"Απαγορευμένη περιοχή" για τους πιλότους της Π.Α. το μισό Αιγαίο, σήμερα...

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Από το DefenceNet.gr

Aπαγορεύθηκε με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών στους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, να πλησιάσουν σήμερα στην εναέρια περιοχή Σκύρου-Λέσβου-Αγίου Ευστρατίου-Ψαρών και μεταξύ Χίου-Λέσβου την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τουρκικής αρμοδιότητας περιοχή έρευνας και διάσωσης» (SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE ON 29-30 APR 10, IN THE TURKISH SAR AREAS BOUNDED...) και διεξάγει άσκηση!

Τα νησιά θα έμεναν και πάλι, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα μετά την απαγόρευση πτήσεων ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού λόγω της τουρκικής εορτής στις 23 Απριλίου, χωρίς την «ομπρέλα» της Πολεμικής Αεροπορίας, αν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ δεν «σήκωναν» με δική τους πρωτοβουλία τέσσερα μαχητικά τα οποία περιπολούσαν γύρω από την περιοχή της τουρκικής άσκησης.

Το θέμα αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή 23/04 το defencenet.gr, δημοσιεύοντας την τουρκική ΝAVTEX. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν αντιδρά στον χαρακτηρισμό TURKISH SAR AREAS BOUNDED (τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης που περιεχόταν στη ΝAVTEX που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή 23/04 η Άγκυρα. Και εν συνεχεία δώσαμε (η ΥΠΑ, κατόπιν εντολών άνωθεν) και ... έγκριση για την διενέργεια της άσκησης!

Σήμερα όλο το κεντρικό βόρειο και ανατολικό Αιγαίο από την Σκύρο μέχρι την Λέσβο και την Χίο ήταν «κλειδωμένο» από τις τουρκικές δυνάμεις χωρίς να έχουν δικαίωμα οι ελληνικές δυνάμεις να εισέλθουν σε αυτό το χώρο

Οι συντεταγμένες των δύο περιοχών είναι οι ακόλουθες:

AREA.I
39 04 N 024 55 E
39 04 N 025 30 E
38 44 N 025 30 E
38 44 N 024 55 E

AREA.II
38 55 N 026 00 E
38 51 N 026 20 E
38 43 N 026 12 E
38 44 N 025 53 E

Η τουρκική άσκηση συνεχίζεται και αύριο και οι εντολές στους Έλληνες πιλότους είναι σαφείς: «Μην πλησιάσετε»!

***
Σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων από την τουρκική Αεροπορία σήμερα στο Αιγαίο, κυρίως λόγω της άσκησης έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Είμαστε υποχρεωμένοι – ειδικά σήμερα- να σημειώσουμε το παντελώς ανακριβές της ανακοίνωσης του ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την δήθεν αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών, δεδομένου ότι τα μαχητικά της ΠΑ πήραν αυστηρές εντολές να μείνουν μακριά –όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε σχετική είδηση- από τη δεσμευμένη περιοχή εκ μέρους της Τουρκίας στο κεντρικό Αιγαίο!

Πιο συγκεκριμένα ένας σχηματισμός από 13 αεροσκάφη, και εφτά μεμονωμένα προχώρησαν σήμερα σε 8 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 9 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Από αυτά τα 4 έφεραν οπλισμό. Τα μαχητικά της τουρκικής Aεροπορίας αφού εκτέλεσαν χωρίς άλλο πρόβλημα το πτητικό τους πρόγραμμα στο κεντρικό Αιγαίο αποχώρησαν.

Τα μεμονωμένα αεροσκάφη και (ελικόπτερα) συμμετείχαν στην άσκηση SAR.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr