Η Ελλάδα στον βωμό της στήριξης του γερμανικού και γαλλικού τραπεζικού συστήματος

Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010


Το τελευταίο χρόνο η Ελλάδα αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μέτρων στην Γερμανία και την ευρύτερη Ευρώπη. Η δυσκολία με την οποία η Ανγκελα Μέρκελ κατόρθωσε να εκλέξει τον νέο Γερμανό Πρόεδρο αποτελεί ένδειξη της δυσαρέσκειας του Γερμανικού λαού και του αρνητικού κλίματος που έχει επιφέρει η αύξηση της φορολογίας και η περικοπή κοινωνικών παροχών.

Η καθημερινή απαξιωτική προς την Ελλάδα προπαγάνδα των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα, σύσσωμη η Γερμανική κοινωνία να θεωρεί την Ελλάδα ως την κύρια υπαίτιο για το νέο χαράτσι που καλείται να πληρώσει. Στην ουσία όμως η Ελλάδα αποτελεί το πέπλο καπνού που καλύπτει την πραγματική μαύρη τρύπα των Γερμανικών δημοσιονομικών που δεν είναι άλλη από το Γερμανικό τραπεζικό σύστημα, η στήριξη του οποίου υπερέβη τα 400 δις ευρώ προ διετίας.

Η αφαίμαξη συνεχίζεται. Στις 29 Μαΐου, η Γερμανική δημόσια τράπεζα Hypo Real Estate έλαβε 10 δις ευρώ δάνειο από το Γερμανικό κράτος, ανεβάζοντας το συνολικό δάνειο σωτηρίας της τράπεζας στα 103,5 δις ευρώ! Φυσικά η Hypo Real Estate κατέχει και ελληνικά ομόλογα (μαζί με αυτά της Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας) οπότε η Ελλάδα βρέθηκε ακόμη μια φορά κατηγορούμενη για τα προβλήματα της Hypo, παρότι τα ελληνικά ομόλογα στην κατοχή της ανέρχονται σε 10,5 δις ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των προβλημάτων της τραπέζης που αγγίζει τα 80 δις προς τις PIGS και την Ιταλία.

Επομένως, μέρος του πακέτου στήριξης που έλαβε η Ελλάδα από την Γερμανία και το ΔΝΤ θα βρει τον δρόμο του προς Γερμανικές τράπεζες σαν την Hypo, μαζί με το υπέρογκο επιτόκιο που αποδίδει το ελληνικό ομόλογο. Στην ουσία, Έλληνες, Γερμανοί και λοιποί Ευρωπαίοι φορολογούμενοι στηρίζουμε μεταξύ άλλων τα κέρδη των Γερμανικών τραπεζών που την στιγμή αυτή κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 28 δις ευρώ. H Ελλάδα βέβαια ήταν μόνο μία από τις πολλές επιθετικές επενδυτικές στρατηγικές των Γερμανικών τραπεζών σε αναπτυσόμενες χώρες που βρέθηκαν με χρέη 21 δις στην Ισλανδία και περίπου 300 δις ευρώ προς τις PIGS. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται και δραστηριότητες των γαλλικών τραπεζών.

Επί του παρόντος, η στρατηγική που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση είναι απλή. Παρέχει μέρος της στήριξης προς τις Γερμανικές τράπεζες μέσω της Ελλάδος, βγάζοντας κέρδος εις διπλούν από το υψηλό επιτόκιο του εξωτερικού δανεισμού αλλά και του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων που αποπληρώνονται προς την Hypo. Συνάμα, το μένος του Γερμανού πολίτη στρέφεται κατά του Ελληνικού κράτους και μακριά από γερμανικές κρατικές (και μη) τράπεζες όπως η Hypo.

Στο πλαίσιο αυτής της προπαγάνδας, ο Γερμανικός Τύπος συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του. Στις 20 Ιουνίου η Franfurter Allgemeine φιλοξένησε άρθρο με το οποίο υποστηρίζει ότι υπαίτια για την ελληνική κρίση είναι τα ψευδή στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. Στοιχεία τα οποία διέδωσαν την κρίση σε ολόκληρη την Ήπειρο, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Εμμανουήλ Κοντοπιράκη

Από την πλευρά του ο Κοντοπιράκης απαντά ότι μεγαλύτερο από το 90% των στοιχείων που καταλήγουν στο Γενικό λογιστήριο του Κράτους προέρχονται από Υπουργείο Οικονομικών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος είναι ένας τεχνοκράτης που πληρώνει για τα οικονομικά εγκλήματα της πολιτικής ηγεσίας. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, αναρωτιέται κανείς, ποιος ο ρόλος και το έργο της Στατιστικής υπηρεσίας, και ποια η ανάγκη χρηματοδότησης της;

Τέλος η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι οι υπολογισμοί του ελληνικού ΑΕΠ του 2006 συμπεριέλαβαν δραστηριότητες όπως την πορνεία, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και το ξέπλυμα χρήματος για να ανεβάσουν τα ποσοστά κατά 25%. Όσο ανούσιοι και να είναι οιισχυρισμοί αυτοί, μια βόλτα βέβαια στην Oranienburger st. του Βερολίνου πείθει και τον τελευταίο επισκέπτη ότι η πορνεία στην Γερμανία αποτελεί νόμιμο και ελεγχόμενο από το κράτος επάγγελμα! Παρά ταύτα, τέτοιες κατηγορίες αφήνουν το κατάλληλο αντίκτυπο στην υποκριτικά συντηρητική μερίδα των Χριστιανοδημοκρατών και μη ψηφοφόρων. Όπως είναι αναμενόμενο η αναφορά στην διαφθορά του ελληνικού κράτους σταματά εκεί που αρχίζει η εμπλοκή των Γερμανικών εταιριών στα δημόσια έργα, την επιχειρηματική διεισδηση και τις φούσκες της αγοράς ακινήτων, στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης,

Στην στοχοποίηση της Ελλάδος συνέβαλαν όμως και εγχώριοι παράγοντες. Πρώτος από όλους ο νυν υπουργός οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προέβαλε τους ισχυρισμούς των ψευδών στοιχείων σε μια προσπάθεια εκτίναξης των ελληνικών spread, που θα απέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα της ένταξης στο ΔΝΤ και της επιβολής των σκληρών μέτρων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέτρα που στην ουσία αποτελούν πλαίσιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος υπό το βάρος της πιστωτικής κρίσης του 2008 που επέφερε ο υπέρογκος δανεισμός της περασμένης 10 ετίας .

ΕΨ

1 comments:

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2010 - 1:03 π.μ.  

Οι Γερμανοι εχουν αποδειξει περυτρανα πως οταν προκειτε για φραγκα, δεν μπορουν να ειναι συμαχοι, το εχουν αποδειξει προσφατα και το ιδιο θα καναν ακομα και αν στη θεση της Ελλαδας ηταν καποια απο τις Ισπανια, Βελγιο, Ιταλια κλπ.
Βεβαια γεναται το ερωτημα τι φταινε οι γερμανοι απο τη στιγμη που ο Ελληνας δεν εχει τα του οικου του υπο ελεγχο και οι Παπανδρεομητσοτακοκαραμανληδες τον ταιζουν φουμαρα που καταπεινει αμασητα.
Οι Γερμανικες τραπεζες ειναι απο τα μεγαλητερα λαμογια ανα την υφηλιο αυτο ειναι γνωστο και εδω φιλε ΕΨ, το θεμα ειναι πως εδω ο κοσμος ειναι σαν τα προβατα και καθεται και την τρωει, μεμονομενα ολοι θελουν να αλλαξει το συστημα και να υπαρξει αλληλεγκειη ομως δεν σηκονονται με τιποτα απο τον καναπε τους. Δυστυχως βλεπω πως και στην Ελλαδα η φλογα της επαναστασης που εχει το ελληνικο αιμα δεν καιει πια, την εσβφσε το υδορ του βολεματος.
Δημητρης απο Αμβουργο.