Γιώργος Καρατζαφέρης, γροθιά στο ελεύθερο διαδίκτυο

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Την επιβίωση τους συστήματος καλείται να υπερασπίσε το νέο, “πατριωτικό“ μέλος της κοινοβουλετικής οικογένειας. Με εκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, με καταδίκες εναντίον οποιουδήποτε ζητά δικαιοσύνη έναντι των απατεώνων της διακυβέρνησης, με αποστροφή προς κάθε δυναμική κινητοποίηση, με την ψήφιση της παράδοσης της χώρας στους διεθνείς τραπεζίτες, και με την τρομοκράτηση του λαού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέτρα του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, όπως για παράδειγμα η άυξηση του ορίου απωλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας του Γιώργου Καρατζαφέρη εντάσσεται και η πρόσφατη επίθεση εναντίον της ανωνυμίας των μπλογκς. Με αφορμή την δράση κάποιων μπλογκ που είναι εμφανές ότι λειτουργούν προβοκατόρικα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει την απαγορεύση της ανώνυμης συγγραφής στα blogs. Πρακτικά, ένα τέτοιο νομοθέτημα αφορά όχι μονο το blogging αλλά γενικότερα την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο.

Συνηθισμένος στο σύστημα που ρυθμίζει την λειτουργεία των ΜΜΕ, ο καναλάρχης και το παρασκήνιο που προφανώς τον στηρίζει, έχουν συνειδητοποιήσει ότι το διαδίκτυο είναι το μόνο βήμα δημόσιας έκφρασης που δεν ελέγχεται αποκλειστικά απο το σύστημα και το κεφάλαιο. Στο πρόσωπο των εκατοντάδων bloggers το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο διακρίνει μια τεράστια απειλή για τις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Μήλο της έριδος η προστασία των πολιτικών

Ο πρόεδρος το ΛΑ.Ο.Σ. εκφράστηκε ανοικτά και συγκεκριμένα από το πόδιο της βουλής, κάνοντας λόγω για την ανάγκη προστασίας των πολιτικών και μόνο από τα μπλογκς – όχι κάποιας άλλης μερίδας πολιτών. Ας μην ξεχνούμε ότι μέχρι στιγμής οι πολιτικοί προστατεύονται από την βουλευτική ασυλία, την παραγραφή, και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Συνάμα το προφίλ τους στα Μέσα ενημέρωσης προστατέυεται από μια πελατειακή σχέση που διατηρούν με τους μεγαλομετόχους αυτών.

Όμως πολλά είναι τα blogs που ασκούν σκληρή και ουσίωδη κριτική για την πρόσφατη αλλαγή πλεύσης του ΛΑ.Ο.Σ., και τις πρόσφατεςς πολιτικές επιλογές του. Έτσι, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Καρατζαφέρης δεν προστατεύει μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά επιχειρεί να καλύψει τις κινήσεις του δικού του κόμματος που συμπλέουν με το κατεστημένο. Διότι, όσο πιο κοντά συμπλέει ο ΛΑ.Ο.Σ. με το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο, τόσο απομακρύνεται από την αφθαρσία που τόσο καιρό απολάμβάνει.

Γιατί την ανωνυμία;

Η ανωνυμία του διαδικτύου έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα σε μια χώρα όπου πρότινως για να εκφραστούν κάποιες κάποιες ιδέες ανοικτά χρειάζονταν πολιτικοοικονομικές πλάτες και αστυνομική προστασία - αγαθά που απολαμβάνουν τρεις κατηγορίες πολιτών: οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σήμερα, με βάση τον ελληνικό νόμο, η άρση του απορρήτου στο διαδίκτυο μπορεί να επέλθει μόνο αν επάρχει καταγγελία για κακουργηματική πράξη και όχι στην περίπτωση πλημμελήματος.

Υποσκάπτοντας λοιπόν την ανωνυμία στο διαδίκτυο, ο Καρατζαφέρης γνωρίζει ότι θα επέλθει η φίμώση της ελευθερίας έκφρασης. Ανα πάσα στιγμή το κεφάλαιο θα μπορεί να σύρει στα δικαστήρια απλούς πολίτες ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει βάσιμη παραβίαση νόμων. Επιπλέον, ο εκάστοτε blogger και η οικογένεια του θα κινδυνεύουν άμεσα από την δράση των παρακρατικών στοιχείων. Και στις δύο περιπτώσεις, οι απλοί πολίτες δεν χαίρουν της προστασίας που απολαμβάνουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ο Γ. Καρατζαφέρης διότι ο Ά. Γεωργιάδης μεσολάβησε πέρυσι ώστε να διαγραφεί από το Athens Indymedia η ταυτότητα και τα προσωπικά στοιχεία μέλους της ΝΕΟΣ που ξυλοκοπήθηκε από αναρχικούς. Η οικογένεια του φοιτητή αναγκάστηκε να μετακομίσει φοβούμενη τα επακόλουθα. Παρόμοια ήταν η περίπτωση φίλης μπλογκερ που έπαψε να γράφει στο διαδίκτυο μετά από απειλές που δέχθηκε από αναρχικούς που σχετίζονται με την υπόθεση των Πυρίνων της Φωτιάς. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο Γ. Καρατζαφέρης αντιτάχθηκε στην ανάρτηση του ονόματος των ανδρών των ΜΑΤ στις στολές τους.

