1988 : "Βλαβερή διέλευση" στην Κριμαία

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Από το Εν Κρυπτώ

Παρακολουθήστε τι συνέβη το μακρυνό 1988 όταν το αμερικανικό καταδρομικό USS Yorktown (CG 48) 9.600 τόνων επιχείρησε να μιμηθεί τις τουρκικές περατζάδες, μερικά μίλια έξω από τις ακτές της -σοβιετικής- Κριμαίας.

Χαρακτηριστική είναι η αντιδράση των χαρωπών Αμερικανών ναυτών, όταν ο καπετάνιος της σοβιετικής φρεγάτας Βezzaventy 3.500 τόνων (FFG 811) αποφασίζει να τους δείξει το γιατί είναι πολύ κακή ιδέα να κάνεις τέτοιου είδους "διέλευσεις" σε νερά κυρίαρχου κράτους..Το αμερικανικό σκάφος τελικά αποχώρησε.Και ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Richard L. Armitage, μετά το περιστατικό, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας πως "η ρωσική αντίδραση δεν ήταν απαραίτητη απο επιχειρησιακή άποψη"..Aυτη ήταν και η τελευταία φορά που αμερικανικό σκάφος επιχείρησε κάτι ανάλογο, μέχρι και το τέλος του Ψυχρού πολέμου.***

ΕΨ:
Στις 29 Φεβρουαρίου του 1996 η Κ/Φ Πολεμιστής συγκρούστηκε με Τουρκική ακταιωρό καθώς πραγματοποιούσε ελιγμό ώστε να εξαναγκάσει το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα πέριξ των Ιμίων.

Το γεγονός αρχικά συγκαλήφθηκε από την πολιτική ηγεσία παρότι τα πληρώματα και οι "επιβαίνοντες" σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια και παρολίγο να υπάρξει σύρραξη. Έπειτα από ερώτηση του Ι. Βαρβιτσιώτη. ο υπ. Ε. Αμύνης Γ. Αρσένης αναγκάστηκε να το αποκαλύψει ως ασήμαντο γεγονός που οφείλετο σε λάθος χειρισμό του Τούρκου κυβερνήτη. (Περισσότερα εδώ)

Πληροφορίες θέλουν τον έμπειρο Έλληνα κυβερνήτη που έπραξε το καθήκον του να "παροπλίζεται" σε θέση "γράφειου"...