Απόψε τα καίμε! Πέρυσι για το Βατοπέδι, φέτος για την Τουρκία!

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009Ξεκινούν σιγά σιγά και πάλι τα έκτροπα και τα επεισόδια εις μνήμην της περυσινής καταστροφής. Η μανιώδης επίθεση που δέχθηκαν εχθές άνδρες της αστυνομίας από 40 κουκουλοφόρους με λοστούς και σφυριά επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ψυχοπαθή άτομα. Δεν υπάρχει ισορροπημένος άνθρωπος που να επιτεθεί, ιδιαίτερα με τέτοια λύσσα κατά αγνώστου.

Το ζήτημα όμως δεν είναι οι μερικές εκατοντάδες ψυχοπαθείς τραμπούκοι αλλά το ότι η δράση τους είναι εφικτή μόνο διότι τους την επιτρέπει και την προστατεύει το κράτος!

Πρώτον μέσω της διαιώνισης του πανεπιστημιακού Ασύλου! Επιπλέον κάθε φορά που δημιουργούνται επεισόδια, τα ΜΑΤ παρακολουθούν για αρκετή ώρα τους αντιεξουσιαστές να εκτελούν το καταστροφικό τους έργο δίχως να επεμβαίνουν. Ο σκοπός είναι να δώσουν στους δημοσιογράφους αρκετό χρονο ώστε να συγκεντρώσουν το υλικό για τα βραδυνά δελτία και τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας.

Η τακτική της αστυνομίας-θεατή εφαρμόστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Προκόπης Παυλόπουλο και επέτρεψε την λεηλασία των αστικών κέντρων. Ο Παυλόπουλος συνεχίζει να διατηρεί τον ηγετικό του ρόλο στην ΝΔ παρότι τούτες οι επιλλογές οδήγησαν την ΝΔ στην ανιτπολίτευση. Αντίθετα, ο Βύρων Πολύδωρας, ο μοναδικός υπουργός Δημοσίας τάξης που επιχείρησε να προλάβει τα επεισόδια, ξυλώθηκε άρων άρων και μετέπειτα έμεινε εκτός κυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2006 σημειώθηκαν ελάχιστα επεισόδια διότι την ώρα της πορείας και με εντολές των ανωτέρων τους, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν από δύο μεριές στο μπλοκ των αναρχικών και το απομόνωσαν πριν ακόμη προλάβουν να κάνουν οτιδήποτε.

Για ποιο λόγο λοιπόν επιτρέπει το κράτος να λαμβάνουν χώρα αυτά τα εκτεταμένα επεισόδια που ουδεμία σχέση έχουν με την Δημοκρατία; Μήπως διότι οι καπνοί από τις φωτιές καλύπτουν παράλληλα και άλλες "δραστηριότητες";


Πριν ένα χρόνο, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας επικεντρώνονταν στα καμμένα μαγαζία, το πόρισμα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έδινε άφεση αμαρτιών στους πολιτικούς. Συνάμα, η νομική έρευνα έμπαινε στην κατάψηξη. Παρομοίως λίγο αργότερα η ΝΔ κουκούλωνε για λογαριασμό και των δύο μεγάλων κομμάτων την υπόθεση Siemens.

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου θα συμπέσουν με ένα άλλο γεγονός ύψιστης σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας: Στις 11-12 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η Ευρωπαική Ένωση. Το πιο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί είναι αν η Τουρκία πληρεί της προυπθέσεις που ετέθησαν το 2005 ώστε να λάβει πρόσκληση ένταξης στην Ένωση.

Οι περισσότεροι Έλληνες διαφωνούν με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Ακόμη και αυτοί που συμφωνούν στην ένταξη υπό προυποθέσεις, είναι αδιανόητο να υποστηρίζουν ότι η Τουρκία που διεκδικεί, παραβιάζει, κατέχει και αρνείται να αναγνωρίση κράτος μέλος της Ε.Ε. πληρεί αυτές τις προυποθέσεις! Μόνο όσοι Έλληνες προσδοκούν σε οικονομικές επενδύσεις στην Τουρκία έχουν συμφέροντα υπέρ της ένταξης. Όχι διότι θα ανοίξει η αγορά της Τουρκίας μιας και ήδη έχει τεθεί σε ισχύ η τελωνειακή ένωση, αλλά διότι μια πιθανή ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. θα δώσει αξία στις επενδύσεις τους και εντείνει την ροή ευρωπαικών κεφαλαίων προς την Τουρκία. αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει και στην περίπτωση των Σκοπίων.

Βάσει της λογικής αυτής, η Ελλάδα θα πρέπει να αρνηθεί την πρόσκληση για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Όμως όλοι όσοι παρακολουθούν τις πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά γνωρίζουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός πιθανότατα θα στηρίξει την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή μαγειρεύεται επί μια δεκαετία. Από την μεταστροφή του προκατόχου του, Κώστα Σημίτη, και έπειτα από τις αφόρητες πιέσεις του τότε προέδρου Κλίντον. Παραταύτα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η θετική εισήγηση της Ελλάδας δεν θα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

Όπως συνέβει πέρυσι στο θέμα του Βατοπεδίου, έτσι και φέτος. Με πρωταγωνιστές τους κουκουλοφόρους, τα ΜΜΕ καλούνται να αποσπάσουν την προσοχή του Ελληνικού λαού από ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. Είδικά δε όταν οι εκπαιδευτικοί ανακοινώνουν νέες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου (πηγή: Αντέννα), και υπάρχουν αναφορές για άφιξη 500 περίπου αντιεξουσιαστών από το εξωτερικό (πηγή: Καθημερινή).

Τα spreads

Ακόμη, σε περίπτωση που σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια είναι σχεδόν βεβαιο ότι θα πιεσθούν τα ελληνικά ομολογα στην διεθνή αγορά. Ήδη το περιοδικό Economist (1, 2, 3) και το CNN με αναφορές τους σε μια επικείμενη χρεωκοπία της Ελλάδος προετοιμάζουν το έδαφος για κινήσεις αισχροκέρδιας του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου εις βάρος της χώρας μας. Φυσικά υπαρχει κάποιος γνωστός Ούγκρος μεγαλοεπενδυτής με τα δάκτυλα του σε όλα τα συγκοινωνούντα δοχεία, που πρόσφατα βρισκόταν την χώρα μας και συναντήθηκε με τον γιώργο Παπανδρέου...

Βέβαια φέτος, οι εντολές δεν θα επιτάσσουν την πλήρη απουσία της αστυνομίας. Ειδάλως πράγματι ο λαός θα αντιδρούσε, διότι δύσκολα θα δεχθεί για δεύτερη φορά το ίδιο κόλπο! Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις θα περιορίσουν την δράση των γνωστών αγνώστων σε επίπεδα που να επιτρέπουν στα ΜΜΕ να προβάλουν τα επεισόδια ως το πρώτο θέμα, αλλά και την νεα κυβέρνηση ως αποτελεσματικότερη της προηγούμενης. Με αυτό τον τρόπο το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα μπει σε δεύτερη μοίρα.

ΕΨ