Οι προβοκάτορες

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια έντονη επίθεση χυδαίου περιεχομένου από συγκεκριμένα αυτοαποκαλούμενα "πατριωτικά" ιστολόγια εναντίον του ΛΑ.Ο.Σ. Οι αναρτήσεις σε αυτά τα ιστολόγια αλλά και το ύφος αγγίζουν τα όρια της παράνοιας. Aν ήθελε καποιος να σκεφτεί λογικά και ύποπτα, και να συνδέσει την αλληλουχία των γεγονότων θα έφτανε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα μπλογκς λειτουργούν προβοκατορικά, επιδιώκοντας να στοχοποιήσουν όχι μόνο την Ελληνική bloggoσφαιρα αλλα συγκεκριμένα τα αξιόπιστα πατριωτικά ιστολόγια, δεδομένου ότι τα περισσότερα και πιο δημοφιλή ανεξάρτητα πολιτικά blogs ανήκουν στον πατριωτικό χώρο,

Ας πάρουμε λοιπόν για παράδειγμα την πορεία του Hellas-Orthodoxy. Στα μέσα του 2009, ο Άδωνις Γεωργιάδης άρχισε να προβάλει μετά μανίας το συγκεκριμένο ιστολόγιο από την τηλεόραση, μαζί με το "Σκεφτόμαστε Ελληνικά" του Αργύρη Σιδέρη, ο οποίος είναι στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ.. Είναι άξιο απορίας πως ανάμεσα σε τόσα αξιόλογα ιστολόγια πατριωτικού περιεχομένου, ο Γεωργιάδης επέλλεξε το συγκεκριμένο blog. Λίγους μήνες αργότερα, και απρόσμενα για τους περισσότερους αναγνωστες του, το HO γίνεται o μεγαλύτερος πολέμιος του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΛΑ.Ο.Σ.. Η πρόφαση για την ξαφνική μεταστροφή ήταν η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, αλλά η στήριξη του ιστολογίου προς τον Αντώνη Σαμαρά μάλλον αποστροφή προκαλεί. Αντίθετα, το περιεχόμενο των αρνητικών αναρτήσεων σχετικά με τον ΛΑ.Ο.Σ. είναι επιεικά παιδαριώδες.

Αυτά τα παιδαριώδη δημοσιεύματα στο HO και άλλα συγγενεύοντα ιστολόγια είναι αυτά που θα χρησιμοποιήσει ως αφορμή ο Καρατζαφέρης για να στραφεί κατά της ανωνυμίας των blogs. Απλή σύμπτωση ή κάτι πιο μεθοδευμένο;

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε της τοποθετήσεως Καρατζαφέρη, ένας άλλος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. με εμπειρία στο επικοινωνιακό παιχνίδι, ο Κ. Βελόπουλος, προερχόμενος και αυτός απο τον χώρο της τηλεοράσεως, έκανε αναφορά σε δύο αγνώστους που περιστοίχιζαν το σπίτι του και κατά τα λεγόμενα του σκόπευαν να κάνουν κακό στο ίδιο και την οικογένεια του. Είναι άγνωστο αν υπάρχει αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. για το επεισόδιο για το οποίο έχουν δοθεί ελάχιστα στοιχεία. Ο Βελόπουλος συνέδεσε το περιστατικό με αρνητικά δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί εις βάρος του στο διαδίκτυο, δίχως βέβαια να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επιπλέον, ο βουλευτής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα κίνητρα και τις προθέσεις των υποτιθέμενων αγνώστων! Καταλλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο Βελόπουλος επιχείρησε να εκμεταλευτεί το φερόμενο περιστατικό για να ενισχύσει την τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος του.

Εσκεμμένα ή μη, οι τακτικές αυτές θυμίζουν την μέθοδο με την οποία η ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμποίησε την τρομοκρατική επίθεση της 9/11 για να περάσει το περίφημο Patriot Act.

Επωνυμία ίσον φίμωση

Πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατον να να επιβληθεί η επωνυμία στην bloggoσφαιρα διότι η λειτουργία της ρυθμίζεται από την Αμερικανική νομοθεσία, όπου η ανωνυμία προστατεύεται. Με δεδομένη την αδυναμία της Ελλάδος να επιβάλλει νόμους σε άλλα κράτη, αν η κυβέρνηση επιθυμεί να απαγορεύσει την ανωνυμία στα blogs θα πρέπει να εμποδίσει εξ ολοκλήρου την πρόσβαση στο domain του blogger από όλες τις ελληνικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Αυτό ισχύει στην Τουρκία όπου οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στο youtube.com, στο Ιράν, την Κίνα κτλ..

Στην ουσία, αυτή είναι η πραγματική πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη!

ΕΨ

(Βίντεο από την επίμαχη ομιλία)