ΚΥΠΡΟΣ: Αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση Χριστόφια!

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Από τον Φιλελεύθερο και την ομώνυμη εφημερίδαΑποχώρηση από τη συγκυβέρνηση αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Υπέρ της αποχώρησης, όπως ήταν και η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ψήφισαν 115 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά τάχθηκαν οκτώ και τρεις τήρησαν αποχή. Μιλώντας πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ενόσω συνεχίζονταν οι ομιλίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ την εισήγησή του «προχώρησε σε μια συνολική ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού και τα συμπεράσματα της ανασκόπησης αυτής ήταν ότι η διαφωνία της ΕΔΕΚ με την στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο Κυπριακό είναι πλέον καθολική, οι δεσμεύσεις μας πάνω στις οποίες βασίστηκε η υποστήριξη μας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχουν δυστυχώς ακυρωθεί στην πράξη».

Υστατη προσπάθεια μας, είπε, με συγκεκριμένες προτάσεις να αλλάξουν την πορεία έχει απορριφθεί. Μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, είναι σαφές ότι η πορεία που ακολουθούνε είναι μη αναστρέψιμη. Για την ΕΔΕΚ, συμπλήρωσε, ήρθε η ώρα της ευθύνης, «δεν μπορούμε να συμπράξουμε, είπε, σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες, δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε μια στρατηγική που είναι ζημιογόνα, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά και ούτε να κρυφτούμε πίσω από αυτό».

Βάσος Λυσσαρίδης: «Δεν θα αποδεχθούμε νέο-ανανικά σχέδια πού νομιμοποιούν την διχοτόμηση και επεκτείνουν Τουρκική επικυριαρχία στις τώρα ελεύθερες περιοχές για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση».

Να επισημάνουμε πως παρόμοιες φωνές ακούγονται κι από τον χώρο του ΔΗΚΟ. Άλλωστε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας έβαλε ευθέως κατά των μεθοδεύσεων Χριστόφια δηλώνοντας πως: «Η πολιτική η οποία εφαρμόζεται από την σημερινή κυβέρνηση , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια προς την Τουρκοποίηση της Κύπρου».

Ας ελπίσουμε γρήγορα να έρθει η ώρα που και το ΔΗΚΟ θα αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ, ώστε να μπει ο life-style κομμουνισμός της Μεγαλονήσου ΜΑΣ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι θα προβεί την Τρίτη σε δήλωση σε σχέση με το θέμα της αποχώρησης του ΚΣ ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση.

Κληθείς από δημοσιογράφους κατά την αποχώρηση του από την τελετή απονομής των Βραβείων Οικονομικής και Επιχειρηματικής Αριστείας, που διοργάνωσε η ΟΕΒ στη Λευκωσία, να σχολιάσει την απόφαση της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Να μου επιτρέψετε να μην κορέσω την περιέργεια σας απόψε (σσ Δευτέρα)» και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, ο κυπριακός λαός περιμένει και το δικό μου λόγο, δεν θα έχουμε μονόλογο».

«Αύριο (σσ την Τρίτη) θα κάνω μια υπεύθυνη δήλωση ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συμβάντα», κατέληξε ο πρόεδρος Χριστόφιας.