδες λειτούργημα της διαπραγμάτευσης όλων των συμβολαίων υγείας με άλλες εταιρίες, ή την πώληση του κλάδου. Έτσι οι διαδικασίες προς διευθέτηση των οφειλών των επενδυτικών προιόντων ενδέχεται ότι θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια!


Οι οικονομικές υποχρεώσεις

Σε ότι αφορά την εκποίηση της εταιρίας ο επί σειρά ετών πρώην αναλογιστής της, κ. Θόδωρος Αναγνωστόπουλος “ισχυρίζεται ότι τα ίδια κεφάλαια τόσο της μητρικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όσο και του ομίλου είναι στην πραγματικότητα αρνητικά και διαμορφώνονται στα -62,8 και -91,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από 48,8 και 20,5 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2006.“
Πηγή: Καθημερινή

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Αναγνωστόπουλου, ο Πάυλος Ψωμιάδης τον πίεζε να μειώσει τα αποθεματικά ζωής της εταιρίας ώστε να αυξάνεται η κερδοφορία της. Σε έγγραφο που παρουσίασαν οι "Νέοι Φάκελοι" δίνονταν εντολές για αλλαγή των λογιστικών δεδομένων που αφορούν τα αποθεματικά, της τάξεως των 44 εκ. ευρώ. Η κατάσταση θυμίζει την περίπτωση της Αμερικανικής ENRON που χρησιμοποιούσε λογιστικές μεθοδεύσεις ώστε να καλύπτει τις ζημείες και να εμφανίζει κέρδη. Τα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι μέσω των μεθοδεύσεων τα αποθεματικά της εταιρίας έχουν "διαβρωθεί".

Ο πρόσφατος νόμος Παπαθανασίου που προσφέρει κρατικές εγγυήσεις για το ελλειματικό χαρτοφυλακιο των ασφαλειών ζωής δεν καλύπτει τα επενδυτικά προιόντα. Μόνο στα επενδυτικά προγράμματα ASPIS Asset, με πολύ συντηριτικές εκτιμήσεις είχαν επενδύσει παραπάνω από 2000 πελάτες. Οι επενδύσεις κυμαίνονταν από 100 χιλιάδες μέχρι ποσά που ξεπερνούσαν το 1 εκ. ευρώ! Ο μέσος όρος των πακέτων υπολογίζεται στις 300 χιλιάδες ευρώ περίπου. Το συνολικό ποσό με αυτά τα μεγέθη αγγίζει τα 600 εκ. ευρώ και είναι συγκρίσιμο με την εμπορική αξία των ακινήτων που εδόθησαν στην μονή Βατοπεδίου (600-900 εκ. ευρώ).

Επιπλέον τα συμβόλαια ομαδικής ασφάλισης μεγάλων εταιρειών και οργανισμών της ΑΣΠΙΣ ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια και εικάζεται ότι ως ενέχυρο χρησιμοποιήθηκαν χρεόγραφα στο χρηματιστήριο Αθηνών (πληροφορίες: Σοφοκλέους)

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απίθανο το ενδεχόμενο η εκποίηση της εταιρίας να αποφέρει τα χρήματα αυτά!

Τα Asset “καίνε“ και τους ασφαλιστές της ΑΣΠΙΔΑΣ που μέχρι την τελευταία στιγμή, και με κίνητρο την τεράστια προμήθεια, πωλούσαν ένα επενδυτικό δίχως να αναλογίζονται αν η επένδυση του πελάτη ήταν βιώσιμη σε μια εταιρία που κλωνιζόταν όταν τον Ιούλιου του 2008 το κράτος είχε για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας.


Ο όμιλος και οι διαρροές

Επιπλέον η Πρόνοια διακινούσε κεφάλαια με άλλες εταιρίες του ομίλου ΑΣΠΙΣ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας δαιδαλώδης οικονομικός λαβύρινθος.

Μέχρι στιγμής το κράτος δεν έχει αγγίξει τις υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου, παρά το γεγονός ότι "σφραγίστηκε" η Πρόνοια, ότι ο Πάυλος Ψωμιάδης φέρεται να έχει προσκομίσει πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκ. ευρώ της τράπεζας HSBC, καθώς και τα στοιχεία που συνηγορούν στην μετακίνηση κεφαλαίων (1), ακόμη και των αποθεματικών, μεταξύ των εταιριών του ομίλου ΑΣΠΙΣ. Εικάζεται επίσης ότι μεγάλα ποσά έχουν βρει “καταφύγιο“ σε προσωπικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σουηδικής θυγατρικής της ASPIS όπου εντοπίστηκαν "33 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της ASPIS LIV να έχουν μεταφερθεί σε 4 ελβετικούς λογαριασμούς του Παύλου Ψωμιάδη και ενός ακόμη συνεργάτη του." Πηγή: ΣΚΑΙ

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μονο Ελληνικό καθότι αγγίζει και 150 χιλιάδες Σουηδούς ασφαλισμένους, των οποίων τα αποθεματικά φέρονται να έχουν εξαφανιστεί!

Όμως ακόμη και μέσω διάφανων διαδικασιών, πέρυσι η Κυπριακή ASPIS HOLDING απέκτησε το 50% της Commercial Value μέσω αυξηση κεφαλαίου ύψους 90 εκ. ευρώ! Η Πρόνοια κατέχει το 19,4% της Holding! Παρόλα αυτά υπάρχουν καταγγελίες ότι η αξία των ακινήτων της Commercial έχει υπερκοστολογηθεί κατά 7500%! (Πληροφορίες : Κέρδος ) Η υπερτιμολόγηση των ακινήτων ήταν σύνηθες φαινόμενο και εντός της ίδιας της ΑΣΠΙΣ ώστε να ανεβαίνει η φαινομενική αξία των αποθεματικών. Είναι άγνωστο αν οι αυξήσεις κεφαλαίου ήταν πλασματικές εις βάρος των ιδίων αποθεματικών.

Το μυστήριο που καλύπτει τις οικονομικές κινήσεις Ψωμιάδη χρονολογείται από την εποχή που με άγνωστο τρόπο κατόρθωσε να αγοράσει την ΑΣΠΙΔΑ.

Αν λοιπόν η έρευνα και το χέρι του επόπτη δεν αγγίξουν τις υπόλοιπες εταιρίες, είναι αδύνατον να καταγραφούν οι μετακινήσεις κεφαλαίων και να ανεβρεθούν τα απαραίτητα ποσά! Μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται να εντάσσεται στα σχέδια του κράτους. Μάλιστα σε ότι αφορά την ASPIS BANK φημολογείται ότι θα προστατευθεί για να αποφευχθεί μια νέα “κρίση“ στην τραπεζική αγορά!


Στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτιμάται ότι οι πελάτες της ΑΣΠΙΣ θα λάβουν σε μερικά χρόνια ένα 20-30% της επένδυσης τους είται αφορά τα προγράμματα συνταξιοδότησης, είται τα αποταμιευτικά! Γι αυτούς αλλά και για όσους είχαν ιατρική κάλυψη από την εταιρία σίγουρα ο χρόνος που κυλά είναι κρίσιμος και απαιτούνται λύσεις πολύ πιο δραστικές και πολύ πιο σύντομα από ότι διαβλέπουν οι κρατικοί σχεδιασμοί!

ΕΨ

4 comments:

Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2009 - 6:16 μ.μ.  

Ειναι από τις μεγαλύτερες απάτες του ελληνικού ασφαλιστικού χώρου και θα έχει σαν αποτέλεσμα την βαρύτατη οικονομική βλάβη πολλών οικογενειών που διάλεξαν τα επενδυτικά προγράμματα.
Προγράμματα που πρόσφεραν επιτήδιοι συνεργάτες, πολλές φορές συνλαδελφοί τους, που ακολούθησαν μετά την σύνταξη, τον κλάδο της ασφάλισης!
Στον στρατό είναι πολλοί που κλαίνε το εφάπαξ και των δύο συζύγων ΄χάρι σε "ευσυνείδητους ασφαλιστές" που προέρχονται από τον χώρο του!

Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2009 - 6:39 μ.μ.  

Σύμφωνα με το από 21.09.2009 Δελτίο Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδρίασε την ίδια ημέρα και μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των χιλιάδων ασφαλισμένων, αποφάσισε ομόφωνα την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας, μεταξύ άλλων, των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ (Ζωής) , ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ.Σύμφωνα δε με το από 01.10.2009 Δελτίο Τύπου της ΕΠ.Ε.Ι.Α., για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους ώστε με τον τρόπο αυτό, να εξασφαλίζεται ότι...

όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

Αν και έχει περάσει πάνω από 1 ½ μήνας από το τελευταίο Δελτίο τύπου της ΕΠ.Ε.Ι.Α δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των χιλιάδων ασφαλισμένων ειδικά στον Κλάδο Ζωής ( συμπεριλαμβανομένων και των αποταμιευτικών προγραμμάτων) για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που προέκυψαν από την πρόσφατη ανά-κληση των αδειών των παραπάνω εταιρειών.

Μήπως το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και η ΕΠ.Ε.Ι.Α θα μπορούσαν να προβούν στην ενημέρωση των χιλιάδων αγωνιούντων ασφαλισμένων;

Ελληνόψυχος 24 Νοεμβρίου 2009 - 7:19 μ.μ.  

Δυστυχώς έτσι είναι. Με την στρατολόγηση συνταξιοδοτημένων συνεργατών και φίλων η εταιρία εξαγόραζε την εμπιστοσύνη ολόκληρων κλάδων! από όσους έχω ρωτήσει ακι έχω δει και σε ρεπορτάζ όλοι σχεδόν οι επενδυτές είχαν φιλικές σχέσεις με τους ασφαλιστές που τους προσέφεραν τα προγράμματα.


Ο επόπτης έχει προς στιγμήν παραιτηθεί. Ίσως για αυτό δεν υπάρχει ενημέρωση των πελατών. Μάλλον θα περιμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο για να υπάρξει ξανά κίνση στο θέμα. Ο Ψωμιάδης έχει μεγάλες άκρες στο ΠΑΣΟΚ και πολύ φοβάμαι ότι χαίρει ιδιαίτερα ευνοικής μεταχείρησης. Ακούγονται σενάρια που θέλουν την εταιρία ακόμη και να μεταβιβάζεται σε άλλη ασφαλιστική, αλλά δεν ξέρω κατα πόσο είναι εφικτό αυτό.

Πέραν των Ασφαλειών Ζωής που καλύπτονται από τον πρόσφατο νόμο, οι υπόλοιποι βρίσκονται νομικά στον αέρα.

Το ζήτημα έχει αγγίξει άτομα στο πολύ στενό οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον οι οποίοι βρίσκονται ξεκρέμαστοι και με εξαψήφια ποσά!

Ανώνυμος 25 Νοεμβρίου 2009 - 6:17 μ.μ.  

Μπήτε στο Capital.gr να δειτε αγαπητέ διαφήμιση της Ασπίδος και των επενδυτικών της προγραμμάτων!!!!
Για να δαγκώσει κι άλλους για να φάει και άλλων τα χρήματα και τις αποταμιεύεσεις!
Που δεν εχουν ενημερωθεί ότι έχουν κλείσει εταιρίες λόγω πλαστογραφίας μια εγγύητικής επιστολής! Και ο ιδιοκτήτης είναι ακόμα έξω! καθαρός να διαφημισει κι άλλα προγράμματα! τουλάχιστον ο Γούκος είχε φιλότιμο ...Αυτοκτόνησε!
Ο ψωφιάδης διαφημίζεται για ακόμα μελαλύτερες δαγκωματιές! ο Ακάλυπτος!