Ασύμφορο για την Ελλάδα το ΔΝΤ;

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

Εντέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλλεξαν να την παροχή δανείων προς την Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των 30 περίπου δις που θα προσφερθούν στην χώρα μας, θα προέρχεται από τα υπάρχοντα αποθεματικά ευρωπαικών χωρών. Αυτή η λύση δεν θα πρέπει να προκαλεί εκπληξη μιας και τον τελευταίο χρόνο τα αποθεματικά των ευρωπαικών χωρών προς του ΔΝΤ αυξήθηκαν κατα 125 δις ευρώ, ως μέρος της συνολικής ενίσχυσης του ταμείου κατα 500 δις δολ. από την G20!

Το γεγονός ότι Θα δανειστούμε από τις καταθέσεις ευρωπαικών χωρών στο ΔΝΤ, παρά από τις ίδιες της ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Το επιτόκιο δανεισμού θα κυμανθεί κοντά στο 4%, 2% χαμηλότερα από το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων. Όμως υπάρχει και μια ακόμη πτυχή της επιλογής του ΔΝΤ που δεν έχει συζητηθεί.

Το ΔΝΤ αποτελεί έναν οργανισμό στήριξης του συστήματος του δολλαρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών στο ΔΝΤ είναι σε δολλάρια. Με δεδομένη την θεαματική άνοδο που σημειώνει το δολλάριο τους τελευταίους μήνες, η αξία του δολλαρίου ενδέχεται να ξεπερνά κατά πολύ τα σημερινά επίπεδα.

Αν λοιπόν δανειστούμε σήμερα από το ΔΝΤ σε δολλάρια, πέρα από τον τόκο, θα πρέπει να πληρώσουμε την ενδεχόμενη διαφορά του δολλαρίου στο μέλλον. Επιπλέον, το ίδιο το δάνειο ενισχύει την αξία του δολλαρίου διότι ο τόκος προσθέτει 4% επί του ποσού στην ζήτηση του δολλαρίου. Η επιρροή αυτή δεν είναι μικρή μιας και πολλές άλλες χώρες πέρα από την Ελλάδα όπως η Ουγγαρία ($25 δις) , η Ουκρανία ($16,5) το Τατζιγκιστάν ($116 δις), δανείζονται θηριώδη ποσά από το ΔΝΤ.

Φυσικά, όλα αυτά είναι ανεξάρτητα από τα σκληρά μέτρα που πρόκειται να επιβάλει το ΔΝΤ. Μια λύση που επιτρέπει στην Ε.Ε. να πιέσει την Ελλάδα έμμεσα, δίχως να εισπράτει το μένος των Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η βοήθεια μέσω ΔΝΤ αποτελεί αρχικά εγγύηση ώστε να μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί στην αγορά ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια.

ΕΨ