Ο Λ. Κύρκος στο Ζάπειο: Ένα δείπνο με μπόλικη σάλτσα!

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την δημοσιότητα που δημιουργήθηκε γύρω από το δείπνο που παρέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου προς τιμήν του Λεωνίδα Κύρκου στο Ζάππειο.

Ενδιαφέρον όχι για το δείπνο καθεαυτό, αλλά για την πολιτική αρθογραφία που το συνόδεψε! Διαβάζοντας τα άρθρα των έγκυρων εφημερίδων, είχα προς στιγμήν την ψευδαίσθηση ότι διαβάζω τις κοινωνικές στήλες των κοσμικών Celebrity περιοδικών. Κατά φαντασιάν βέβαια διότι ουδέποτε έχω αξιωθεί να τα διαβάσω. Πάντα μου αποσπούν την προσοχή οι εικόνες... Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως οι εικόνες του Λ. Κύρκου και του Στεφανόπουλου δεν ήταν εξίσου συναρπαστικές.

Τα μεν ΝΕΑ ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με την επιλεκτική πρόσκληση ανανεωτικών στελεχών του ΣΥΝ, και όχι του Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκαν στην δυσφορία Τσίπρα για την παρουσία μεγαλοεπιχειρηματιών, και την ανταπάντηση του παλαίμαχου αρχηγού που κάλεσε τον νέο να συνετισθεί. (Άρθρο: "Σύγκρουση για τους επιχειρηματίες")

Από την πλευρά του, το Βήμα είδε τον πρόδρομο μιας συνεργασίας της ανανεωτικής πτέρυγας με το ΠΑΣΟΚ. Γράφει χαρακτηριστικά :

"Η ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου «μυρίζει μπαρούτι» από καιρό, αλλά η «κλειστή» συνάντηση που διοργάνωσε στην «Αίγλη» του Ζαππείου ο κ. Κύρκος, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ήταν η θρυαλλίδα που την πυροδότησε."


Το άρθρο "Ο Λ. Κύρκος αναστατώνει πάλι τον ΣΥΝ" συνεχίζει με μια αναφορά στις διάφορες αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην λεζάντα αναφέρει ότι: "Στο δείπνο του Ζαππείου ο Λεωνίδας Κύρκος ζητώντας «εθνική συνεννόηση» κάλεσε τις δυνάμεις του τόπου να ενισχύσουν τις επιλογές της νέας διακυβέρνησης και παράλληλα να δείξουν ανοχή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και έως ότου φανούν τα πρώτα δείγματα ανάταξης της οικονομία"

Την μεγάλυτερη φαντάσια όμως εμφανίζει το απολαυστικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Παρόν με τον τρανταχτό τίτλο:

"ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΚΥΡΚΟΣ ΒΑΛΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ.
ΣΚΟΤΕΙΝA ΣΕΝAΡΙΑ ΣΥΝΑIΝΕΣΗΣ"

Είναι πασιφανές ότι η πλατφόρμα για το "παρόν" σενάριο έχει τις ρίζες τις στην οικουμενικής κυβέρνηση του 1989, όταν ο Λ. Κύρκος και ο Χαρίλαος Φλωράκης συνεργάστηκαν με τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη.

Με "υλικά" όπως:

Την συναίνεση που εκφράζει ο Λ. Κύρκος στα "διακοσμητικά" λόγια που ειπώθηκαν.

Τις δηλωσεις Μητσοτάκη πέρι κυβερνήσεως εθνικής ενότητας.

Την παρουσία των επιχειρηματιών, και τις παλαιότερες παρόμοιες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ

Και τέλος με την απουσία του Αντώνη Σαμαρά, και του Κάρολου Παπούλια,

ο αρθογράφος καταφέρνει να συνθέσει ένα σενάριο που θέλει ένα σκοτεινό παρασκήνειο να επιδιώκει μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης με στόχο την εφαρμογή των αντιδημοφιλών μέτρων. Επιπλέον στόχος του σεναρίου αυτού θα είναι η πολιτική εξόντωση του Γ. Παπανδρέου αλλά και του Αντώνη Σαμαρά για την συμμετοχή του στην αντιλαική οικονομική πολιτική. Το άρθρο αφήνει υπαινγιμούς και τροφοδοτεί την όχι και τόσο υπόγεια διαμάχη μεταξύ Σαμαρικών και Μητσοτακικών.

