Δώρο η "άρση της βίζας", αλλά για ποιους;

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Πριν λίγες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου απέσπασε την δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα για την άρση της τουριστικής βίζας που μέχρι σήμερα ίσχυε για τους Έλληνες πολιτές. Η άρση είχε εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια για άλλες Ευρωπαικές χώρες αλλά παρότι υπήρξαν πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν το καθεστώς τις βίζας συνέχισε να ισχύει για τη χώρα μας. Μέσω του μέτρου ελέγχονταν όσοι εισέρχονται στις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέπεται η παράνομη μετανάστευση.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μέτρο θα ενισχύσει τον τουρισμό εξ Ελλάδος στις ΗΠΑ και φυσικά την αγορά δολλαρίων από τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος τις βίζας υπέρβαινε τα 100 ευρώ, και η διαδικασία διαρκούσε τουλάχιστον μιαμιση ημέρα. Με το σημερινό χαμηλο κόστος ενός υπερατλαντικού ταξιδιού η βίζα κόστιζε σχεδόν 20% του εισιτηρίου στην Ανατολική ακτή. Επιπλέον οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επιτέλους ότι οι Έλληνες ακολουθούν μόνο νόμιμες διαδικασίες μετανάστευσεως.

Όμως η χρονική συγκυρία επί τις οποίας επήλθε η περίφημη άρση μπορεί να μην είναι και τόσο τυχαία.

Ανεκαθεν οι περισσότεροι Άλβανοι είχαν ως όνειρο τους να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Φυσικά όπως πάντα... παράνομα! ΄Ομως οι βίζες προς του Αλβανούς υπηκόους ήταν ελάχιστες. Δεδομένου ότι η άρση της βίζας για την Αλβανία θα ήταν εντελώς παράλογη, οι ΗΠΑ ίσως να ανταμείβουν τον εκλεκτό του βαλκανικό λαό έμμεσα. Μέσω της απόδοσης της Ελληνική ιθαγένειας στους εν Ελλάδι νομιμοποιηθέντες Αλβανούς, οι ΗΠΑ αυτομάτως άρουν την τουριστική βίζα για σημαντικό αριθμό Αλβανών οι οποίοι έχουν κατά κάποιο τρόπο περάσει μια, έσω και χαώδη, διαδικασία διαλογής στην Ελλάδα.

Φυσικά το γεγονός ότι πρόκειται μόνο για τουριστική βίζα δεν πρόκειται να σταματήσει τους επίδοξους λαθρομετανάστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την "γη της επαγγελίας".

Ο χρονικός συσχετισμός των δυο γεγονότων μπορεί ίσως να είναι άτοπος, αλλά ... βγάζει μάτι!

ΕΨ

2 comments:

fairy 15 Μαρτίου 2010 - 7:36 μ.μ.  

Διορατικός συλλογισμός, ορθός και πάλι.

Θεό7δωρος 15 Μαρτίου 2010 - 11:38 μ.μ.  

Και γενικότερα οι ΜΟυσουλάνοι!
Αν γίνει μια τρομοκρατική επίθεση στην Αμερική από έναν ελληνοποιημένο Αφγανό, οι Αμερικάνοι δε θα το εξετάσουν αυτό.
Τοτε αλοιμονό μας!