Η αγάπη για την "νομιμότητα" παγώνει ημιυπαίθριους αλλά προσπερνά τους λαθρομετανάστες

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Η τακτοποίηση των ημιυπαίρθριων χώρων, καθώς και άλλων πολεοδομικών παρατυπιών που για δεκαετίες εφαρμόζονται στις οικοδομές, αποτελεί φλέγον θέμα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Εκρεμμούν επίσης νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών αλλά και χαρακτηρισμοί όπως αυτοί των ημιυπόγειων που θέτουν πολλά ακίνητα εκτός της αγοράς αφού με βάση τον νόμο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για γαστρονομική δραστηριότητα.

Ο σχετικός νόμος Σουφλιά στόχευε πρώτον στο να τακτοποιήση αυτές τις παρατυπίες, οι οποίες στις περισσότερς περιπτώσεις δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Δεύτερον, στην είσπραξη μέχρι και 4 δις ευρώ. Ο νόμος ίσχυσε μόνο για ένα περίπου μήνα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έπευσαν να καταβάλλουν αιτήσης, συνοδευόμενες φυσικά από την καταβολή χρηματικού ποσού.

Αμέσως μετά την εκλογή του το ΠΑΣΟΚ, πάγωσε την διαδικασία. Με το χθεσινό ψήφισμα στην βουλή πάγωσε και τον ίδιο τον νόμο. Αρχικά η δικαιολογία που είχε προβάλει το ΠΑΣΟΚ ήταν ότι ο νόμος Σουφλιά ηταν προβληματικός προσβλέποντας στην προοπτική να τον αντικαταστήσει με ένα πιο ολοκληρωμένο νόμο. Εχθές όμως η κ. Μπιρμπιλή αναφέρθηκε πρωτίστως σε περιβαντολλογικά κωλλήματα. Ανέφερε δε πως το κράτος δεν είναι δυνατον να αναγνωρίσει αυθαιρεσίες εις βάρος του περιβάλλοντος, όσο διαδεδωμένες και αν είναι. Παρότι βέβαια αυτές σημειώθηκαν κυρίως κατά την διακυβέρνηση του κόμματος της.

Καταρχήν σε μια τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο όπου ο λαός καλείται να καταβάλλει "αέρα" ώστε η κυβερνηση να καταφέρει μειώσει το έλλειμα, το ΠΑΣΟΚ αρνείται τα 4 δις ευρώ που θα απέφερε ο νόμος Σουφλιά, και προτιμά να δανείζεται με 6% επιτόκιο στην διεθνή αγορά ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή όπου η Ελλάδα πληρώνει υπερογκα ποσά για τα επιτόκια του δανεισμού της, ο χρόνος είναι στην κυριολεξία ... ΧΡΗΜΑ.

Ειναι λοιπόν άξιο απορείας τι θα πράξει η οικολόγος κ. Μπιρμπιλή: θα κατεδαφίσει άραγε, ή απλώς θα κλείσει τα μάτια και θα μείνει άπραγη, διατηρώντας έτσι την οικολογική της συνείδηση καθαρή; Κατά τα φαινόμενα, το επιτελείο της κ. Μπιρμπιλή κινείται με ταχύτητα "χελώνας", μιας και απαιτήθηκαν 4 μήνες ώστε να υποβληθεί μια αναστολή με πράξη νομοθετικού περιεχομένο. Την δική της πρόταση είναι άγνωστο πότε θα την υποβάλει παρότι οι αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι προθέσεις του να παγώσει τον νόμο Σουφλιά είχαν γνωστοποιηθεί αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές. Συνεπώς θα περίμενε κάποιος ότι η κ. Μπιρμπιλή θα είχε ήδη έτοιμη την δική της πρόταση!

Εχθές όμως, από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Αστέριος Ροντούλης προέβαλε ένα άλλο πιθανό κίνητρο που εξηγεί τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ. Όπως εξηγεί, ισχυούν ήδη σχετικές επιλεκτικές ρυθμίσεις που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με υποργική απόφαση της Ρ. Ζήση στις αρχές του 2004. Στις τακτοποιήσεις αυτές η αποφαση έδινε τον όρο "εξαίρεση από κατεδάφιση". Κάτα τον κ. Ροντούλη η απόφαση αυτή δεν ήταν ευρέως γνωστή παρά μόνο σε λίγους και "εκλεκτούς". Η απόδοση της απόφασης ήταν δε στην κρίση του προισταμένου της πολεοδομικής υπηρεσίας της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγει για τους μηχανσιμούς διαφθοράς που πιθανώς να είχαν στηθεί, και πιθανώς να πιέζουν ώστε να διαιωνίζεται το ισχύον καθεστώς.Το κατα πόσο αυτή η εικασία ευσταθεί θα κριθεί στην πορεία με βάση τα όσα θα πράξει το Υπ. Περβάλλοντος μέσα στα επόμενα χρόνια. Χρόνια, διότι με βάση τα πρώτα δείγματα και τον πύχη νομιμότητας που έχει θέσει η υπουργός, το ζήτημα δεν πρόκειται εύκολα να λυθεί!

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το καθεστώς νομιμότητας που εγγείρει το ΠΑΣΟΚ για τις οικοδομικές αυθαιρεσίες και τα δεντράκια, δεν το κόπτει όταν δίνει πολιτικά δικαιώματα σε "τακτοποιημένους/νομιμοποιημένους" παράνομους μετανάστες! Με αρκετή δόση ειρωνίας, το ΠΑΣΟΚ έφερε την ίδια ημέρα στην βουλή το προσχέδιο για την Ιθαγένεια και το πάγωμα των τακτοποιήσεων των ημιυπαιθρίων, χρησιμοποιώντας εκ διαμέτρου αντιθετη "ηθική" σε κάθε περίπτωση.

Πέρασαν πολλά χρόνια από το 1993, τότε που το ΠΑΣΟΚ υπέγραφε πορίσματα αναγνωρίζοντας τον "λαό" ως το μεγαλύτερο εθνικό κεφάλαιο τους κράτους. Για το κεφάλαιο που λέγεται "λαός", τα ζητήματα νομιμότητας είναι ασήμαντα κατά το ΠΑΣΟΚ. Λες και ο άνθρωπος δεν είναι αποτελεί και αυτός μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα "Κοινωνικό" περιβάλλον το οποίο οι μεταναστευτικές πολιτικές των νεοπροοδευτικών δυνάμεων παλεύουν συστηματικά να καταστρέψουν.

ΕΨ