Αναγκαία η πολιτική πίεση στο ζήτημα της ΑΣΠΙΣ

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Δυστυχώς όπως όλα δείχνουν το πλοίο της ΑΣΠΙΣ βούλιαξε και ουδείς ενδιαφέρεται να το ανελκύσει. Η κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να προσφέ;ρει λύση. Όμως το ΠΑΣΟΚ προτιμά να σταυρώνει τα χέρια του, αφήνοντας έναν εκ των εκλεκτών επιχειρηματιών του κόμματος αλώβητο, εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Παράλληλα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ΜΜΕ έχουν θάψει ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα της Ελλάδος.

Με πρόσχημα το ευρωπαικό δίκαιο, ο υφυπουργός Σαχινίδης τοποθετήται κατά του νόμου Παπαθανασιου με βάση τον οποίο το κράτος εγγυάται τα συμβόλαια ζωής. Όμως όπως προκυπτει από τις συνελέυσεις του συλλόγου ασφαλιστών, η Ε.Ε. δεν ρυθμίζει τον κλάδο ασφαλειών. Ο Σαχινίδης σχεδιάζει καινούριο νόμο με τον οποίο θα επιδιώξει την δημιουργία ενός ταμείου που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας παρόμοιας περίπτωσης με χρήματα που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Αν η λύση βασιστεί σε αυτό το μοντέλο μόνο, τότε οι πελάτες θα λάβουν μέχρι το μισό τους κεφάλαιο μετά από 4 περίπου χρόνια. Τι μέλει γεννέσθαι όμως με το αποθεματικό; Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει νόμο που θα τακτοποιούσε την ανάληψη των συμβολαίων υγείας και ζωής από άλλες ασφαλιστικές εταιρίες. 08;μως τέτοια πρόθεση δεν διακρίνεται στον ορίζοντα.

Τα πράγματα περιπλέκονται αν εξετάσουμε ποιοι έχουν αναλάβει το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης. Για παράδειγμα, ο Ιωάννης Παντελίδης, που έχει ορίσει η κυβέρνηση ως επόπτη χαρτοφυλακίου, είναι προσωπικός φίλος του υφυπουργού αλλά και πρώην δικηγόρος του Παύλου Ψωμιάδη. Υπολογίζεται ότι θα λάβει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό ως αμοιβή για την καταγραφή των λογιστικών της εταιρίας. Επιπλέον μια τέτοια καταγραφή δεν πρόκειται να "κυνηγήσει" τις διαρροές κεφαλαίων, αλλά και τις παράνομες δραστηριότητες που σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες δεν είχαν καταγραφεί.

Δυστυχώς, παρότι οι ο σύλλογος των ασφαλιστών επικαλείται καλές προθέσεις ως προς τα δίκαια των πελατών, η συμβολή του στην εξαπάτηση των πελατών αλλά και οι επαφές που διατηρεί με το περιβάλλον του Παύλου Ψωμιάδη κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέουν.

Ο νεοιδρυθής σύλλογος ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ προσανατολίζεται προς μια διεκδίκιση νομικής φύσεως. Η νομική οδός όμως απαιτεί χρόνο, χρήμα και δεδομένων των προβλημάτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προδιαγράφει μια αμφίβολη κατάλληξη.

Τι έχει απομείνει;

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, και απαιτεί την παρέμβαση πρώτα της κυβέρνησης, και μετά της Δικαιοσύνης. Όμως παρά την τεράστια διάσταση του προβλήματος και των επιπτώσεων, κανένα κόμμα δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα! Μόνο ελάχιστοι πολιτικοί, και αυτοί περιστασιακά. Το γεγονός αυτό συνηγορεί ως προς την διάσταση της διαπλοκής του συγκεκριμένου επιχειρηματία με το ευρύτερο πολιτικό φάσμα.

Απαιτείται λοιπόν οργάνωση των ιδίων των ασφαλισμένων και άσκηση πολιτικής πιέσεως προς τους πολιτικούς της περιφέρειας τους αλλά και με δυναμικές κινητοποιήσεις. Δυστυχώς, στην πλειονότητα τους οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ είναι άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να διεκδικούν τα δίκαια τους κατ´ αυτόν τον τρόπο. Ήρθε όμως η ώρα να "αυτοσχεδιάσουν", να -βγουν στους δρόμους και να μάθουν να διεκδικούν! Eιδάλως η ΑΣΠΙΣ θα προστεθεί στην μακρά λίστα με τα σκάνδαλα που μας έπληξαν και επιτρέψαμε να συγκαληφθούν!

ΕΨ