Ο ενδοτισμός και η συγκάληψη προσβάλλουν το αξιόμαχο της Ελλάδας και οδηγούν σε κλιμάκωση

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010


"«Προβληματισμός» λέει, υπάρχει στα ανώτατα κλιμάκια του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς των Τούρκων στη θάλασσα και στον αέρα. Κατά το πιο πρόσφατο επεισόδιο, με οπλισμένα τουρκικά μαχητικά να παρενοχλούν επικίνδυνα ελληνικό ελικόπτερο και να πετούν επιθετικά πάνω από κατοικημένο νησί (Φαρμακονήσι) με πολιτικό στόχο την τρομοκράτηση των κατοίκων, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος διασύνδεσε την επικίνδυνη αυτή πρακτική με τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την «εξαγωγή» της σύγκρουσης μεταξύ του τουρκικού στρατού, δηλαδή των κεμαλιστών και ισλαμιστών στο Αιγαίο και στην Ελλάδα."

Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια του άρθρου του Μάριου Ευρυβιάδη "Καταναγκασμός στο Αιγαίο και Κύπρο" επικρίνει την λανθασμένη εκτίμηση του Ε. Βενιζέλου που προβάλει την Τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο ως μέρος της εγχώριας κόντρας μεταξύ Κεμαλιστών και Ισλαμιστών στην Τουρκία. Ο συγγραφέας διαιρωτάται αν όντως η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος τρέφει μια τόσο λανθρασμένη εκτίμηση.

Η αλήθεια είναι ότι εμπειροι πολιτικοί όπως ο Ε. Βενιζέλος γνωρίζουν ότι η Τουρκική επιθετικότητα αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου Τουρκικού σχεδίου με στόχο εδαφικές διεκδικίσεις, και όχι μια επικοινωνιακή προβοκάτσια για εσωτερική κατανάλωση. Όμως μια τέτοια δήλωση από τον Έλληνα υπουργό δεν θα συμβάδιζε με τις εντολές των συμμάχων για πρωτοβουλίες καλής γειτνίασης. Επιπλέον το υπουργείο Εθνικής Αμύνης επιχειρεί να δώσει μια νότα χαμηλών τόνων στις προκλήσεις πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει την κλιμάκωση. Γι αυτό το λόγο με δεύτερη ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ διέψευσε την προ 12ώρου ανακοίνωση που εξέδωσε κια με την οποία αναφέρε αρχικά ότι η Τουρκική κορβέτα εξέπεμψε σήμα στο εμπορικό πλοίο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ για την πραγματοποίηση νηοψίας ενώ βρισκόταν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η πάγαια τακτική των Τούρκων είναι απλή: Κάθε φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση, πιέζουν ώστε να δοκιμάσουν την ετοιμότητα και τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Τα τελευταία 15 χρόνια η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος εμφανίζεται πάντα ενδοτική. Σήμερα που η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο τη Ευρώπης και των διεθνών αγορών είναι ακόμ μια κατάλληλη στιγμή για του Τούρκους να οξύνουν τις επιθετικές δραστηριότητες τους που έχουν ως στόχο την διχοτόμηση του Αιγαίου. Την ίδια τακτική ακολουθούν οι Τούρκοι με στο Βόρειο Ιράκ, όπου διατειρούν Τουρκόφωνη μειονότητα, και από την εποχή που οι ΗΠΑ περιόρισαν την εθνική κυριαρχία του Ιράκ στο βόρειο τμήμα, οι Τούρκοι εισβάλλουν στρατιωτικά. Ο στόχος είναι και σε αυτή την περίπτωση τα πετρέλαια της περιοχής.

Ο στόχος αυτός επιβάλει ότι όσο η Ελλάδα δεν αντιδρά, οι Τουρκικές προκλήσεις θα συνεχίζονται και θα εντείνονται. Κατ αυτό τον τρόπο η τακτική της αποκλιμάκωσης που επιδιώκει η Ελλάδα οδηγεί στην κλιμάκωση, διότι εντέλει η μόνη λύση που θα απομένει στο συρτάρι θα είναι η πολεμική σύρραξη.

Οι αντιδράσεις δεν χρειάζεται να είναι κατ ανάγκη στρατιωτικές. Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει πολιτικά αντίμετρα, μπλοκάροντας την ευρωπαική ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όμως κάτι τέτοιο θα δυσσαρεστούσε τους οικονομικούς κύκλους που ελέγχουν την Ευρωπαική Επιτροπή και έχουν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στην Τουρκία.

Όμως το κυριότερο σημείο σε αυτό το ζήτημα είναι ότι οι Τουρκικές παρενοχλήσεις και οι παραβιάσεις αποτελούν ένα συντεταγμένο ψυχολογικό πόλεμο. Το ηθικο ενός λαού αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Βάσει αυτής της αρχής, το ηθικο και το αξιόμαχο του Έλληνα βάλεται κάθε φορά που οι πολιτικοί μας ενδίδουν στις Τουρκικές πιέσεις. Τούτο είναι κάτι που οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι προκλήσεις αυτές πραγματοποιούνται τις ημέρες του εορτασμού της εθνικής μας ανεξαρτησίας! Μια χρονιά που μάλιστα η εορτή δεν θα πραγματοποιηθεί από της Ελληνικές διπλματικές αποστολές στο εξωτερικό για εξοικονομιση πόρων.

Η υποβάθμιση και η συγκάληψη μπορεί μεν να στοχεύουν στον ευησυχασμό της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά μακροπρόθεσμα υπονομεύουν το αξιόμαχο του λαού μας.

ΕΨ