Το επικοινωνιακό παιχνίδι της επίσκεψης Ερντογκάν

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010


Τις τελευταίες ημέρες διάβασα πολλά σε εφημερίδες και blogs σχετικά με την επίσκεψη του Ερντογκάν και του επιτελείου του. Σενάρια για τον αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών, μείωση των εξοπλισμών, σχόλια για τις αρλούμπες του χοντρού αντιπροέδρου που πάντα μιλά λες και μαλώνει τον άπληστο και άμυαλο λαό, για διευκολύνσεις στην Θράκη, αοριστίες περί μνημονίων, τον έλεγχο του ελληνικού κράτους από την Τουρκία (λες και έμεινε κάτι να ελέγξουν μετά την Ε.Ε., το ΔΝΤ, και τις ΗΠΑ) κτλ..

Αυτό που δεν διάβασα είναι ότι η επίσκεψη του Ερντογκάν ήταν ΚΥΡΙΩΣ ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο να προωθήσει το προφίλ της Τουρκίας και του Ερντογκάν στην Ευρώπη και διεθνώς. Όσοι κατέχουν κάποια βασικά πράγματα γύρω από την Ιστορία της Τουρκίας θα γνωρίζουν ότι οι συμφωνίες με τους Τούρκους γράφονται και υπογράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Την ελληνοτουρκική φιλία του Βενιζέλου την πληρώσαμε ακριβά αλλά το μάθημα πάθημα δεν έγινε. Η επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών υπο τις ζεμπεκιές του Παπανδρέου/Τζεμ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η λίστα είναι μακρά.

Μέσα από τα χαμόγελα και τις 21 υπογραφές άνευ σημασίας, ο Γιώργος Παπανδρέου αναδεικνύει το προφίλ αυτού που οι Αμερικανοί επιδιώκουν να προωθήσουν ως "Islam light", ενισχύοντας παράλληλα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η χρονική στιγμή που επιλέχθει δεν είναι διόλου τυχαία, διότι τα μάτια της Ευρώπης και τους κόσμου είναι στραμμένα επάνω στην Ελλάδα και η επίσκεψη λαμβάνει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα στην διεθνή σκηνή.

Η επίσκεψη Ερντογκάν όμως είχε και αποδέκτες στο εσωτερικό της Τουρκίας. Υπό την άπειλή του σχεδίου "Βαριοπούλα", ο Ερντογκάν καλλιεργεί την εικόνα της ελληνοτουρκικής φιλίας ώστε να ανατρέψει το σενάριο που βασιζόνταν στην πρόκληση ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας από τους Τούρκους στρατιωτικούς, με στόχο την συσπείρωση του λαού γύρω απο τις ΤΕΔ και την συρρίκωνση της δημοτικότητας του Τούρκου πρωθυπουργού.

Από την άλλη όψη του νομίσματος, ο Γιώργος Παπανδρέου εισπράτει τα εύσημα για την διαλλάκτικότητα που επιδεικνύει, από ευρωπαικά και Αμερικανικά συμφέροντα που στοχεύουν στην δημιουργία ενός ενεργιακού κόμβου στην περιοχή.

Η ευημερία, ή τουλάχιστον η ψευδαίσθηση της ευημερίας είναι υψίστης σημασίας για τους επενδυτές που στοχεύουν στην κατασκευή ενός δικτύου αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα διασχίζουν την Τουρκία και θα προμηθεύουν την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Ουδείς επενδυτής θα επενδύσει χρήματα σε μια περιοχή όπου μαχητικά διασχίζουν τους αιθέρες οπλισμένα, και οι πιλότοι έχουν το χέρι στην σκανδάλη.

ΕΨ