Οι γεωπολιτικοί στόχοι της Τουρκίας (βιντεο)

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Μια από τις πιο σοβαρές τοποθετήσεις αναφορικά με τους μακροπρόθεσμους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας και τον τρόπο με τον οποίο τους επιδιώκει, από τον πρέσβη Θέμο Στοφορόπουλο και τον Νεοκλή Σαρρή, στην εκπομπή Αθέατος Κόσμος.Πληροφορίες και σχετικά με τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος, και την καταστροφική για τα Ελληνικά συμφέροντα συμφωνία μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουρκούτ Οζάλ στο Νταβός το 1988.Σχετική με το θέμα είναι και η ανάλυση της στρατηγικής της διπλωματίας εν μέσω στρατιωτικής πίεσης με αποφυγή στρατιωτικής σύρραξης που ακολουθεί η Τουρκία από τον Γιαννη θεοδωράτο.Ο Γ. Θεοδωρόπουλος στο συμπέρασμα ότι με βάση τα Τουρκικά εξοπλιστικά προγράματα ο στόχος της Τουρκίας σε περίπτωση σύρραξης είναι η Κρήτη.Η Τουρκική στρατηγική είναι μακροπρόθεσμη και στοχεύει στην σταδιακή οικονομική εξασθένηση της Ελλάδος. Όταν η χώρα αποδυναμωθεί οι Τούρκοι θα έλθουν προσφέροντας "συνεργασία" και "βοήθεια" με αντάλλαγμα την επέκταση της Τουρκικής σφαίρας επιρροής.

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Spiegel, η Ελλάδα απορροφά το 13% της παραγωγής της Γερμανικής Αμυντικής βιομηχανίας και η Τουρκία το 15%! Η διαφορά βρίσκεται στο ότι η Ελλάδα αγοράζει καινούρια και ίσως πιο προηγημένα συστήματα, ενώ η Τουρκία αγοράζει και εκσυγχρονίζει τα παλαιότερα μεταχειρισμένα συστήματα.

Παρά ταύτα οι Ελληνικοί εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι μεν αλλά είναι χρήσιμοι μόνο όταν υπάρχει μια σωστή πολιτική συμπαραγωγής και πρωτίστως μια ισχυρή διπλωματική στρατηγική απέναντι στην Τουρκική πίεση.

ΕΨ