Η εκλογή Σαμαρά ίσως ενισχύσει τα ποσοστά του ΛΑ.Ο.Σ.

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Πρίν αλλά περισσότερο μετά την νίκη Σαμαρά πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι o ΛΑ.Ο.Σ. θα χάσει ψηφοφόρους που θα επιστρέψουν στην Νέα Δημοκρατία. Ως κύριο επιχείρημα προβάλλουν την ελκυστικότητα του πατριωτικού προφίλ του Σαμαρά σε συνδιασμό με την προοπτική ενός κόμματος εξουσίας. Ευελπιστούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει το ίδιο αντίκτυπο που είχε ο προκάτοχος του πριν μερικά χρόνια.

Έτσι επιχειρούν να ερμηνεύσουν την νέα πρόταση Καρατζαφέρη για εκλογική συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία ως μια απόπειρα συγκράτησης των υποτιθέμενων διαρροών. Αυτή η ερμηνεία εξυπηρετεί βέβαια τα υπόγεια συμφέροντα όσων θέλουν να αποκρύψουν τα πολιτικά κίνητρα αυτής της πρότασης που είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά θέματα: την μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και την ανατροπή του ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων σε εκατομμύρια λαθρομετανάστες.

Πέραν τούτου όμως όσοι εκφράζουν αυτή την άποψη αγνοούν το ενδεχόμενο ότι η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά πιθανώς να επιφέρει το αντίθετο από αυτό που προλογίζουν: να ενισχύσει την μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον ΛΑ.Ο.Σ.! Όσο και αν αυτό φαντάζει απίθανο στην φαντασία κάποιων, βασίζεται σε ορθή λογική.


Πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά πιστεύοντας ότι θα επαναφέρει την ΝΔ στα παλαιά ιδεώδη της Δεξιάς. Ευελπιστούν ότι στο πρόσωπο του Σαμαρά θα έχουν κάποιον που θα στηρίξει τις θέσεις του μέσου Έλληνα στα Εθνικά θέματα, παρά να υιοθετεί αυτές που επιβάλλουν τα διεθνή κέντρα, και προωθούν τα περισσότερα μεγάλα κέντρα ενημέρωσης μέσω των πληρωμένων ανδρείκελων που εργάζονται σε αυτά.

Όμως όπως όλα δείχνουν ο Σαμαράς δεν πρόκειται να στηρίξει αυτές τις θέσεις. Ενδεικτικά, εμμένει στην θέση του υπέρ της απόδοσης πολιτικών δικαιωμάτων στους λαθρομετανάστες. Τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. που εκθέτει την Ελλάδα στον κίνδυνο μαζικού εποικισμού από Τούρκους υπηκόους. Τέλος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποφεύγει να πάρει σαφή θέση σε ότι αφορά την σύνθετη ονομασία και αναφέρεται μόνο στο ζήτημα της διπλής ονομασίας. Όλα δείχνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δυστυχώς θα συμμορφωθεί με το πολιτικό και διεθνές κατεστημένο που θέλει την Ελλάδα να ενδίδει εις βάρος των εθνικών της συμφερόντων.

Σίγουρα οι ψηφοφόροι της ΝΔ που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά θέλουν να δουν το ΠΑΣΟΚ να χάνει την εξουσία το συντομότερο δυνατόν. ειδικά με τα δείγματα διακυβέρνησης που έχει επιδείξει στους πρώτους μήνες του στην εξουσία. Είναι λοιπόν επόμενο ότι κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι η σημερινή άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να συνεργαστεί με τον ΛΑ.Ο.Σ. με στόχο την ανακοπή του ΠΑΣΟΚ και των προγραμμάτων του. Ενδέχεται ότι γρήγορα θα απογοητευτούν οι ψηφοφόροι αυτοί από τον νέο τους ηγέτη και τις θέσεις που εκφράζει, ή έντεχνα αποκρύπτει.

Πέρα από την ειλικρινή πρόταση συνεργασίας, η σημερινή πρωτοβουλία του Γιώργου Καρατζαφέρη στοχεύει έμμεσα μέσω της άρνησής του να εκθέσει της πραγματικές του νέου αρχηγού της ΝΔ που πιθανώς να μην είναι τόσο αρεστές όσο κάποιοι υποστηρικτές του φαντάζονταν.


Είναι γεγονός ότι στα μάτια των υποστηρικτών του ο Σαμαράς αποτελεί ίσως την τελευταία βιώσιμη πατριωτική ελπίδα για την Νέα Δημοκρατία. Αν και είναι νωρίς ακόμη, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συντηρητική Δεξιά μερίδα της ΝΔ σύντομα θα απογοητευθεί από το τελευταίο της χαρτί. Κάτι που θα οδηγήσει πολλούς στην οριστική φυγή από το κόμμα.

Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε ποια ήταν η πορεία και η κατάλληξη του Κώστα Καραμανλή ο οποίος διατηρούσε ένα παρόμοιο ηγετικό και κατά πολλούς πατριωτικό προφίλ, αλλά απέφυγε να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα.

Γι´ αυτό λόγο, η εκλογή Σαμαρά ίσως φανεί ακόμη πιο μοιραία για την ΝΔ και συνάμα ωφέλιμη για τα ποσοστά του ΛΑ.Ο.Σ., που δεν διστάζει να λαμβάνει δραστικές πρωτοβουλίες και εκφράζει διαχρονικά, άφοβα, και καθαρά τις πατριωτικές του θέσεις.

Ας μην ξεχνούμε ότι επι κυβερνήσεως ΝΔ τον Ιούλιο του 2009, το Πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue έφερν πρώτο τον ΛΑ.Ο.Σ. ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 32%! Με βάση τα ποσοστά σε άλλες κατηγορίες υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ψηφοφόρους της ΝΔ. Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2009 η δυσαρέσκεια με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, δηλαδή την ΝΔ αγγίζει το 87%!

Τέλος, με κριτήριο τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά στο μεταναστευτικό, η πιθανότητα διαρροών ψηφοφόρων του ΛΑ.Ο.Σ. προς την ΝΔ είναι πολύ μικρή.

ΕΨ