Η παρολίγο "διάλυση" των Ειδικών Δυνάμεων

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που να σκιαγραφεί καλύτερα την παρακμή στην οποία έχει υποπέσει το φρόνημα στις άλλωτε Ένδοξες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός ονομάζεται Νικόλαος Ντούβας. Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός ΓΕΣ!

Κατά αινιγματικό τρόπο, ο καλά δικτυομένος στρατιωτικός, μετά την αποστρατεία του, τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΟ, θυγατρικής της εταιρίας των Ελληνικών Πετρελαίων. Εκεί καθησε για 2 περίπου χρόνια. Ποια είναι άραγε η νομική άποψη για την παράλληλη αμοιβή με αρκετές χιλιάδιες ευρώ των συνταξιοδοτημένων στελεχών του δημοσίου στα ΔΣ εταιριών του .... Δημοσίου;

Το όνομα του αντιστράτηγου συνδέθηκε με πολλά αρνητικά συμβάντα που αμαύρωσαν την εικόνα των Ενόπλεων Δυνάμεων. Περιστατικά όπως η συντριβή του Σινούκ, η μετεγκατάσταση των Κέντρων Εκπαιδεύδεως Νεοσύλλεκτων στην παραμεθόριο και η κλοπή στρατιωτικού οχήματος Hummer είναι γνωστά. Εδώ θα ασχοληθούμε με μια πτυχή η οποία είναι μάλλον άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Ως γνωστόν, οι μονάδες των Ειδικών δυνάμεων είναι από τις λίγες που διατηρούν ακόμη το αξιόμαχο τους! Ο αντιστράτηγος Ντούβας λίγο έλειψε να σχετίσει το όνομα του με την διάλυση των Ειδικών Δυνάμεων. Πως ακριβώς το επεδίωξε να το "πετυχει" αυτο ο Ν. Ντούβας;

O A/ΓΕΣ είχε έναν κουμπάρο αξιωματικο ονόματι Κοτούλα! Ο υποστράτηγος Κοτούλας είχε αποστρατευθεί το 2000 για ψυχολογικούς λόγους. Όταν το 2004 ανέλαβε καθήκοντα Α/ΓΕΣ ο Ντούβας, επανέφερε σε ενεργεία τον κουμπάρο του και του ανέθεσε την διεύθυνση των Ειδικών Δυνάμεων. Οι μονάδες των ΕΔ είναι εθελοντικές, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν οπλίτες και μόνιμα στελέχη που έχουν καταταγεί σε Όπλα του στρατού ξηράς πέραν του Πεζικού. Ο νέος διευθυντής είχε όμως μια "ιδιαιτερότητα". Ήθελε να βλέπει στις ΕΔ μόνο πεζικάριους! Αξίζει να σημειωθεί δε ότι κατά την διάρκεια επισκέψεως του στην μονάδα της επίλεκτης Ζ´ ΜΑΚ, απεύθυνε στους άνδρες της χυδαίους χαρακτηρισμούς που έθιγαν τον ανδρισμό τους, και όχι μόνο!

Έτσι λοιπόν, ο "κουμπάρος" ζήτησε από τον Ν. Ντούβα να διώξει όλους τους άνδρες των ΕΔ που είχαν έλθει στις μονάδες από άλλα Όπλα! Εν μια νυκτί, διώχθηκαν 480 έμπειρα στελέχη των ΕΔ από τον συνολικό αριθμό των περίπου 3000 που στελεχώνουν τις 11 μονάδες πρώτης γραμμής. Η λειψανδρία που δημιουργήθηκε σε καίριες θέσεις και νευραλγικές μονάδες από τα "καπρίτσια" των στρατηγών διήρκησε μέχρι την αντικατάσταση του Ν. Ντούβα από τον αντιστράτηγο Δ. Γραψά τον Μάρτιο του 2006. O Γραψάς ανακάλεσε την διαταγή και επέστρεψαν πολλά από τα παλαιά στελέχη στις ΕΔ. Όμως η πικρία και η καχυποψία προς την ανώτατη ηγεσία των Ενόπλεων δυνάμεων ήταν πολύ πιο δύσκολο να επανορθωθεί!

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον Ν. Ντούβα μπορείτε να βρείτε σε άρθο στο Βήμα, και στην εφημερίδα Ο Χρόνος. Περεπιπτόντως ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Κοτούλας λειτουργεί ταξί στον Βόλο.

ΕΨ

5 comments:

Ανώνυμος 10 Απριλίου 2014 - 3:20 μ.μ.  

Είχα την "τιμή" να υπηρετήσω με δκτή ταξιαρχίας τον τότε ταξίαρχο κοτούλα. Επίτηδες άφησα το "κ" μικρό...

Elvrouhos 28 Οκτωβρίου 2014 - 3:16 μ.μ.  
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2015 - 7:41 μ.μ.  

Ειχα την τιμη να υπηρετησω στην 1η Μοιρα αλεξιπτωτιστων στο Μαλεμε με διοικητη τον Νικολαο Ντουβα.ΑΥΣΤΗΡΟΣ,ΔΙΚΑΙΟΣ,ΤΙΜΙΟΣ, μα πανω απ'ολα ΑΝΘΡΩΠΟΣ.Αντωνης 90ΣΤ ΧΑΝΙΑ

Ανώνυμος 21 Φεβρουαρίου 2017 - 2:25 π.μ.  

Ο κυριος ακατανομαστος-κοματοσκυλος-τεκτονι,εριξε καμια σφαιρα καποτε στην κυπρο και τα κονομισε καλα για τα επομενα 40 χρονια, και οι πραγματικοι μαχητες με τα κομενα ποδια και χερια δε πηραν ουτε συνταξη, και ρωτω λοιπον τι περιμενεις απο μια χωρα που και ο στρατος της εχει τετοια διαφθορα τι περιμενεις απο το απλο πολιτη οταν οι ιδιοι οι αξιωματικοι ειναι λαμογια ωραια παιδια πηραν απο τις σχολες τους να τους χαιρομαστε!

Unknown 19 Απριλίου 2017 - 10:16 μ.μ.  

Ηταν για τα σίδερα απλά...και μας τον φέρανε για διοικητή ταξιαρχιας επικίνδυνος να κυκλοφορει ελευθερος