Ο "μυστικός δείπνος" για την Ελλάδα

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Θα έλεγε κανείς ότι η πρόσφατη επικοινωνιακή διένεξη με τα Γερμανικά ΜΜΕ, εξυπηρετεί το ΠΑΣΟκ με ποικίλους τρόπους. Κυρίως αποσπά την προσοχή και το μένος των πολιτών από θέματα όπως τα οικονομικά μέτρα και το νομοσχέδιο για τους λαθρομετανάστες. Επιπλέον με λίγα λόγια δίχως αντικρυσμα από τον Θ. Πάγκαλο και τον Φ. Πετσάλνικο, το ΠΑΣΟΚ φορά και πάλι το "εθνοπατριωτικό" του προσωπείο.

Ας μην είμαστε όμως τόσο καχύποπτοι και ας εξετάσουμε λίγο τα δρώμενα στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Οι επιθέσεις του γερμανικού Τύπου κατά της Ελλάδος ξεκίνησαν αμέσως μολις τέθηκε η ιδέα της γερμανικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Την στιγμή αυτή οι γερμανικές τράπεζες πιέζουν την γερμανική κυβέρνηση για την παροχή ενός δεύτερου πακέτου στήριξης προς αυτές. Αντιλαμβάνονται ότι μια πιθανη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα μείωνε την κερδοφόρο δανεισμό από την αγορά, αλλά συνάμα θα μείωνε και το χρήμα που μπορεί να διαθέσει το γερμανικό κράτος προς τις γερμανικές τράπεζες. Η επιμμονή των γερμανικών τραπεζών επιβαρρύνει το τεταμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τελευταία μεταξύ της A. Merkel και του Joseph Ackermann.

Οι επίσημες επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό είναι αξιοσημείωτες. Μι από τις πρώτες χώρες που επισκεύθηκε ο Γ. Παπανδρέου ήταν η Αγγλία. Ακολούθησαν κάποιες διεθνείς διασκέψεις, ένα ταξίδι στην Γαλλία και την Μόσχα. Την Γαλλία επισκευθηκε και ο πρόεδρος της Ρωσία σηματοδοτόντας την συνεχιζόμενη οικονομική και αμυντική συνεργασία των δύο χωρών με βάση την ανάπτυξη αγωγών αερίου στην Μεσόγειο. Τώρα ο Γ. Παπανδρέου καλείται να επισκευθεί την Γερμανία, και ακολούθως τις ΗΠΑ, μετά από βιντεοδιασκεψη του G. Brown, της A. Merkel, και του B. Obama με τον Γ. Παπανδρέου.

Το συντονισμένο τρίπολο Αγγλίας, ΗΠΑ, Γερμανίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα ασφάλιστρα των δανείων των Ελληνικών ομολόγων κυμαίνονται στις 440 μονάδες και είναι τα υψηλότερα στην Ε.Ε.. Αντίστοιχα το CDS της Πορτογαλίας βρίσκετα στις 220, και της Ισπανίας στις 170 (πηγή: Bloomberg). Και οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα, με μεγάλο έλλειμα και δημόσιο χρέος. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στην λίστα των αυξανόμενων CDS έρχονται να προστεθούν οι Αγγλία, και οι ΗΠΑ. Οι δύο αυτές χώρες μπορούν να αμυνθούν μιας πιθανής επιθέσεως από τις αγορές ρυθμίζοντας την αξία και την ροή του νομίσματος τους. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στο ευρώ, έχοντας απωλέσει την εγχώρια βιομηχανία της και μην έχοντας την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της.

Η κινητικότητα των τριών ηγετών γύρω από το θέμα δεν θα πρέπει να μας εκπλήσει, δεδομένου ότι η Deutsche Bank, ασφαλίζει tο μεγαλύτερο μέρος των CDS των χωρών αυτών, και σε συνδιασμό με την άκρως επιθετική πολτική της τράπεζας υπό την καθοδήγηση του Ackermann. Εξού και οι μετοχές της εταιρίας επιρρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στο Ελληνικό"δράμα". Στις 26 Φεβ. ο ΔΣ της γερμανικής τράπεζας συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με τον Γ. Παπανδρέου. Ακολούθησαν δηλώσεις του Γ. Πεταλωτή που επιβεβάιωναν την άρνηση της DB να αγοράσει εκ νέου ελληνικά ομόλογα ύψους 15 δις ευρώ.

Παρά ταυτά, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα διατηρούν την μεγαλύτερη απόδοση στην ευρωζώνη, με το επιτόκιο να ανεβαίνει στα 6,6% όταν αντίστοιχα η απόδοση των Αγγλικών ομολόγων μειώθηκε στο 3,4%. Ως γνωστόν το 2008, το γερμανικό κράτος ενίσχυσε το τραπεζικό τους σύστημα με 485 δις ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες πιέζονται λοιπόν ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους ούτως ώστε να αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια που εδέχθησαν και πιθανώς να δεχθούν στο μέλλον το συντομότερο. Για τον λόγο αυτό το Γερμανικό κράτος έχει συμφέρον να ενισχύει την οικονομική επίθεση εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και μέσω "πολιτικών" πιέσεων, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσφερθεί να βοηθήσει την Ελληνική οικονομία μέσω των Αμερικανικών τραπεζών, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Ίσως, εντέλει να προωθηθεί η ιδέα της προσφυγής στο ΔΝΤ που ελέγχεται πολιτικά από τις ΗΠΑ. Ίσως η κινητικότητα να συμβάλει στην σύναψη μιας κοινης οικονομικής αμυντικής έναντι των τριών κρατών έναντι των διεθνών τραπεζών.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η κινητικότητα που ενισχύεται από την παρουσία του Oli Ren στην Αθήνα, προμηνύει ότι κάτι σοβαρό μαγειρεύεται. Η Ελλάδα παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα της Αργεντινής πριν την κατάρρευση της το 2001. Έλλειμα, χρέος, απώλεια της παραγωγής λόγω της νομισματικής ακαμψίας, διαρροή καταθέσεων, και αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν οι "σύμμαχοι"να επιλλέξει η Ελλάδα την αμυντική της στάσης πληρωμών, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχαναν την χήνα με τα χρυσά αυγά που λέγεται Ελληνικό ομόλογο! Μια επιλογή που θα έβλαπτε την Ελλάδα σε περίπτωση που προσελκούσε μεγάλες επενδύσεις ξένων κεφαλαίων. Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια όμως στην χώρα μας είναι ελάχιστα.

Η συνεννόηση των τριών ηγετών διακρίνεται και στις σημερινές δηλώσεις του Παπανδρέου με τις οποίες ζητά από τον Ελληνικό λαό επιπλέον θυσίες, για να αποφύγει τον "εφιάλτη" της χρεοκοπίας ( πηγή) Προς το παρόν τα φορολογικά μέτρα δείχνουν να αποδίδουν πλεόνασμα στον κρατικό προυπολογισμό.

Ένα πάντως είναι βέβαιο! Όταν το κράτος έχει ανάγκη η τράπεζες πέφτουν για να σαν τα κοράκια επάνω του. Όταν όμως οι τράπεζες έχουν ανάγκη το κράτος σχίζεται να τις βοηθήσει. Αυτό διότι οι τραπζίτες δεν χάνουν ποτέ. Χάνουν μόνο οι πελάτες τους.

ΕΨ