Μόνο που με τα σημερινά δεδομένα δεν "δένει το γλυκό". Ας σταθούμε λίγο στο συγκεκριμένο σενάριο. Πέραν της εμφανούς έλλειψης στοιχείων, η αυτοδυναμία των 160 εδρών του ΠΑΣΟΚ, και ο εκλογικός νόμος καταστούν την δημιουργία συναινετικής κυβερνήσεως εξαιρετικά παράλογη. Ο επιχειρηματικός κόσμος σίγουρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας κινηματικής περιόδου. Όμως στην περίπτωση αυτή μεγαλύτερη επιρροή έχει το συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, παρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η εξασφάλιση της συναίνεσης του Λ. Κύρκου και του παραπαίοντος κόμματος του δεν πρόκειται επιρρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις.

Πέραν τούτου, ο γραφών με λιγότερη φαντασία, και ίσως περισσότερα απτά στοιχεία, θα μπορούσε να γράψει (το έχει ήδη γράψει) ένα άρθρο που να υποστηρίζει ότι είναι άτοπα τα σενάρια για την δημιουργία μιας κυβερνήσεως εθνικής ενότητος, την στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση είναι ήδη κατά τα 2/3 συναινετική!

Καλά διαβάσατε. Με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 2 έτη, η παρούσα κυβέρνηση μοιάζει να ήλθε στην εξουσία εν μέσω συνενοήσεως του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ, αλλά πιθανώς και του ΣΥΝ. Τα ίδια γεγονότα έδωσαν τα ηνία της ηγεσίας της ΝΔ στον Αντώνη Σαμαρά. Με το συγκεκριμένο σενάριο συνηγορούν και οι παλινωδίες του προέδρου του ΣΕΒ που εντέλει αποκατέστησε την στήριξη του προς μια αυτοδύναμη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές, αλλά και η πλήρης αποδοχή της από τα ΜΜΕ που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Τέλος, μια συναινετική πολυκομματική κυβέρνηση δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα του επιχειρηματικού και τραπεζικού κόσμου που κερδίζει από την δυναμική εναλλαγή των κομμάτων, και την αναπτέρωση του ηθικού που επιφέρει η ψαυδαίσθηση της αλλαγής. Διότι, αν καούν όλα τα κόμματα εξουσίας εφαρμόζοντας δυσβάσταχτη πολυκομματικη οικονομική πολιτική, ποιος θα βρεθεί να κυβερνήσει έπειτα; Πιθανώς στα σενάρια τους οι αθρογράφοι του ΠΑΡΟΝ να έχουν κατα νου μια ψηλή μαυρομαλούσα πρώην υπουργό...

Όσο για την απουσία Σαμαρά, την οποία το Παρόν ερμηνεύει ως αποφυγή της συναινετικής παγίδας, υπάρχει και μια πιο απλή εξήγηση. Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ακόμη στην προπαρασκευή ενός ηγετικού κετνροδεξιου προφίλ. Πρόσφατα είχε κατηγορηθεί για τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα ήταν λοιπόν ριψοκίνδυνο να παραστεί σε ένα ανούσιο δείπνο με τον πρωθυπουργό, προς τιμή ενός ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο δείπνο και το κουτσομπολιό που προκάλεσε. Τα ΜΜΕ μάλλον αναζητούν μια οδό να προβάλλουν το αποδυναμωμένο κόμμα του Λ. Κύρκου. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, ήταν απλά ένα δείπνο. Ένα δείπνο το οποίο έπρεπε να αναδειχθεί, και για τον λόγο αυτό προστέθη μπόλικη πολιτική σάλτσα. Όπως συνηθίζει να λέει και ο λαός μας, "κάτι τρέχει στα γύφτικα"!

Η μοναδική περίπτωση να δημιουργηθεί ένα κόμμα ενθικής ενότητος είναι αν σε μερικά χρόνια εμφανιστεί στην Ελλάδα κάποιο αυτόνομο μουσουλμανικό ή αλβανικό κόμμα. Μόνο υπό τέτοιες συνθήκες θα καταδεχθούν να συνεργαστούν οι διχασμένοι έλληνες πολιτικοί και ψηφοφόροι.

ΕΨ

3 comments:

γαμώσταυρος 20 Ιανουαρίου 2010 - 9:03 μ.μ.  

Σχετικά άσχετο!
ΒΟΥΛΗ, Χρυσο, ΓΑΠ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ και όλο το κακό συναπάντημα!

http://gamostavros.blogspot.com/

Ανώνυμος 20 Ιανουαρίου 2010 - 9:07 μ.μ.  

Σωστός ΕΨ!

Ελληνόψυχος 21 Ιανουαρίου 2010 - 2:25 π.μ.  

Όντως ΓΣ, ολίγον άσχετο... χαίρομαι πάντως που το αναγνωρίζεις :)


Ευχαριστώ φίλε ανώνυμε! Να σαι καλά!