Επικίνδυνη ζώνη το κέντρο εξαιτίας αδράνειας και λαθών

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Από την Καθημερινή (9/1/2010)

Του Κωστα Oνισενκο

Αποσπασματικές πολιτικές και μέτρα εντυπωσιασμού όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα το κέντρο της Αθήνας να είναι απροσπέλαστο για τον μέσο πολίτη. Οι περισσότεροι αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν βράδυ, σε μερικά σημεία ακόμα και τη μέρα. Σήμερα, το τρίγωνο Ομόνοια - Αθηνάς - Πειραιώς - Κουμουνδούρου παραμένει το πιο υποβαθμισμένο σημείο της πρωτεύουσας, ίσως και όλης της χώρας.

Μετά τις 7 μ.μ. εκατοντάδες τοξικομανείς συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Ομόνοια και κάνουν χρήση ναρκωτικών, τα οποία έχουν αγοράσει λίγη ώρα νωρίτερα στην Τοσίτσα. Το εμπόριο ναρκωτικών δεν έχει περιοριστεί, απλά «απωθείται» από περιοχή σε περιοχή. Από την Πλ. Ομονοίας στην Τοσίτσα, μετά στην Κουμουνδούρου και την Πλ. Εξαρχείων, στη συνέχεια και πάλι στην Τοσίτσα και στην Ομόνοια. Παράλληλα ακμάζει η εγκληματικότητα που δημιουργείται από τους χρήστες για την εξασφάλιση της «δόσης» τους.

«Ολοι ζητούν ευθύνες από την αστυνομία, αλλά όποιος γνωρίζει το πρόβλημα του Κέντρου ξέρει πολύ καλά ότι είναι η μόνη που προσπαθεί. Καμία πολιτική ηγεσία μέχρι σήμερα δεν χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και δεν μίλησε ξεκάθαρα για τις ευθύνες των πολιτικών και κοινωνικών φορέων» λέει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ο πεζόδρομος της Τοσίτσα, για παράδειγμα, είχε καθαρίσει από τα ναρκωτικά έπειτα από επιχειρήσεις του τοπικού Α.Τ. αλλά γρήγορα επανήλθε στην προτέρα κατάσταση καθώς το σημείο υποφωτίζεται.

Παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας, οι εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ δεν έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, αλλά παραμένουν στον αστικό ιστό. Οι δημοτικοί αστυνομικοί περιορίζονται στο να κόβουν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα την ώρα που δίπλα τους εκατοντάδες αλλοδαποί μικροπωλητές απλώνουν τη πραμάτεια τους μπροστά από τις βιτρίνες καταστημάτων και κατακλύζοντας τα πεζοδρόμια. Η δικαιολογία των αρμοδίων γι’ αυτό είναι «το μόνο όπλο του δημοτικού αστυνομικού είναι το στυλό». Συντονισμένο σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων δεν υπάρχει.

Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν πάνω από 60 επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων -πάνω από 30 το περασμένο καλοκαίρι- που είχαν καταληφθεί από άστεγους αλλοδαπούς. Παράλληλα, εκκρεμούν 170 εισαγγελικές παραγγελίες για εκκενώσεις. Αρκετά από τα κτίρια που εκκενώθηκαν, όπως το ξενοδοχείο «Απόλλων», έχουν ανακαταληφθεί καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να τα προστατεύσουν. Κανένας από τους φορείς που συμμετείχαν στις εκκενώσεις (δήμος, νομαρχία, ΕΛ.ΑΣ.) δεν απάντησε στο ερώτημα πού βρήκαν στέγη οι εκδιωχθέντες άστεγοι.

Κυκλώματα Νιγηριανών, που προωθούν την πορνεία στην περιοχή γύρω από την πλατεία Θεάτρου, φέρονται εμπλεκόμενα και στη διακίνηση ναρκωτικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κέντρο διαχείρισης της πορνείας στην περιοχή βρίσκεται σε ξενοδοχεία που απέχουν λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Διαρρήξεις σε σπίτια και μαγαζιά, ληστείες, επαιτεία, άγριες συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και επιχειρήσεις «σκούπα» της αστυνομίας συμπληρώνουν το σκηνικό της καθημερινότητας στο Κέντρο.

Πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους έχουν μετακομίσει, ενώ τον ίδιο δρόμο επιλέγουν και αρκετοί καταστηματάρχες. «Ο τζίρος των γιορτών ήταν 20% μειωμένος. Η Ομόνοια έχει βγάλει “κακό όνομα” και πολλοί δεν πλησιάζουν πια», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Δ. Νικολακόπουλος, συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας.

Η Κίνηση πρόκειται να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλ. Ομονοίας στις 27 Ιανουαρίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα οι καταστηματάρχες θα αποφασίσουν αν τα καταστήματά τους θα παραμείνουν κλειστά εκείνη την ημέρα.


Σχολιο ΕΨ: Οφείλω να συγχαρώ τον δημοσιογράφο για το αντικειμενικό του άρθρο! Η παλαιότερη διένεξη, επιτάσσει την αναγνώριση και επιβραβεύεση ενός αντικειμενικού δημοσιεύματος.

Όσοι κυκλοφορούν στην προστατευμένη ζώνη των ξενυχτάδικων στου Ψυρή, γνωρίζουν ότι αν περιπλανηθούν δυτικά της Σαρρή και βόρεια της Ευριπίδου, τα πράγματα αγριεύουν.

Για να είμαστε ρεαλιστικοί όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν μπει τέλος στην παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών στην χώρα.

Διαβάστε επίσης "Το αθηναικό τρίγωνο της αμαρτίας" από το Βήμα