Εκστρατεία ενημέρωσης για την εφαρμογή ομοσπονδίας στην Κύπρο εξήγγειλε ο Χριστόφιας

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Από την εφημερίδα Πολίτης

Καλλιεργεί κουλτούρα λύσης

O Πρόεδρος κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλουν στην καλλιέργεια ενός νηφάλιου πολιτικού διαλόγου, χωρίς υψηλούς τόνους και επιθέσεις που «καθηλώνουν τη σκέψη, φανατίζουν την κοινωνία και την καθιστούν επιφυλακτική και φοβική στις προσπάθειες λύσης»

Την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια ενδελεχή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το τι είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στα δεδομένα της Κύπρου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε βαρυσήμαντη ομιλία του προχθές το βράδυ σε εκδήλωση για τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας και παρουσίας του ραδιοσταθμού «'Αστρα» στα ερτζιανά, ο Δημήτρης Χριστόφιας κήρυξε στην ουσία την έναρξη της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης προκειμένου, όπως είπε ο ίδιος, να καλλιεργηθεί «μια κουλτούρα λύσης» στο νησί. Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ευρεία κυκλοφορία εντύπου που θα επεξηγεί με απλούς όρους την ομοσπονδία, ενώ όπως πληροφορείται ο «Π», προτίθεται να αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να φθάσει στην κοινωνία, στους απλούς πολίτες και σε οργανωμένα σύνολα, το μήνυμα ότι θα πρέπει να αξιολογούνται «νηφάλια και χωρίς φοβικά σύνδρομα» τα όσα σημαντικά και θετικά λαμβάνουν χώρα στις απευθείας συνομιλίες. Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε, εμμέσως πλην σαφώς, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολιτικές δυνάμεις, για συνεχή και διαρκή προβολή αρνητικών μηνυμάτων σε σχέση με την τρέχουσα διαπραγμάτευση του Κυπριακού. Και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «καθηλώνεται η σκέψη των πολιτών, φανατίζεται η κοινωνία» και ακυρώνεται η όποια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Τα σχέδια του Προέδρου

Όπως πληροφορείται αρμοδίως ο «Π», ο κ. Χριστόφιας και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν και προτίθενται να κυκλοφορήσουν ευρέως ειδικό έντυπο, το οποίο σε απλουστευμένη γλώσσα θα εξηγεί τι είναι η ομοσπονδία και με ποιους τρόπους και μοντέλα έχει βρει εφαρμογή ανά το παγκόσμιο. Επιπλέον, θα υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές για το πώς θα εφαρμοστεί η ομοσπονδία στα δεδομένα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, θα εξηγείται η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα του «κυπριακού μοντέλου», θα παρατίθενται οι διαφορές της ομοσπονδίας από το ενιαίο κράτος και θα υπάρχει ειδική αναφορά στο τι σημαίνει και τι προϋποθέτει η πολιτική ισότητα. Επιπλέον, προγραμματίζεται η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε οι έννοιες αυτές να επεξηγηθούν ευρύτατα σε οργανωμένα σύνολα και ομάδες του πληθυσμού που διαδραματίζουν ρόλο στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών. Όπως μας τονίσθηκε, ο κ. Χριστόφιας πιστεύει ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για την ομοσπονδία στην ε/κ πλευρά, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ακόμα και σήμερα ο πολύς κόσμος το μοντέλο λύσης που προωθείται στην Κύπρο από το 1977 έως σήμερα. Και ο ίδιος ο Πρόεδρος στην ομιλία του στην εκδήλωση του «'Αστρα» απέδωσε την ευθύνη για την έλλειψη ενημέρωσης στην πολιτική ηγεσία, η οποία επιδίδεται εδώ και δεκαετίες σε «μια διελκυστίνδα δηλώσεων και αντιδηλώσεων με στόχο αποκλειστικά στην αντιπαράθεση, χωρίς να ακούει ο ένας τον άλλον». Γεγονός που ακυρώνει στη συνείδηση της κοινωνίας κάθε πρόταση και κάθε θετικό βήμα που γίνεται στις διαπραγματεύσεις.

Τα Μέσα Ενημέρωσης

Σε αυτό το σχεδιασμό για ενημέρωση σχετικά με την ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την ενεργό συνδρομή των μέσων ενημέρωσης, τα οποία εμμέσως πλην σαφώς επέκρινε για προβολή μόνο των αρνητικών σημείων που προκύπτουν από τις συνομιλίες. Πρόβαλε το ρόλο των ΜΜΕ για τη δημιουργία νηφάλιου δημόσιου διαλόγου, χωρίς υψηλούς τόνους κι επιθέσεις που καθηλώνουν τη σκέψη και ο οποίος «δεν θα φανατίζει την κοινωνία και δεν θα την καθιστά επιφυλακτική και φοβική απέναντι στις προσπάθειες για λύση».

Αναζητούν συγκλίσεις
Την οικονομική πτυχή του Κυπριακού εξέτασαν χθες οι ηγέτες και κυρίως οι σύμβουλοί τους, οι οποίοι έμειναν και συνέχισαν τη σχετική συζήτηση και μετά την απευθείας συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ. Το πρόβλημα που καλούνται να λύσουν οι πλευρές στην οικονομία έγκειται στο γεγονός ότι οι Τ/Κ «επαναπροσδιόρισαν» το κοινό έγγραφο των ομάδων εργασίας και το συνέδεσαν με τις αρμοδιότητες της διακυβέρνησης. Το γεγονός αφήνει πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο επιδιώκεται και στην οικονομική πτυχή η ενίσχυση των κρατιδίων εις βάρος του ομοσπονδιακού κράτους. Διπλωμάτες θεωρούν την υπαναχώρηση των Τ/Κ ως διαπραγματευτική τακτική, κάτι που θα δείξει αν ευσταθεί και στη σημερινή συνάντηση των συμβούλων. Εν τω μεταξύ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ενημέρωσε χθες το ΣΑ του ΟΗΕ και τόνισε μετά πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση του β΄ γύρου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ
Κωδικός άρθρου: 915886
ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/12/2009, Σελίδα: 4