Ημέρες και έργα του ΠΑΣΟΚ: Από την χρεοκοπία στο ΔΝΤ

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Εστάλη λοιπόν η περίφημη επιστολή της ελληνικής κυβερνήσεως στο ΔΝΤ. Ξαφνικά όλες οι μάρκες μοιάζουν να έχουν πέσει στα σωστά σημεία.

Κακά τα ψέματα, η πορεία προς το ΔΝΤ ήταν προδιεγραμμένη ήδη από την αρχή της δεκαετίας. Πέραν του προφανούς, το επιβεβαιώνουν και άνθρωποι που έχουν γνώση του πολιτικού παρασκήνιου. Την εποχή εκείνη όμως η κυβέρνηση Σημίτη χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της Goldman Sachs ώστε να αποκρύψει μέρος του χρέους, και την ένταξη στην ευρωζώνη σε συνδιασμό με τους λαθρομετανάστες ώστε να ανεβάσει το ΑΕΠ.

Η ουσία όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πτώσης της ανταγωνιστικότητας λόγω του ισχυρού ευρώ.

Η διεύρυνση της Ε.Ε. στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έδωσε μια παράταση στο πρόβλημα. Φθηνά εργατικά χέρια κατέκλυσαν την εργασιακή αγορά, και εργοστάσια μετεγκαταστάθηκαν στην Ρουμανία την Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Πλησιάζει όμως ο καιρός που αυτές οι χώρες θα ενταχθούν στην ευρωζώνη, και αν δεν αλλάξει κάτι θα μετεξελιχθούν από κέντρα παραγωγής σε κέντρα κατανάλωσης. Δύο από αυτές τις χώρες βρίσκονται ήδη υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ.

Διανύουμε λοιπόν μια μεταβατική περίοδο που στόχο έχει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.. Εργαλείο αυτής της πολιτικής αποτελεί το ΔΝΤ.

Η ελεγχόμενη από τα ΜΜΕ εκλογή ενός “Αμερικανού“ προέδρου στην ηγεσία της κυβερνήσεως που θα αναλάμβανε να διαχειριστεί την παράδοση της Ελλάδος στο ΔΝΤ μοιάζει να ήταν προδικασμένη. Στην διαδικασία παράδοσης της εξουσίας συμμετείχε ενεργά η ΝΔ, η οποία υπό τον Σαμαρά συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη.

Εξ αρχής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προέβη σε δηλώσεις περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας που σηματοδοτούσαν τον δρόμο προς το ΔΝΤ. Οι δηλώσεις αυτές προμήνυαν ότι η πόρτα της Ε.Ε. ήταν κλειστή πριν ακόμη αρχίσει τα ταξίδια του ο κ. Παπακωσταντίνου. Έτσι και έγινε. Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, αλλά και περιορισμούς που δεν επιτρέπουν την παρέμβαση της ΕΚΤ, η Ευρώπη αρνήθηκε να προσφέρει βοήθεια δίχως την συμβολή του ΔΝΤ και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που οδηγείται στην επιτήρηση.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είχε “κλειδώσει“ πολύ πριν από την ελληνική κρίση. Πριν από 2 χρόνια μια σειρά από κράτη, με πρωταγωνιστές την Ε.Ε. ανέβασαν το κασέ του ΔΤΝ κατά $500 δις (εδώ). Τα χρήματα προορίζονταν για τις τριτοκοσμικές χώρες που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα από την πιστωτική κρίση. Δεδομένου του μεταρυθμισιτικού ρόλου που διαδραματίζει το ΔΝΤ τις τελευταίες δεκαετίες, τα χρήματα αυτά προορίζονταν για την στήριξη της πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Το ΔΝΤ ήταν λοιπόν προ πολλού η λύση που επέλεξε η Ε.Ε. για να στηρίξει τις αδύναμες PIGS. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τον δρόμο της Ελλάδος θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Εκ των δηλωμένων, ο κύριος στόχος του ΔΝΤ είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, μέσω της μείωσης των μισθών και συνεπώς του πληθωρισμού. Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί η εισαγωγή του αλλοδαπού φθηνού εργατικού δυναμικού εντάσσεται στα πλαίσια αυτού του σχεδίου. Εξού και τα σύνορα τα εξ ανατολάς άνοιξαν και τα σύνορα προς δυσμάς έκλεισαν πολύ πριν η “κρίση“ ανακοινωθεί επισήμως.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι που θέτει το ΔΝΤ εντάσσονται στα πλαίσια των σχεδίων της Ε.Ε. που θέλει να προωθήσει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. Ο ογκώδης κρατικός μηχανισμός της Ελλάδος αποτελεί εμπόδιο στον δρόμο προς την ελεύθερη αγορά. Επιπλέον, με το παρόν σύστημα, το κράτος ελέγχει ακόμη τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, πετρέλαια, λιγνίτη). Μόνο μέσω του ΔΝΤ, μπορεί η Ε.Ε. να προωθήσει την συρρίκνωση του Δημοσίου τομέα, την μείωση των μισθών, και μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων.

