Η Τουρκική ναυτική παρουσία στην Γάζα και ο ενεργειακός ορίζοντας της ανατολικής Μεσογείου

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Όπως αναφέρθει σε κάποιες ιστοσελίδες (defencenet.gr) η Τουρκία στοχεύει να εντείνει την στρατιωτική της παρουσία ανοικτά της Γάζας με αφορμή την σφαγή επί του Τουρκικού εμπορικού πλοίου την περασμένη εβδομάδα.

Το τουρκικό πολεμικο ναυτικό διαθέτει σαφέστατη υπεροχή σε σχέση με το Π/N του Ισραήλ. Επιπλέον οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις μπορούν να υποστηριχθούν από αέρος μέσω της αεροπορικής βάσης στο Incirlik που βρίσκεται 600 χμ από την Γάζα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκική εμπλοκή και στρατιωτική παρουσία στην Γάζα φοβίζει τους Ισραηλινούς διότι γνωρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει και άλλες αιτίες πέραν των προαναφερθέντων.

Πρόσφατα ανακαλήφθηκαν δύο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοικτά της Γάζας. Σε περίπτωση που η Γάζα ανεξαρτητοποιηθεί τα κοιτάσματα θα επέλθουν στην οικονομική ζώνη του νέου κρατιδίου. Μέσω του εμπάργκο το Ισραήλ έχει δεσμεύσει την θαλάσσια ζώνη και τον αέρα της Γάζας εγγείροντας ζητήματα ασφαλείας. Όμως η ενεργειακή εξάρτηση του Ισραήλ είναι πολύ κρίσιμη. Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, ένας ναυτικός αποκλεισμός θα μπορούσε να θέσει την πολεμική μηχανή και την οικονομία του κράτους εκτός μάχης. Γι αυτό τον λόγο το Ισραήλ επιθυμεί να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία.


Σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Γάζας, η Τουρκία επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εκμετάλευση της ενεργιακής παραγωγής εντός της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης (200 ν.μ. από τις ακτές) που θα περιέλθει στους Παλαιστίνιους. αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία εχει συντάξει ένα συντόνισμένο πρόγραμμα εκμετάλευσης των ενεργιακών της πόρων.

Οι πρόσφατες επιτυχίες στην έυρεση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην οικονομική ζώνη της Γάζας έχουν εγγείρει το ενδιαφέρον για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα για τις περιοχές νότια της Κύπρου, και ανοικτά του Λίβανου. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οτι η Τουρκία αναζητεί λόγους να επεκτείνει την οικονομικής της σφαίρα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκική ναυτική παρουσία στην περιοχή μόνο τυχαία δεν είναι. Εξάλλου παρόμοια είναι και η τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Θράκη.

Περισσότερες πληροφορίες για την ενεριγακή ανάπτυξη στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μπρείτε να βρείτε στο άθρο Ρωσικής εταιρίας Neftegaz "Offshore oil treasures in eastern Mediterranean sea"

ΕΨ