Οι επικίνδυνες γεωπολιτικές επιπτώσεις από την επέκταση της Τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλβανία

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Μόνιμη τουρκική ναυτική βάση στην πλάτη της Ελλάδας

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας. Την είδηση μετέδωσε αργά τη νύχτα της Δευτέρας το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή και αναμεταδόθηκε από το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο νόμος αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και του αλβανικού στόλου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη πριν δυο μήνες είχε ολοκληρωθεί μια νέα βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο με τουρκική χρηματοδότηση, ακριβώς για να επιχειρούν τουρκικά υποβρύχια.

Τότε μάλιστα η βάση είχε εγκαινιαστεί με διμερή άσκηση όπου είχε συμμετάσχει το υποβρύχιο Dolunay (209/1200).

Μετά την ψήφιση και του νόμου από το αλβανικό κοινοβούλιο, ουσιαστικά επισημοποιείται και τυπικά μια στρατηγική προσέγγιση που χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του '90.

Πηγή: DefenceNet.gr

***

Σχόλιο ΕΨ: Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη βάση έχει περισσότερο πολιτικό παρά επιχειρησιακό χαρακτήρα. Με την επέκταση της τουρκικής στρατιωτικής σφαίρας επιρροής στην Αλβανία, η Τουρκία επιτυγχάνει τρεις στόχους:

Πρώτον, αυξάνει την πολυμέτωπη στρατιωτική πίεση έναντι της Ελλάδος.
Δεύτερον, εντείνει την παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο.

Τρίτον και κυριότερον, οικειοποιείται τα συμφέροντα της Αλβανίας με τον ίδιο τρόπο που ακολούθησε στην περίπτωση των Τουρκοκυπρίων. Με την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών η Τουρκία θα μπορεί να ασκεί πίεση στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος, όχι μόνο μέσω του μουσουλμανικού στοιχείο στην Θράκη, αλλά και μέσω των Αλβανών εποίκων που αποκτούν πολιτικά δικαιώματα στην χώρα μας. Καθώς οι απαιτήσεις των Αλβανών στην Ελλάδα θα πληθαίνουν, η Τουρκία θα μπορεί να εγγυηθεί όχι μόνο την ασφάλεια της Αλβανίας αλλά και των Αλβανών πέραν των συνόρων του αλβανικού κράτους, σε περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο αλλά και στην Ελλάδα. Σε μια ακραία περίπτωση, η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την δήθεν "καταπάτηση των δικαιωμάτων" των Αλβανών και λοιπών μουσουλμάνων ως πρόφαση ώστε να επέμβει στρατιωτικά έναντι της Ελλάδος, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και οι Τούρκοι στην Κύπρο.

1 comments:

aldebaran 25 Μαΐου 2010 - 5:12 μ.μ.  

Έτσι είναι ΕΨ .
Θα θυμάσαι ασφαλώς ότι την ίδια πολιτική είχε εφαρμόσει και η Ιταλία παραμονές του Β'ΠΠ χρησιμοποιώντας το ζήτημα της "Τσαμουριάς" ως δούρειο ίππο για να κινηθεί εναντίον μας πρώτα προπαγανδιστικά και στην συνέχεια Στρατιωτικά.
Το πως μετά στην κατοχή και τον εμφύλιο χρησιμοποιήθηκαν οι Τσάμηδες είναι γνωστό .Μια ακόμα άθλια ιστορία ,αλλά για άλλη φορά .
Οι Τούρκοι θεωρώ ότι απλά έψαχναν μια ακόμα ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους ως προασπιστές του Ευρωπαϊκού /Βαλκανικού μουσουλμανισμού .
Η Αλβανία ακόμα ονειρεύεται Κόσοβο και Τσαμουριά .
Ο UCK και τα άθλια παιχνίδια Κροατίας/Γερμανίας/ΝΑΤΟ είναι γνωστά , ο Ρετζέπ με τον Νταβούτογλου ακονίζουν τα μαχαίρια.
Εμείς απλά ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ !