Αριθμοί και συμπεράσματα για την νέα γρίπη των χοίρων Α 2009 H1N1

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Πόλλα έχουν γραφτεί για την νέα γρίπη Α 2009 Η1Ν1 των χοίρων.

Το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι τι το ιδιαίτερο έχει η καινούρια γρίπη των χοίρων σε σχέση με τους συνηθισμένους τύπους γρίπης που κυκλοφορούν. Είναι ένα μίγμα από τέσσερεις διαφορετικούς ιούς της γρίπης: ένα ανθρώπινο, 2 είδη ιού ΗΝ1Ν1 των χοίρων, και του ιού των πτηνών. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι στο παρελθόν τέτοιοι υβριδικοί τύποι του ιού που έχουν την δυνατότητα να διαδωθούν μετάξυ διαφορετικών ειδών είχαν σπείρει τον θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το καίριο ερώτημα είναι αν η νεα γρίπη των χοίρων είναι πιο επικίνδυνη από την εποχιακή γρίπη και για ποιόν;

Ας εξετάσουμε τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που θεωρείται ότι παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα.

Πόσο θανατηφόρα είναι η νέα γρίπη και σε τι ποσοστό προκαλεί σοβαρή ασθένεια;

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο ιός της γρίπης σπάνια προκαλεί θάνατο, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η νέα μορφή συμβάλει σημαντικά στην άυξηση των θανάτων από πνευμονία, που συνήθως ακολουθεί ένα επεισόδιο γρίπης, κυρίως σε ευπαθή άτομα. Όπως δείχνει το πρώτο γράφημα την 48 εβδομάδα του 2009 το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται σε γριπη& πνευμονία αυξήθηκε στο 7.8% από το όριο των προηγούμενων μηνών που ανέρχεται σε 7.1%. Βέβαια όπως παρατηρείται την περίοδο 2007-2008 έιχαμε επίσης μια δραματική άυξηση των ποσοστών αλλά αυτό σημειώθηκε κατά την συνηθισμένη περίοδο του κύκλου της εποχιακής γρίπης. Αντίθετα φέτος τα πσοστά έχουν σημειώσει άυξηση νωρίτερα.

Όταν όμως εξετάζουμε τους αριθμούς των επιβεβαιωμένων θανάτων καθεαυτής της γρίπης, και όχι ως ποσοστό θνησιμότητας σε συνδιασμό με όλους τους θανάτους που οφείλονται σε πνευμονία διακρίνουμε ότι όπως φαίνεται και στο δευτερο γράφημα, τους περασμένους μήνες σημειώθηκε μια έξαρση των θανάτων που οφείλονται στην νεα γρίπη. Μέσα σε 40 ημέρες (30 Αυγούστου – 10 Οκτ) υπήρξαν 4958 εισαγωγές σε νοσοκομεία, και σημειώθηκαν 292 θανάτοι όπου η παρουσία της γρίπης επιβεβαιώθηκε. Συγκριτικά για το 2006 οι ετήσιοι θάνατοι λόγω της εποχιακής γρίπης στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 846. Οι θάνατοι από πνευμονία σε 55.477. Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας της εποχιακής γρίπης ίσως να ήταν μεγαλύτερα δεδομένου ότι ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι εξαιρετικά διαδεδομένος στις ΗΠΑ.Η χρονική περίοδος και οι εξετάσεις συνηγορούν στο ότι πράγματι η νέα γρίπη άυξησε την θνησιμότητα. Είναι όμως εμφανές ότι τα ποσοστά αυτά όμως έχουν μειωθεί σημαντικά στις εβοδμάδες που ακολούθησαν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άυξηση της θνησιμότητας από την γρίπη Η1Ν1 2009 ήταν πολύ μικρότερη της αναμενόμενης πανδημίας που όλοι εφοβούντω! Αυτό επιβεβαιώνεται να λάβουμε υπόψη μας το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη έλθει σε επαφή με την νέα γρίπη των χοίρων.

Μια προηγούμενη μελέτη υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθει από την νέα γρίπη ενδέχεται να είναι έως και 140 φορές μεγαλύτερος από τον δηλωθέντα αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Με βάση το μοντέλο της μελέτης είναι πιθανό να έχουν σημειωθεί 1,8 με 5,7 εκατομμύρια περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων και 9000 έως 21.000 νοσηλείων.

Ακολούθησε μια νεα ανάλυση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ που με βάση την ίδια μεθοδολογία έχει υπολογίσει ότι κατά την περίοδο 6 μηνών μεταξύ του Απριλίου και του Οκτωβρίου 2009 έχουν σημειωθεί περίπου 22 εκατομμύρια περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 98.000 νοσηλείων. Μεταξύ 15 Απριλίου και 24 Ιουλίου τα πιθανά και επιβεβαιωμένα περιστατικά ανέρχονται σε 43.771.

Επιπλέον με βάση μια έρευνα στην Γερμανική πρωτεύουσα 60% των υγιών εξετασθέντων είχαν έλθει σε επαφή με την νέα γρίπη και είχαν αντισώματα δίχως να έχουν νοσήσει!

Ακόμη και στην χώρα μας έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζει ότι 12,2% του πληθυσμού έχει ου πληθυσμού που έχει υποστεί λοίμωξη είτε συμπτωματικά είτε ασυμπτωματικά από τον νέο ιό.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η νέα αγρίπη των χοίρων έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως δίχως να έχει προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στην πλειονότητα του πληθυσμού. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις υγιών ατόμων που πέρασαν βαριά την νέα γρίπη αλλά αυτό συμβαίνει και με την εποχιακή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι όπως πιθανώς συνέβει και στην περίπτωση της Ισπανικής γρίπης των πτηνών το 1918, ο θάνατος προκαλείται όχι από τον ίδιο τον ιό αλλά από την ιδιαίτερα ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που καταστρέφει τους ίδιους ιστούς! Οποιοσδήπωτε λοιπόν νιώσει μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίδραση θα πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγει σε νοσοκομείο.

Όμως το ίδιο το εμβόλιο προκαλεί παρόμοιες παρενέργειες. Αυτό ισχύει ακόμη και για το γερμανικό εμβόλιο που θεωρείται το ασφαλέστερο. Από την προσωπική μου εμπειρία με 18 γνωστούς που έλαβαν το γερμανικό εμβόλιο: Όλοι ανεξαιρέτως οι άνδρες παρουσιάσαν υψηλό πυρετό για 24 ώρες, ενώ όλες οι γυναίκες παρουσίασαν πόνο&μούδιασμα στο χέρι όπου εμβολιάστηκαν. Η αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο συμβαδίζει με την δυνατότητα του ιού να προκαλέσει ασυνήθιστα ισχυρή αντίδραση του ανοσσοποιητικού συστήματος. Η ισχυρή αντίδραση στο εμβόλιο όμως προκαλεί απορία με βάση τα υψηλά νούμερα ασυμπτωματικής επαφής με τον ιό που έχουν δημοσιευτεί. Πιθανώς οι παρενέργειες της πλειονότητα των εμβολίων να ενισχύονται και από την ύπαρξη adjuvants που ενεργοποιούν το ανοσοοποιητικό σύστημα. Εξού και οι έγκυες γυναίκες καθώς και τα μικρά παιδιά συνιστάται να λαμβάνουν εμβόλια που δεν περιέχουν adjuvant. Πρέπει όμως να λάβουν δύο δόσεις.

Αυτό που προκαλεί όμως ιδιαίτερη ανησυχία η δραματική άυξηση των θανάτων από την γρίπη στις μικρές ηλικίες όπου η θνησιμότητα αυξήθηκε μέχρι και 7 φορές σε σχέση με τα εβδομαδιαία ποσοστά! Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Αν όμως όντως οι ενήλικοι δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο ασθένειας από τον ιό τότε ο εμβολιασμός δεν συμβάλει στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού στα παιδιά. Στην περίπτωση που ο ιός προκαλεί ασθένεια σε ποσοστά παρόμοια με αυτά του εποχιακού ιού Α, τότε το εμβόλιο ίσως βοηθά καταπολέμηση της εξάπλωσης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κάποια παιδιά. Οι μελέτες μάλλον συγκλίνουν προς την πρώτη περίπτωση αλλά δεν μπορούμε να το συμπεράνουμε με βεβαιότητα. Η καλύτερη τακτική είναι να είμαστε προσεκτικοί σε περίπτωση αδαιθεσίας ώστε να αποφύγουμε να έλθουμε σε επαφή με μικρά παιδιά και ευπαθείς ομάδες ατόμων. Ένα χαρακτηριστικό πρώτο σύμπτωμα της νέας γρίπης που ίσως την ξεχωρίζει απο την εποχιακή και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι η αίσθηση υπερβολικής κόπωσης.

Τέλος ο κίνδυνος μεταλλάξεων της νέας μορφής ιού που δύναται να τον καταστήσει ακόμη πιο επικίνδυνο εγκυμονεί. Όμως όπως όλα δείχνουν ο εμβολιασμός δεν επιρρεάζει ιδιαίτερα τις πιθανότητες μια τέτοιας εξέλιξεις διότι στο μεγαλύτερο ποσοστό του ο πληθυσμός αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον νέο ιό δίχως την συνδρομή του εμβολίου. Ο εμβολιασμός λοιπόν δεν μοιάζει να μειώνει σημαντικά την εξάπλωση και την μείωση των πιθανών μεταλλάξεων.


Το επικοινωνιακό και η προώθηση του ετήσιου εμβολιασμού


Είναι πολύ πιθανό ότι πέρα από την φετινή πώληση του συγκεκριμένου εμβολίου, οι φαρμακευτικές εταιρίες ευλπιστούν να εκμεταλαυθούν την δημοσιότητα που δίδεται στην αποκαλούμενη “πανδημία“ του Η1Ν1 ώστε να επιτύχουν την εξάπλωση και την εδραίωση του ετήσιου εμβολιασμού κατά της εποχιακής γρίπης, που αυτή την στιγμή λαμβάνει χώρα μόνο στις ΗΠΑ.

ΕΨ


Πηγές και στοιχεία:

http://www.uptodate.com/home/content/topic.do?topicKey=pulm_inf/18836
http://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm#MS

2 comments:

http://karabouzouklides.blogspot.com 18 Δεκεμβρίου 2009 - 2:01 μ.μ.  

ayti einai proseggisi.
bebaia to erotima parameni:to kaneis i oxi;

Ελληνόψυχος 18 Δεκεμβρίου 2009 - 3:00 μ.μ.  

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!Το κείμενο θέλει ένα μικρό σουλούπωμα.

Σε αυτά τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος μιας και αναφερόμαστε πάντα σε στατιστικά. Πάντα λοιπόν υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να έχει κάποιος ιδιαίτερη ευαισθησία σε ένα παθογόνο οργανισμό.

Εγώ προσωπικά έχω επιλλέξει να μη κάνω το εμβόλιο παρότι 2 συνάδελφοι αρρώστησαν σε μέτριο βαθμό από την νεα γρίπη. Δεν χρειάστηκε όμως να νοσηλευτούν, και οι σύζυγοί τους δεν κόλλησαν τίποτα.

Ο μεγαλύτερος φόβος βρίσκεται στο ενδεχόμενο ο νέος ιός να μεταλλαχτεί περαιτέρω στα γουρούνια όπου έχει την δυνατότητα να συνδιαζεται και με ιούς των πτηνών που ιστορικά είναι πολύ πιο επικίνδυνοι. Σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος λειτουργεί ως φορέας του ιού επιτρέποντας την μετάδοση του παγκοσμίως.

Γι αυτό τελικά όσοι έρχονται σε επαφή με χοίρους και πουλερικά θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ή σε περίπτωση που αρρωστήσουν να μην έλθουν σε επαφή με τα ζώα. Ακούγεται ίσως αστείο αλλά αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Στο θέμα της προστασίας των παιδιών, η προσωπική μου άποψη σε σχέση με το εμβόλιο είναι ότι έχει περισσότερη σημασια να τηρούμε τα απλά μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε στην περίπτωση της εποχιακής γρίπης.

Πάντως οι περρισότεροι από τους γνωστοί μου που επέλλεξαν να λάβουν το εμβόλιο, το έκαναν το για αλτρουιστικούς λόγους.