Μόνη λύση έναντι στις Τουρκικές προκλήσεις, η καθολική αλλαγή πολιτικής

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010


Η έξοδος του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου Piri Reis προκάλεσε αίσθηση στην ελληνικη κοινή γνώμη. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα του ενός μηνός, που τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιεί τέτοιες έρευνες παραβιάζοντας τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες. Αντίθετα, η θετική ψήφος της Ελλάδος υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προ 10 μηνών, έμεινε στα ψιλά των ειδήσεων και της προσοχής του ελληνικού λαού.

Η διαπίστωση αυτή προσδίδει την "αφέλεια" με την οποία αντιμετωπίζουμε την εξωτερική μας πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η έξοδος του τουρκικού πλοίου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αποτελεί ένα απλό σύμπτωμα της πολιτικής που ακολουθεί από το 1999 η ελληνική κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας. Προ 10 μηνών, η Ελλάδα και η Κύπρος συνέχισαν να στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παρότι πολιτικοί και διπλωμάτες γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη πολιτική συμβάλει στην ενίσχυση της Τουρκικής επιθετικότητας και παρέχει στην Τουρκία ευρωπαική αναγνώριση των διεκδικήσεων της.

Δυστυχώς όμως, ως λαός έχουμε μάθει να καταπιανόμαστε μόνο με τα συμπτώματα των ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων, και όχι με τις ίδιες τις ενέργειες που τα προκαλούν.

Αν πρώτα ο λαός και έπειτα οι έλληνες πολιτικοί δεν συνδέσουν άμεσα τα δρώμενα στο Αιγαίο με την μακροπρόθεσμη ενδοτική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρχει πράκτικός τρόπος αντίδρασης στα τετελεσμένα γεγονότα. Οποιαδήποτε μεμονωμένη στρατιωτική κλιμάκωση έναντι στην τουρκική επιθετικότητα θα επιφέρει το αντίθετο από το θεμιτό αποτέλεσμα. Η μόνη αντίδραση που μπορεί να ανακόψει ουσιαστικά την επιθετική στρατηγική της Τουρκίας είναι πολιτικής φύσεως: Μια ριζική και καθολική αναπροσαρμογή της ελληνικής στάσης απέναντι στην Τουρκία, εστιάζοντας στο βέτο στην ευρωπαική ένταξη! Όμως οι πολιτικοί μας μοιάζουν με μύωπες που διακρίνουν το σώμα του φιδιού δίχως να μπορούν να διακρίνουν το κεφάλι, προσποιούμενοι ότι ουδεμία σχέση έχουν οι δραστηριότητες των Τούρκων στο Αιγαίο με τα όσα λαμβάνουν χώρα στην πολιτική σκηνή.

Τέλος, ας αναλογιστούμε αν η επανεμφάνιση του Piri Reis στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελεί ένα επικοινωνιακό δώρο που επιτρέπει στην κυβέρνηση Παπανδρέου να αποσπάσει την προσοχή του ελληνικού λαού από την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων.

ΕΨ