Η ολιγωρία στο ζήτημα των ημιυπαίθριων και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Μια από τις προεκλογικές εξαγγελείες του ΠΑΣΟΚ ήταν το πάγωμα του νόμου Σουφλιά για τους ημιυπάιθριους, και την αντικατάσταση του με νέο νομοσχέδιο. Πέντε μήνες αργότερα, και αφού η χώρα είχε δανειστεί κάμποσα δισεκατομμύρια με το υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων χρόνων, το ΠΑΣΟΚ πάγωνε επίσημα τον νόμο, επιδεικνύοντας μια τραγική ολιγωρία σε μια υπόθεση που θα επεφερε σημαντικά έσοδα στην κυβέρνηση.

Ποιος ο λόγος αυτής της ολιγωρίας;

Η αρχική τοποθέτηση της κ. Μπιρμπιλη ήθελε το πάγωμα του νόμου διότι η οικολογική ευθιξία του κόμματος δεν μπορούσε να νομιμοποιήσει αυθαίρεσίες εις βάρος του περιβάλλοντος (!) Έπειτα, έφερε το δικό της νομοσχέδιο που δεν νομιμοποιούσε αλλά "τακτοποιούσε" για 40 χρόνια τις αυθαιρεσίες (εδώ). Δύο ημέρες αργότερα όμως, το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε σημαντικά, με την κ. Μπιρμπιλή να ανακοινώνει πανηγυρικά ότι το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο από το αντίστοιχο της ΝΔ διότι ... ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ τις αυθαιρεσίες, ενώ το νομοσχέδιο Σουφλιά "τακτοποιούσε" μόνο (!) Στην ουσία ο όρος τακτοποίηση χρησιμοποιηθηκε για να παραβιάζεται το Σύνταγμα με τρόπο... "ευγενικό".

Μπερδευτήκατε μήπως;

Να σας βοηθήσω.

Στην ουσία πρόκειται για δικαιολογίες που μπορεί σε πρώτη ματιά να επιδεικνύουν μια παντελή έλλειψη σχεδιασμού στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην ουσία αφήνουν υπόνοιες για εσκεμμένη και σχεδιασμένη ολιγωρία. Τα γεγονότα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση περίμενε πρώτα να διαμορφωθεί το νέο φορολογικό της νομοσχέδιο, το οποίο τροποποιεί σημαντικά την φορολογία των ακινήτων.

Το νέο φορολογικό νόμοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ φορολογεί την πρώτη κατοικία αν η αξία της υπερβαίνει τις 400 χιλιάδες ευρώ, κάτι που με τις σημερινές υπεραξίες ισχύει για την πλειονότητα των κατοικιών σε περιοχές μέσου και ανώτερου εισοδήματος. Επιπλέον το νομοσχέδιο της κ. Μπιρμπιλη προσθέτει την αξία των αυθαιρεσιών στην συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Κατ αυτόν τον τρόπο, όποιος φερειπιν νομιμοποιεί τον "ημιυπαίθριο" του θα καλείται να πληρώσει υψηλότερους φόρους ιδιοκτησίας ανδρομικά, από την ισχύ του φορολογικού νόμου και όχι την νομιμοποίηση του αυθαιρέτου!

Τέλος, η νομιμοποίηση αποτελεί ένα μέτρο καταγραφής και συλλογής πληροφοριών για την κυβέρνηση που πέρα από τους επιπρόσθετους φόρους που θα συνοδέυουν τις νομιμοποιήσεις, θα μπορεί να επιβάλει και την νέα διαδικασία της Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίων με την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ισχύος δέκα χρόνων.

ΕΨ