Μέσα τα πλαίσια της στήριξης της ανταγωνιστικότητας οι ισχυροί της Ε.Ε. επιδιώκουν να ρίξουν της αξία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι ιδανική διότι τα αποθεματικά του είναι στην πλειονότητα τους σε δολάρια. Η πτώση των μισθών και του πληθωρισμού είναι εξίσου σημαντική εφόσον για να συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας της Ε.Ε. πρέπει να συγκρουστεί με την Κίνα.

Η εικόνα λοιπόν είναι ξεκάθαρη. Η σοσιαλο-ληστρική πολιτική του πατήρ Παπανδρέου μας οδήγησε στην χρεοκοπία, και ο υιός Παπανδρέου μας παρέδωσε στα χέρια του ΔΝΤ (μην ξεχνάτε ποιος στήριξε παρασκηνιακά τον Σημίτη για να συνεχίσει το έργο του πατρός). Το έργο ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, με μερικές διαφημίσεις της ΝΔ στα ενδιάμεσα. Η πορεία που διέγραψε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική οικονομία τα τελευταία 30 χρόνια μας οδήγησε στην πρώτα στην διάλυση της εγχώριας παραγωγής, στην παράδοση του χρηματοπιστωτικού ελέγχου στην ΕΚΤ ("σοσιαληστρισμός" και ευρώ), έπειτα στην δημιουργία μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας (ευρώ), και τώρα στην δημιουργία μιας νέας εγρατικής τάξης που θα εξυπηρετεί το ξένο κεφάλαιο.

Όσο για το χρέος, είτε μέσω τόκων, είτε μέσω της διαφυγής των κεφαλαίων, αυτοί που μας έχουν δανείσει, έχουν πάρει πίσω τα χρήματα τους εις διπλούν.

ΕΨ

3 comments:

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2010 - 1:05 π.μ.  

Ο πατήρ
ΓΕΝΙΚΗ Του πατρός

Ελληνόψυχος 18 Απριλίου 2010 - 8:18 π.μ.  

Χα χα όντως. Την δούλευα αυτή την παρένθεση και ξέχασα να την τελειώσω. Ήθελα να γράψω ότι συνέχισαν το έργο του, πατήρ υιός και άγιο πνεύμα...

Ανώνυμος 18 Απριλίου 2010 - 3:31 μ.μ.  

Ανώνυμε, ο "ιψ" ( με ψιλή και οξεία, α' πρόσωπο ενικού αριθμού)... ξέρεις εσύ! Μάθε μας την κλίση του σε όλες τις πτώσεις, και στους δύο αριθμούς. Αφού μπήκες στον κόπο να διορθώσεις τον Έλληνα, μάθε του και το ουσιαστικό "ιψ", μιας και πάντοτε θα κυκλοφορεί ένας... "ιψ" στο μπλογκ του "ΕΨ" !!

(Επειδή σε είδα πρόθυμο στη διόρθωση, στο προτείνω...)